Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
I_van - напреднал
Марка: Sparky, Модел: BUR2 160 МЕ.
При последното използване на дрелката, всичко беше наред. Прибрах я работеща. Няколко дни след това я включвам, натискам спусъка и ...... нищо.
Има един бял кабел с дълга и плоска кабелна обувка, който излиза от кондензатора и влиза към статора (предполагам). Възможно ли е там да не прави добър контакт?
Спусъка имаше проблем и задържаше на максимални обороти. Малкото кръгло копче задържаше и блокираше спусъка натиснат. Кондензатора изглежда здрав.
Копчето за реверса обаче ми се струва, че трябва да се закачи за спусъка, но не застава , а се мести. Предполагам, че крачетата му за счупени. Буксите му бяха хлабави и кабелите излизаха.
Как да свържа кабелите без копчето за реверс, така че да подкарам дрелката поне в едната посока и да изключа ротора като проблем? Може ли да се избегне и спусъка - т.е. да я включвам и изключвам от контакта, докато установя какъв е проблема? Не искам да започвам с покупки на части и така да подменям и тествам, защото в магазина ми обявиха цена от 18 лева за спусък :shock: :shock: :shock:

Прикачен файл

100_8571.JPG
100_8571.JPG (102.59 KиБ) Видяна 5508 пъти

Прикачен файл

100_8568.JPG
100_8568.JPG (81.27 KиБ) Видяна 5508 пъти

Прикачен файл

100_8566.JPG
100_8566.JPG (66.18 KиБ) Видяна 5508 пъти
Последна промяна от I_van на съб апр 12, 2014 7:32 pm, променено общо 1 път.
Junak - майстор
viewtopic.php?f=11&t=46510#p591630
pipilica - майстор
Може да я пуснеш и без спусък, но не е добра идея от гледна точка на твоята сигурност.
Тоя белия кабел е заземка на статора, кондензатора изключително рядко се поврежда, а 18 лева за спусък не са много пари. Направи си машината като хората. Пък ако искаш ще ти кажа как са жиците и без спусък, но си е дърпане на дявола за опашката, само си представи че пробиваш нещо със свредло с голям диаметър и ти завърти детайла "кво прайм после" а?
I_van - напреднал
pipilica написа:
Пък ако искаш ще ти кажа как са жиците и без спусък, но си е дърпане на дявола за опашката, само си представи че пробиваш нещо със свредло с голям диаметър и ти завърти детайла "кво прайм после" а?
Въобще няма да работя с нея докато е в насипно състояние. Искам само да я пробвам, за да знам къде да търся проблема. Ако може да ми кажеш и как освен без спусък, да я оставя и без реверс за да съм сигурен, че ще завърти?
А възможно ли е белия кабел да не заземява? Ту влиза трудно, ту свободно.
Ако не завърти без спусък и реверс ще търся проблема в ротора. Или да започна проверката за неизправност от там?
pipilica - майстор
Ти ако не я сглобиш не мож я пусна ще фръкнат четките, щото се крепят на капака. От шнура единя кабел отива на едната четка от другата влиза в статора и от там в шнура, реверса е като разменяш кабелите на статора или ротора.
И тая гарнитура си я върни от където си я махнал. Гледай за огнен пръстен по колектора ако е много и син си за нов ротор, може и без белия кабел щото от ръчкане да го наместиш може да повредиш статорната намотка.
pipilica - майстор
Снощи ми се е спяло ето ти схемата. Забравих че статора са отделни намотки и колектора е между тях.

Прикачен файл

product_large_37729.jpg
product_large_37729.jpg (43.21 KиБ) Видяна 5432 пъти
Марка: Sparky, Модел: BUR 150 CET.
Здравейте,
за да не отварям нова тема, използвам тази, тъй като темата има известно сходство.

Днес бормашината ми SPARKY 150CET 600W спря да върти, след няколко сесии с пробиване на 20тина дупки на Ф10 в бетон.

Сега при натискане на спусъка се чува тихо бръмчене, като че се опитва да задвижи мотора.
Силата на бръмченето се увеличава като увеличавам скоростта чрез копчето за оборотите отгоре на корпуса.
Но няма никакво движение, нито светодиода отгоре светва.
Преди да спре окончателно я тествах и завъртя ротора на празен ход за няколко секунди и оттогава няма движение.

Разглобих я изцяло и механиката изглежда изрядно – няма счупвания, нито необичайни петна и оцветявания по метала.
Не виждам и външни увреди по електрониката и кондензатора.
Четките си прилепват добре, без счупвания.

Имате ли идея в кое звено е проблема, евентуално да го купя и заменя в понеделника, ако не подлежи на ремонт.
Предполагам, че може да е отишъл ротора или нещо в контролната електроника.

Благодаря на отзовалите се
Lion15 - специалист
съб апр 25, 2020 10:42 pmdar123 написа:
Марка: Sparky, Модел: BUR 150 CET.
Здравейте,
за да не отварям нова тема, използвам тази, тъй като темата има известно сходство.

Днес бормашината ми SPARKY 150CET 600W спря да върти, след няколко сесии с пробиване на 20тина дупки на Ф10 в бетон.

Сега при натискане на спусъка се чува тихо бръмчене, като че се опитва да задвижи мотора.
Силата на бръмченето се увеличава като увеличавам скоростта чрез копчето за оборотите отгоре на корпуса.
Но няма никакво движение, нито светодиода отгоре светва.
Преди да спре окончателно я тествах и завъртя ротора на празен ход за няколко секунди и оттогава няма движение.

Разглобих я изцяло и механиката изглежда изрядно – няма счупвания, нито необичайни петна и оцветявания по метала.
Не виждам и външни увреди по електрониката и кондензатора.
Четките си прилепват добре, без счупвания.

Имате ли идея в кое звено е проблема, евентуално да го купя и заменя в понеделника, ако не подлежи на ремонт.
Предполагам, че може да е отишъл ротора или нещо в контролната електроника.

Благодаря на отзовалите се
Така,не съм специалист и не нося отговорност за последиците!
Опита ли да я вържеш без спусък дали ще завърти?
Само за проба,ако завърти без спусък значи трябва да търсиш нов.
Аз така тествах моя елпром кат му се прецака спусъка.
Ако не знаеш как да я пробваш без спусък мога да ти обясня.
И преди всичко,прочети първото изречение в моя пост.
Не съм я тествал без спусъка,.. утре мога да опитам, ако дадеш идея как си го направил.
Lion15 - специалист
съб апр 25, 2020 11:36 pmdar123 написа:
Не съм я тествал без спусъка,.. утре мога да опитам, ако дадеш идея как си го направил.
Ще ти пратя снимка утре за да видиш кое как да вържеш,че дрелката е в зимника.
Обещавам ще ти покажа.

Тема "Ремонт на бормашина Спарки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: