• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ми то затуй е система. За едина пробит петак.
Също като едно време- търсиш връзки, буташ рушвети, туряш маси- се едно за булка с блага ракия си тръгнал, а то за едната жица до шайбата.
Писах документи, подписвах, пък той доволен, се едно страшна услуга за Газът ми прай. Сбъркано е сичкото, не само туй.
fbr - майстор
пон апр 27, 2020 4:51 pmkozl написа:

А и Въпроса е как се прокарва газова инсталация в ЕС, която няма предвидена проектно такава. Колко от съществуващите топлофицирани сгради ЕС ще съумее да събере кворум и инвестиции за газова инсталация :?
А също така колко ще ми падне сметката ако ползвам газ за отопление и БГВ?
За 2019 г. подгряването на 1 м3 вода е 9,07 лв.
За отопление за целия сезон 2018-2019 сметката ми е 398 лв за 191 м3 (76 м2), като Т в апартамента е 22-23 градуса и всеки ден проветряваме.
Няма проблем да се прокара газова инсталация в ЕС. Прекарва си се и песен се пее. Да ти кажа, че инвестицията не е голяма, а и знам за случаи при които се прекарва газова инсталация на цял вход, финансирана от един единствен кандидат за газов консуматор. А за сметката, е възможо да не падне, т.к. в момент топлофикациите с продадената електроенергия си плащат газа, а със събраните пари от топлоенергия се финансират. Т.е. те работят само за себе си. Така че, напълно е възможно да имаш повишение на разходите, но ще те топли това че тържествува справедливостта.
kozl - майстор
пон апр 27, 2020 8:43 pmfbr написа:
Няма проблем да се прокара газова инсталация в ЕС. Прекарва си се и песен се пее. Да ти кажа, че инвестицията не е голяма, а и знам за случаи при които се прекарва газова инсталация на цял вход, финансирана от един единствен кандидат за газов консуматор. А за сметката, е възможо да не падне, т.к. в момент топлофикациите с продадената електроенергия си плащат газа, а със събраните пари от топлоенергия се финансират. Т.е. те работят само за себе си. Така че, напълно е възможно да имаш повишение на разходите, но ще те топли това че тържествува справедливостта.
Когато някой ми каже, че няма проблем, това означава, че проблемите са повече от един :wink:
Тука в София първия проблем, е че Топлофикация и Овергаз си поделиха територията. Така че първо се оглеждаш на кво си стъпил и ако си в газовата мрежа мое да минеш към следващите проблеми.
Основния проблем си остава ПБ. Имам наблюдения на сгради, заобиколили този проблем с нарушение на правилата по ПБ. Това за некои не е проблем, за мен е. Да не споменавам пък за грозотията на начина на инсталация на тръби и табла. То аз не възприемам прокарването на газ по метода на филма "Топло". Това за мен също е проблем.
И понеже работя в строителството, то когато още при проектирането на сградата, проекта е с газификация и е съгласуван, приет и изпалнен, не се виждат разхвърляни газоизмерителни табла и преплетени тръби по стени и тавани, на принципа кой превари, той завари и да му мисли следващия.
А в ЕС проблем е и кворума.
Финансовия проблем се преотдолява със спонсори, ама има ЕС дека нема такива за смяна на бравата на вратата на входа даже.
Аз требваше да избирам за сина газ или ток за отопление. Газта е прокарана с нарушение на ПБ. Това у бугарско не се брои за проблем :roll: Понеже не се нанесе веднага то поразгледах сметките на комшиите за газ и реших на този етап - ток.
А относно справедливостта, мисла, че комшията топли мноо повече. Откак се изнесоха долните комшии и апартамента отдолу празен остана, на сина ел.сметката за топло 2 пъти нарастна :shock:
За упокоение лепнах му слънчева система за бойлерното отопление. Инвестицията ще почека дълго да се изплати. А дано ама надали, щото с ремонтни разходи се натежни.
А ква е ползата от тая файда, като нема келепир :?
Екологична справедливост с финансова непримливост. :roll:
Глеам терапийката си върви с пълна сила. Сичко се свежда до- Те така е при мене, ма не е добре. Ми съберте се сите умни и оправете нещата!
После Ценков бил виновен, оти политизирал некои теми! Ми тя, икономиката, свързана е с политиката бре! За бай Драгой ли да ѝ е?!
sokolov.91 - майстор
Аз и преди някъде споменах... До 1.50лв да стане за кубик - пак ще ми е по-евтино от каквото и да е друго. :partyman:
вт апр 28, 2020 11:44 amsokolov.91 написа:
Аз и преди някъде споменах... До 1.50лв да стане за кубик - пак ще ми е по-евтино от каквото и да е друго. :partyman:
Соколе, недей така, че цената ше тръгне нагоре!
Я глей къф убаф моабет са върти тука! Седи мирен и глей сеир!
Ко стана с Еко режима? Мене ми не аресва. Задал съм 40, пали на 30. Цъкнал съм го от телефона, а след два часа, тъкмо съм са прибрал, пък той сега му дошло.

Бе що не са напрай един раздел за разбирачи политикоикономисти, та да си гледат работата там, щом не са успяли да са реализират на свободния пазар?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср апр 29, 2020 11:15 am, променено общо 1 път.
sokolov.91 - майстор
вт апр 28, 2020 12:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
... Мене ми не арисва. Задал съм 40, пали на 30. Цъкнал съм го от телефона, а след два часа, тъкмо съм са прибрал, пък той сега му дошло.
Кое си задал на 40 БГВ или отопление..? Пиши на лично да не спамим :lol:
вт апр 28, 2020 12:17 pmsokolov.91 написа:
вт апр 28, 2020 12:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
... Мене ми не арисва. Задал съм 40, пали на 30. Цъкнал съм го от телефона, а след два часа, тъкмо съм са прибрал, пък той сега му дошло.
Кое си задал на 40 БГВ или отопление..? Пиши на лично да не спамим :lol:
Ич ни ми пука, както и на спецовете тука. Не смятам да пиша на ЛС, понеже е Форум, където подобна информация би била полезна някому.
Глей сига ко стаа!
BLUEPUPIL - майстор
вт апр 28, 2020 12:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
Глей сига ко стаа!
В по-големите градове опциите за отопление са три. Ток, газ и там където има- топлофикация.

1..Отоплението на ток на всякъде по-света е най-скъпо и това отразява спецификата на генерирането и преноса на ел. енергията. Нещата у нас вървят по логичния път на увеличаване на цената на битовия ток и премахване на кръстосаното субсидиране на битовите абонати от промишлените. За какво развитие на икономиката говорим, като я караме да доплаща цената за отопление на ток на битовите потребители. Понеже обичаме да цитираме Германията с нейната помитаща икономическа мощ, там промишления ток е по-евтин от битовия.

2..Топлофикацията, ако не гори боклуци или въглища, ползва газ и предимството пред сградното или домашното газово котле е по-високото КПД, което пък е функция от по-големия мащаб и когенерацията (там където я има и работи продуктивно). Както вече беше посочено, обаче да доставяш топлина чрез посредник(носител) в случая загрята вода на @#чка си ленина си е голяма загуба, особено когато топлоизолацията на 30-50 годишните тръби е меко казано неадекватна.

3..Газта иска полагане на нови тръби. Топлофикациите пък искат подмяна на съществуващия и безкрайно амортизиран тръбен път. Абонатите на топлофикациите, пък от своя страна, искат да скъсат с марксиско-ленинските комунални постулати за отчитане на топлинната енергия и да имат топломери на входа на жилището.

Както и да го въртим въпроса си остава политически. И може би тъкмо затова сме в това блато. Обикновено така става, когато се изключи икономическата логика и пазара почне „тежко“ да се регулира, което на икономически език означава да се „изкривява“.
Ам ха де! Иди го обяснявай на Виртиломей, кък сичко е свързано!
От притчата за шестимата евреи, запомнил съм най важното- Сичко е относително.
Айнщайн.
А освен това;
"ТЪРСИ МЪДРОСТ, А НЕ ПАРИ
Защото търговията с нея е по-износна от търговията със сребро и печалбата от нея е по-скъпа от чисто злато."
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: