• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
pipbel - майстор
Монтираха ми 3 външни дървени врати.
Взел съм и 3 кутии ленен безир за тях, но..... не е ли малко студено да се нанася сега ? :?
Препъръчително ли е да изчакам пролетта както и за лака или смело с рогите напред ? :lol:
Иначе знам че ако се ползва е добре да е затоплен безира за да попие по добре в дървото
asinka - специалист
На сухо и проветриво място, вратите в хоризонтално положение, и нямаш дертове!
tokuro40 - специалист
както каза асинка , но го разреди малко защото е гъст
pipbel - майстор
Хоризонтално положение ? :?
Какво имаш впредвид :?:

Прикачен файл

vrati 020.jpg
vrati 020.jpg (121.22 KиБ) Видяна 17512 пъти
asinka - специалист
Pipbel, ако пяната е свършила работата си и вратите могат да се откачат, откачваш, и ги поставяш легналки на 2 табуретки, примерно, и така лакираш.
По този начин лакът /безирът/ няма да улива и да се стича на капки.
pipbel - майстор
Aха, мерси. Сега схванах :-D
Друго си е човек да пита, винаги нещо полезно и практично ще научи :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
tokuro40 написа:
........ , но го разреди малко защото е гъст
Това пък какво е??
pipbel - майстор
Такаааа....аз пак се обърках..... :? :cry:

А как ще коментирате двете мения цитирани долу (от друг форум но на същата тема)
И къде аджеба е истината ? :?:
Безира се комбинира само с безир и така всяка година без изключение, иначе дава фира дървенията.
Цитат:Просто недей с безир. Върху него после нищо
> неможеш да правиш.
>
> И защо пък да не мога нищо върху безира???
> Ми нали всички челни дъски на къщата ги минах с
> безир (верно, не беше ленен), после лазурен лак и
> най накрая яхтен. Стана добре.
>
> Обаче за вратите смятам безира (ленен) сега и
> водоразтворим лак на Сикенс напролет като се
> постопли. Верно че е скъпичък лака, ама си
> заслужава мисля.

Колега недей моля те... след една -две години ще видиш резултата от това което си направил Най добре - лак на водна основа, желателно Сократес (чешки) - железен е!
На първата ми къща, която строих преди 5 години - не е мръднал.
Безири и яхтени лакове - комбинцията студ - слънце им разказва играта. Следва набръчкване, олюпване, опадане и си до там.
EDI - майстор
Вече трудно се намира свестен безир.Дори и този, на който пише ленен, най-често е смес.А синтетичния изобщо го забрави.Аз също бих те посъветвал с лак на водна основа - има на СОКРАТЕС, ДУФА, СИКЕНС.И трите марки са много добри.Аз съм лакирал дограми със СОКРАТЕС и навеса си на камината с ДУФА.Мога да ти кажа, че дограмите стоят вемче 3 и малко години, на север са.Единственото, което им се прави е забърсване на праха.В същото състояние са, в което бяха и при лакирането.Навеса изкара вече една зима и никакви промени.Тъкмо сега е момента, когато дървесината е чиста, тъй като лака първо пропива в дървото и следващите две ръце правят слоя водоотблъскващ.Водата се стича, все едно е мазана повърхността с восък.
Чаро - Акълия
Ако ще даваш парички, провер има ли във Варна лакове Милеси.
Има си импрегнатор,байц, грунд, лак с втвърдител, ..... Система си е. Ползва се предимно професионално но става и в домашни условия.
  • 1
  • 2

Тема "Ленен безир - кога?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: