• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Руди - майстор
Добра подготовка си дръпнал. Браво!
Път, ограда, планиране, отводняване. Хората
това го оставят за последно или за никога.
Не си мисли, че пролетта е далече - действай
с проектите, че мудно вървят одобряванията.
nikolov333 - майстор
Проблема е, че трудно ще намеря общ език с архитектите.. Май повечето са свикнали да работят с типови проекти и не им се занимава с подобни кленти с конкретни изисквания.. Май предпочитат да преправят някой готов проект и "да вземат парите".. Между другото щях да ти пиша на лични, дали може да се свържем да коментирам варианти с теб, понеже проекта на къщата ви, отговаря на повечето от моите изисквания..
nikolov333 - майстор
Иии.на третия опит случих на архитект с който да се разбираме. :lol:
Проекта като идеи и разпределение си е изцяло мой с много малко намеса от него, но и тоя вирус обърква плановете за момента, така че не бързам за никъде. Малко свих хола като първоначална идея за квадратурата му, за да слезем под 100м2 застроена площ и да не се обвързвам с фирма за строежа, но все пак идеята е да сме на верандата през голяма част от времето. Жилищата част и верандата са два отделни проекта, категория 5;6, а гаража ще е допълващо застрояване. Помещенията не са именувани, но мисля, че се подразбира, кое за какво е предназначено. Бих се радвал да получа всякаква градивна критика.. :-D

Прикачен файл

IMG_20200425_003008.jpg

Прикачен файл

IMG_20200425_001941.jpg
Руди - майстор
Хубав е проектът, компактна къща.
Като искаш критики - имам две малки забележки:
Първо, двете спални гледат на запад, което не е най-доброто
изложение. Хем имаш южна стена на голямата спалня, пък си
я блокирал с барбекюто.
Втората бележка е към входа. Аз имам 1,80 м от входа на
къщата до оградата и имах кахъри с вкарването на някои
по-едри мебели - диван, фотьойли, матраци, бюро... При теб има
коридорче 1.20 м и после завой, ще е още по-голям зор.
Много врати имаш към двора - дневната, двете спални, имай
предвид, че са по-тесни от входната. За обезопасяването на
толкова врати мислил ли си?
Всичко това обаче няма значение, щом ти си я харесваш.
Поздравления и успех!
nikolov333 - майстор
Мерси Руди.. Ще обмисля бележките ти задължително и ще ги мислим..
шоп - майстор
ср апр 29, 2020 3:37 pmРуди написа:

Втората бележка е към входа.
Много разумна критика!
При едноетажна къща това лесно се компенсира с двукрилна отваряема се френска врата или двукрилно отварящ се прозорец. Светло 120х200 или 150х150см

Въпреки, че мебелите над 99% идват разглобени, то вкарването на една мека мебел би било проблем. Затова предлагам горните варианти.
При тези варианти ще имаме светла площ 120х200 или 150х150см минимум.

Лично аз у дома имам и на трите етажа имам по едни светли отвори 240х160.
Жената ги смяташе за глупост, докато не се наложи на етаж 3 да вкараме с кран джакузи 220х220х140 :-D :-D
BLUEPUPIL - майстор
+1 за ширината на входните врати и коридорите. Минималното светло разстояние е 130см, 120 е малко.
Голяма сага беше с един хладилник тип гардероб, ама не и е тук мястото.
nikolov333 - майстор
До тук проекта не е окончателен и точно изчистването на детайлите ми предстои.. Основното беше да се съобразим с парцела, разположението на стаите, изложението, функционалността и новите изисквания за строеж с фирма над 100м2 и е разделен на три части поради тези причини.. Днес се консултирахме с главния архитект за гаража, дали е възможно да се разреши, като допълващо застрояване и получих одобрение, така че тепърва ще се финализират детайлите, които коментирахте, понеже и аз виждам проблем с малкия коридор към гаража и то с три врати.. Мисля, че най-добре ще е да отпадне разделителната стена и вратата от коридора за гаража или да се премести срещу коридора, за да се внасят нещата през гаража директно, но ще го обмисля още.. Ориентацията на къщата няма чисти географски изложения и стените и гледат на северо-запад(гаража и входа),север-оизток(тясната на хола с гостната-кабинет) хола и едната дълга на спалнята са на юго-изток, а детската и късата на спалнята на юго-запад.. Ясно ми е, че запад и север са лоши изложения, но за спалнята и детската правя компромис, заради разположението на мебелите и евентуалния шум от верандата през деня и вечер, а и се получава малко дворче в страни, което може да се ползва за развлекателни дейности.. Охраната не ми е проблем, понеже ще има СОТ, видеонаблюдение и ролетни ал.външни щори, а и комшиите си живеят целогодишно наоколо, така, че това не го мисля.. Барбекюто и аз искам да е на късата страна на верандата от югозапад, но пък в ъгъла ще се получи странен комин за да стърчи над покрива, та може и да го направя мобилно от американския тип, още повече, че на верандата ще ми дими.. Хола ми е малко свит, без трапезна маса, но аз и не ползвам такава в момента и нямам нужда от нея. Основното което ми е проблем е, че искам да гледам двора от дивана, но телевизора ще ми пречи, та вероятно ще увелича малко прозореца в дневната от североизток. Реално всички стаи имат прозорци и врати от към двора, но може би ще увелича малко светлите отвори на някой врати и единствено в банята ще е проблем да се внесе голямо джакузи, но и нямам нужда от такова по-принцип. В момента ползвам хидро-масажна вана у нас 160*110*70 и ми стига, а и не знам дали ще слагам изобщо там, заради поддръжката и.. Забележките ви до тук са ми много полезни и благодаря за съветите ви! :partyman:
Прикачен файл:
проект.jpg

Отдолу са коментарите от архитекта относно последователноста на процедурите за нашата община, ако на някой ще са му полезни, а и за коментари по тях ако имате такива..

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА..
1. След излизане на ПУП-а се иска виза за проектиране на „Еднофамилна къща“
2. Проектиране и одобряване на Технически Проект „Еднофамилна къща“, под
100кв.м с цел избягване на задължителния стр. надзор и стр. фирма.
3. Даване на стр. линия и започване на строителството по стопански начин.
4. Докато се строи основното застрояване (100-те квадрата) се процедира
одобрение на технически проект за допълващо второстепенно застрояване
„лятна кухня“ по чл.147(ЗУТ) във връзка с чл.46(1)(ЗУТ). В консултация с главния
архитект ми бе отговорено, че ако се опитаме да одобрим навеса по чл.154(ЗУТ) –
„промяна по време на строителство“, в актуализацията на строителното
разрешение ще бъде вписано изискване за договор със строителна и надзорна
фирма именно заради надхвърлянето на 100-те кв.метра РЗП. „Лятната кухня“ е
шеста категория и не се нуждае от въвеждане в експлоатация.
5. След като излезе разрешението за строеж на лятната кухня като пристройка се
завършва покрива. ПРЕДУПРЕЖДАВАМ, че са възможни административни
проблеми при въвеждането в експлоатация на „къщата“ АКО има обща
конструкция (покрива) с „лятната кухня“. В някои общини има изискване
основното и допълващото застрояване да са с отделени конструктивно. В други
не правят проблем. В трети - има избирателност – понякога се прави проблем,
понякога не. По този проблем, не знам с кой да се консултирам и който да даде
гаранции.
6. След въвеждане в експлоатация се одобрява ТРЕТИ технически проект за
Допълващо застрояване – гараж. Той ще се основава на виза за допълващо
застрояване издадена от гл. архитект на основание чл.41(2)(ЗУТ). След
консултация с него по въпроса с „пешеходната алея“ той каза, че регулационната
линия към алеята е УЛИЧНА, а не СТРАНИЧНА (поради не-процедираната като път
алея и многозначния оранжев цвят) и затова НЯМА основание да бъде отказана
виза за допълващо застрояване - гараж на улична регулация на основание
чл.42(2)(ЗУТ)
7. Гаража е пета категория и затова ще се наложи „въвеждане“ в експлоатация.
..Тоест основния проблем ми е Пешеходната алея и се надявам всичко да е наред с тази линия, докато стигнем до нея и да не се промени нещо в бъдеще.. :rolleyes: :prayer:

Прикачен файл:
IMG_20200425_001941.jpg
Руди - майстор
Ами, аз не бих си прекарал гостите през гаража вкъщи. Обикновено е натурия някаква там, мирише от бидона със зелето/джибрите, кал от мокрите гуми на колата, бензинови пари ... По-добре си остави един коридор 1.30 м, пък си предвиди голям отвор към дневната за едрите мебели.
Пък може гаража ти да е като аптека? Виждам че къщата няма килер, сигурно там ще са ти резервните бири, шишета и консерви, лук и картофи, прахосмукачката, дъската за гладене и прочее.
Телевизор на прозореца не се връзва особено, бих му сменил мястото с дивана. Аз ползвам дивана за четене и искам да съм до светлината, но на други им харесва да е в тъмния ъгъл.
Предвиди си отдушник (комин) за ширма над печката, щото иначе трябва да изведеш миризмите от готвенето на верандата. Ако пратиш барбекюто на гърба на печката, може да изглеждат като един комин с две секции.
Добре е да има отдушник с вентилатор и за банята, прозореца към коридора/гаража не е пълноценно проветряване.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз всеки път, като видя план за къща, настоявам за повече бани/тоалетни :-) Значи, излежавате си се във ваната и на детето му се допикава... Имате гости и да влизат в личната ви тоалетна... Все, избежими и неуместни неща.
Оценявам, че към гаража има такова, но все пак...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29

Тема "Въпроси за статута и строежа..овреме!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: