Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
angelfilev - специалист
съб май 02, 2020 5:57 amnikolov333 написа:
Вчера коментирахме с комшията, че се сеела царевица за листните въшки, щото първо на нея налитали, вероятно става дума за друг вид.... :?
Лесно е да опитам и ще го направя.
Сега черешите са колкото дребен фасул и явно царевицата ще се размине с черешите. Ще ми бъде интересно дали ще мога да примамя мравките е въшките върху царевица.
ky-kyy - майстор
пет май 01, 2020 6:22 pmAndri01 написа:

Как вървят краставичоците, ве :?
angelfilev - специалист
съб май 02, 2020 12:09 amkuger написа:
пет май 01, 2020 10:19 pmangelfilev написа:

Сега бих искал да питам по-опитните за следното:
Имам череша 7-8 годишна. Дава много хубави плодове, едри, черни, сладки. Проблемът е, че преди да узреят почернява от листни въшки. ................
Колеги, моля споделете, ако имате наблюдения и опит, но без "тежка" химия!
Там, къде има листна въшка, има мравки, има и оси. Кръговрат, един вид. Въшките ак.., отделят сладък сок, от който се възползват мравки и т.н. Махни въшките, ще изчезнат и мравките, за съжаление няма да стане без химия. А и от въшките само беля чакай.
Здравей! Не съм фанатичен противник на химията. Мога да напръскам с Моспилан или ако ми препоръчате нещо с по-къс карантинен срок още по-добре.
Дори да не пръскам както предишните години, череши пак си има макар и лепкави.

Вижте разказите на тази приказлива, симпатична градинарка:

Разгледах и други подобни и се замислих, как нашите баби преди петдесетина години си отглеждаха всичко в градините, без днешната химия. Предполагам, че просто са умеели.
Сега като пенсионер имам време да се уча и ми е интересно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб май 02, 2020 11:53 amangelfilev написа:
..имам време...
Супер е Градината на Надя и Славчо!
angelfilev - специалист
съб май 02, 2020 10:47 amhidrazin написа:
съб май 02, 2020 7:15 amТрифон П.Трифонов написа:
Токущо, от колега с овощна градина, попивам.
Да не се пипат мравките, щото плющали листни въшки във всякакъв статий на развитие.
Тоя твой колега сигурно го е научил от фейсбука... :lol: Много умно! Няма що...
Мравки може да са полезни, но точно те буквално отглеждат листните въшки.
Разнасят ги по растенията и ги пазят от паразити а замяна листни въшки отделят "медена роса" с която се хранят мравките.
В голяма част от случаите тъкмо мравките разнасят и заразяват растението с листни въшки.
Така че търси начини да прогониш мравките...
:partyman:
Прав си, от мравките тръгва проблемът.

В процеса на храненето си, тъй като не могат да усвояват захарите, листните въшки отделят лепкава течност, която е подобна на мед. Този нектар е любима храна на много видове мравки. За да ги предпазят от враговете и студа, мравките пренасят яйцата в мравуняците, а напролет ги изнасят, за да осигурят прехраната си. Това е причината мравките да ги закрилят.
ky-kyy - майстор
съб май 02, 2020 11:53 amangelfilev написа:

Разгледах и други подобни и се замислих, как нашите баби преди петдесетина години си отглеждаха всичко в градините, без днешната химия. Предполагам, че просто са умеели.
Сега като пенсионер имам време да се уча и ми е интересно.
Преди петдесет години, ги нямаше тия болести, киселинни и незнам си какви още дъждове....Всяка година, излиза някаква нова болест, или някакъв нов звяр.....
...
Така че търси начини да прогониш мравките...
Зимам си препредадените думи назад.
preslav - майстор
Пропуснах да кажа, че семките за краставици, тиквички, зелен боб, чубрица също са сложени в кофички, а семките за тиквата са сложени да се рътят.
borchoyor - специалист
Здравейте и специално здрасти на Трифунь😁, искам да питам как се казва тоя боб? По нашия край му викат бабарок или бабароци?
https://photos.app.goo.gl/Pu8QnLoJtTVUnN64A
vlax - майстор
..... но точно те буквално отглеждат листните въшки....
И ги доят :-D
Без химия нестава.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: