• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
нед окт 28, 2018 9:21 amlyubohar написа:
Явно ще трябва да го проверя и ако нулата е прекъсната да я свържа с мост.
Все пак бойлера е 1200W и се надявам да не товари много ключа.
Металните тръби са в стената и нямат връзка с основния водопровод при шранговете,
който вече е пласмасов.
Преди поне 10г.бойлера го включва един възрастен"специалист",работил дълги години по
строежите с национално значение.
Такъв специалист е бил,че осветлението беше го направил с прекъсване на нулата в ключа
а фазата постоянно свързана във фасунгите.
Не я свързвай с мост ами с едно ваго и пусни едно тънко кабелче за нулата да свети глимката!
DMN - майстор
hidrazin написа:
Що за идея? За къв чеп тогава е ключа?
Контакта е контакт и предназначението му е винаги да има напрежение на него.
На много контакти в стената в Англия например има ключ, на който предназначението му е точно, за да изключва напрежението в контактите, за какъв чеп са го сложили, питай Кралицата :-D .
Прикачен файл:
2018-10-28_132326.png
2018-10-28_132326.png (68.38 KиБ) Видяна 2285 пъти
Прикачен файл:
2018-10-28_132356.png
2018-10-28_132356.png (99.17 KиБ) Видяна 2285 пъти

:partyman:
ivanvladov - специалист
Здравейте, ще свързвам бойлера, но понеже ми е за първи път реших да се допитам до вас понеже нз къде да вържа заземяването.... Ел. мрежа в къщата е с 3фазен ток, но таблото е чак отвън и ще има доста метраж до колкото разбрах е най добре да бъде 3х4кв, другия ми вариант е да го вържа към моно фазната понеже има контакт, който захранва само помпата на СК, но кабела е 2х2.5кв но е значително по късо разстоянието, но все пак искам сигурността да е на 1во място.... отделно предполагам ще е по добре да се сложи и един предпазител мисля, че нагреватела беше 3кв така, че 16А мисля че е добре, но като гледам старите бойлери имат сложен трансформатор преди бушона(стара система) затова питам, че съм пресен пресен...
iliya_i - майстор
нед май 03, 2020 11:05 amivanvladov написа:
Здравейте, ще свързвам бойлера, но понеже ми е за първи път реших да се допитам до вас понеже нз къде да вържа заземяването....
До колкото разбирам, в таблото имаш 3 фази и обща неутрала (нула, земя).
В такъв случай свързваш заземяването към нея. А фазата - към една от фазите (желателно е най-малко натоварената).
След като ще пускаш нова 3-проводна линия, монтирай и ДТЗ. През него минават нула и фаза. Нулата към бойлера - от изхода му.
Земята - към нулата преди ДТЗ.
Изображение
ivanvladov - специалист
нед май 03, 2020 11:26 amiliya_i написа:
Здравейте, ще свързвам бойлера, но понеже ми е за първи път реших да се допитам до вас понеже нз къде да вържа заземяването....
До колкото разбирам, в таблото имаш 3 фази и обща неутрала (нула, земя).
В такъв случай свързваш заземяването към нея. А фазата - към една от фазите (желателно е най-малко натоварената).
След като ще пускаш нова 3-проводна линия, монтирай и ДТЗ. През него минават нула и фаза. Нулата към бойлера - от изхода му.
Земята - към нулата преди ДТЗ.
Изображение
До тук разбрах, само имам два въпроса, с какво сечение да бъде кабела 2.5кв или 4кв, и каква ДТЗ ми трябва... (инсталацията ще се използва рядко, и то само през лятото, защото бойлера е с 2 серпентини и зимата се топли водата от парното и от СК, а лятото само от СК и като е облачно, а имам нужда от повече топла вода тогава ще се ползва).
Към тази неутрална(нула, земя) е вързана и цялата инсталация смис нулите, така че може и да не стигам до таблото, а да се вържа по нагоре, има кабел 2.5кв който е вързан към контакт, проблем ли ще бъде ако не е директно към таблото и най вече дали ще бъде добре и безопасно или да си направя една отделна инсталация и да се знае...
iliya_i - майстор
Това "далече" не каза колко е далече - 5 метра, 20 метра или 50 метра.
До контакта се предполага, че метража от таблото е същия, както до бойлера. Не мери разстоянието от контакта, а от таблото или до мястото където се минава към по-голямо сечение на проводника - напр. разклонителна кутия. Този контакт сам ли е, на отделен предпазител?
Ако до разклонителната кутия над този контакт стига 4 кв.мм. проводници - ще стане. Ако разстоянието до по-голямото сечение е до 15 - 20 метра - ще стане. При над 50 метра, вече не става.
ivanvladov - специалист
нед май 03, 2020 1:35 pmiliya_i написа:
Това "далече" не каза колко е далече - 5 метра, 20 метра или 50 метра.
До контакта се предполага, че метража от таблото е същия, както до бойлера. Не мери разстоянието от контакта, а от таблото или до мястото където се минава към по-голямо сечение на проводника - напр. разклонителна кутия. Този контакт сам ли е, на отделен предпазител?
Ако до разклонителната кутия над този контакт стига 4 кв.мм. проводници - ще стане. Ако разстоянието до по-голямото сечение е до 15 - 20 метра - ще стане. При над 50 метра, вече не става.
Контакта е сам(единствено захранва помпата на СК) и има кабел 2х2.5 за осветлението и по голям 2х4кв за захранване което найвероятно има бушон чак долу в главното табло понеже това захранване е само за стълбището(5 крушки, 3 ключа) разстоянието от бойлера до контакта е 11 метра, иначе от контакта до таблото(външно) са поне още 10 метра , ще е чиста инсталация, но кабела ше трябва да излезе от къщата иначе няма как да мине до таблото(извън къщата пак с 3 фази) което е вързано към главното и там може да се върже на отделен бушон, но от старите... май ще се прави чиста инсталация да си ми е мирна главата...
moimoimoi - майстор
но като гледам старите бойлери имат сложен трансформатор преди бушона(стара система) затова питам, че съм пресен пресен...
какъв трансформатор?
tzetz009 - специалист
пон май 04, 2020 9:09 pmmoimoimoi написа:
но като гледам старите бойлери имат сложен трансформатор преди бушона(стара система) затова питам, че съм пресен пресен...
какъв трансформатор?
:) Контактор е по-вероятно . Е , не всеки е длъжен да ги различава , но щеше да е много хубаво в случая !

:partyman: :partyman: :partyman:
ivanvladov - специалист
това е...

Прикачен файл

Screenshot_20200504_223930_com.android.gallery3d.jpg
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Свързване на бойлер" | Включи се в дискусията: