• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пет май 01, 2020 4:25 pmivanvladov написа:
по принцип се досетих, че ще падне, но не предположих, че ще е чак толкова много, ...
Ако бойлерът ти е гол голеничък, загрят на 50- 60 градуса и пуснеш топлия кран, с гола ръка можеш да определиш как изстива отдолу нагоре. Долу може да е с Т 10 градуса, а горе да си стои на 50, докато почти свърши.
Водата, в бойлера, не се разрежда равномерно по целия обем. Дори в по скъпите уреди има системи за разслояване.
ivanvladov - специалист
пет май 01, 2020 4:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет май 01, 2020 4:25 pmivanvladov написа:
по принцип се досетих, че ще падне, но не предположих, че ще е чак толкова много, ...
Ако бойлерът ти е гол голеничък, загрят на 50- 60 градуса и пуснеш топлия кран, с гола ръка можеш да определиш как изстива отдолу нагоре. Долу може да е с Т 10 градуса, а горе да си стои на 50, докато почти свърши.
Водата, в бойлера, не се разрежда равномерно по целия обем. Дори в по скъпите уреди има системи за разслояване.
Мерси за разяснението, иначе сега се вдигна на 40 и сега ще го пробвам даже😁😁, но най вече ще се разбере разликята след няколко дни, само се притеснявам да не прегрее нещо даже му намалих градусите от 75 на 70 и макс от 85 на 80 за всеки случей да не му дойде много.... иначе със сигурност ще е по топъл бойлера и ще държи повече което реално е и търсения ефект..

Многи мерси за компетентните отговори та малко да се образовам и в тази сфера за да си по оправя нещата с ваша помощ.
пет май 01, 2020 5:16 pmivanvladov написа:
...само се притеснявам да не прегрее нещо даже му намалих градусите от 75 на 70 и макс от 85 на 80 за всеки случей да не му дойде много.... иначе със сигурност ще е по топъл бойлера и ще държи повече което реално е и търсения ефект..
Ванко, тези температури не са опасни нито за бойлера, нито за колекторите.
По подразбиране, Т в колекторите е оставена на още по висока настройка. Така сам си ограничаваш системата. Според мен, в слънчев летен ден, тези два колектора трябва да ти загреят водата до малко над 80 градуса. Спъвайки с настройки, контролера ще спира добива при достигане Т 70 и ще я пуска аварийно на 80 в колекторите, за да ги охлади. Е как ще ги охлади и къде? Ми в бойлера, освен ако има грешно подбран РС, грешно предналягане, спрямо системата и предпазния не изхвърли гликол, което е още по лошо от кофти настройки.
Наблюдавай си няколко дни системата и ще разбереш как се движат нещата!
Разбирам, че бойлерът се е затоплил до 40 градуса, а Т в колектора колко е?
ivanvladov - специалист
пет май 01, 2020 5:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет май 01, 2020 5:16 pmivanvladov написа:
...само се притеснявам да не прегрее нещо даже му намалих градусите от 75 на 70 и макс от 85 на 80 за всеки случей да не му дойде много.... иначе със сигурност ще е по топъл бойлера и ще държи повече което реално е и търсения ефект..
Ванко, тези температури не са опасни нито за бойлера, нито за колекторите.
По подразбиране, Т в колекторите е оставена на още по висока настройка. Така сам си ограничаваш системата. Според мен, в слънчев летен ден, тези два колектора трябва да ти загреят водата до малко над 80 градуса. Спъвайки с настройки, контролера ще спира добива при достигане Т 70 и ще я пуска аварийно на 80 в колекторите, за да ги охлади. Е как ще ги охлади и къде? Ми в бойлера, освен ако има грешно подбран РС, грешно предналягане, спрямо системата и предпазния не изхвърли гликол, което е още по лошо от кофти настройки.
Наблюдавай си няколко дни системата и ще разбереш как се движат нещата!
Разбирам, че бойлерът се е затоплил до 40 градуса, а Т в колектора колко е?
Ами учудващо доста добре се справят, Т в СК стигаше и до 50-60 градуса на моменти иначе около 40-50 най често я засичах днес като се имаше впредвид, че целия ден беше облачен без грам слънце поне при мен в региона.
Ще следя системата и може наистина да си я вдигна до поне 75-80* в бойлера и макс 90 да ограничава щом не е проблем няма смисъл наистина от спъване на системата да загрява както си трябва ...
Бре, още една слънчарка тръгна!
Ай честито!
Вероятно ще трябва да местиш и сензора на пелетарника.
ivanvladov - специалист
Преди 15 мин ги погледнах колекторите бяха на 31градуса, но нормално тези дни изследвах ако може така да се каже и от 8 сутринта почва да грее колекторите до най късно 18 часа така че съм доволен..
ivanvladov - специалист
Да да аз и двата сензора ги преместих направо, даже сега се включи и горелката иначе след къпането падна с 6-7 градуса Т... най големия проблем беше, че отдаваше топлина на радиаторите, сега това се спря допълни се системата, оказа се че е имало и въздух сега е обезвъздушена и помпата даже не се чува, а помпата я сложиш на 1ва степен, че иначе беше на 2ра и много бързо спадаше Т във колекторите и сега съм доволен вече.. само да слуша дълга време, добре че ме вкарахте малко в час че... :yawinkle:
LazarGanev - "Велик майстор"
пет май 01, 2020 6:59 pmivanvladov написа:
Да да аз и двата сензора ги преместих направо, даже сега се включи и горелката иначе след къпането падна с 6-7 градуса Т...
Ами с 2 интегрирани серпентини това е резултата. Това включване на горелката ми се вижда съвсем излишно и паразитно. Дори и в средата на лятото да се изкъпеш, температурата ще падне с няколко градуса и хоп - горелката се включила и стоплила целия бойлер, щот няма търпение, а навън яко слънце, камък се пука, но бойлерът загрят от горелката. Ако серпентините бяха една над друга и съответно и датчиците - също, няма да го има това включване. В твоя случай поне датчика на горелката да е горе, нищо, че серпентината е долу.
ivanvladov - специалист
пет май 01, 2020 7:44 pmLazarGanev написа:
пет май 01, 2020 6:59 pmivanvladov написа:
Да да аз и двата сензора ги преместих направо, даже сега се включи и горелката иначе след къпането падна с 6-7 градуса Т...
Ами с 2 интегрирани серпентини това е резултата. Това включване на горелката ми се вижда съвсем излишно и паразитно. Дори и в средата на лятото да се изкъпеш, температурата ще падне с няколко градуса и хоп - горелката се включила и стоплила целия бойлер, щот няма търпение, а навън яко слънце, камък се пука, но бойлерът загрят от горелката. Ако серпентините бяха една над друга и съответно и датчиците - също, няма да го има това включване. В твоя случай поне датчика на горелката да е горе, нищо, че серпентината е долу.
Не не горелката се пусна защото бяха спаднали градусите в стаята не заради това че съм се изкъпал и температурата е спаднала... сложих термоелектрическа задвижка и когато се качи темп на котела с 5 градуса чак тогава отваря и почва да грее бойлера ако има нужда. иначе преди бойлера се охлаждаше наистина без термозадвижката и беше кофти.. сега съм доволен.
Последна промяна от ivanvladov на пет май 01, 2020 8:15 pm, променено общо 2 пъти.
пет май 01, 2020 7:44 pmLazarGanev написа:
... В твоя случай поне датчика на горелката да е горе, нищо, че серпентината е долу.
Къде горе?
Аз бих го боднал точно над входящата тръба от котела.
Намекнах, че трябва да мести, той избързал погрешно, без да пита, па и на акъла не му идва, че котела няма да даде възможност на колекторите.
Тоя бойлер е тотална грешка, но след като вече е платен...

Хм, прегледах снимките.....на 12-15см над серпентините е. Колко има още нагоре бойлера по височина? Още една снимка в цял ръст?!

Ванко, пак е грешно датчика да е долу. Горелката си има ДТ за БГВ и ако....
Ахаааа ясно, задвижката отваря само ако котела има по висока Т с 5 градуса.
Тоя контролер не ми е познат, но сензора на котела трябва да е по високо от колекторния, за да може да работи и Слънцето за теб дори и зимата, когато го има. Не се притеснявай за по малкият обем вода! Котелът е мощен източник.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: