Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Borqna.86 - помощник
Здравейте , имам въпрос относно една акумулираща печка "Изгрев" . Питам тук защото една приятелка ме посъветва ! Тъй като съм жена :o и не разбирам много от електричество ,но все пак основните неща ги знам (подмяна на ключове, контакти ,и тн)! Та на въпроса , скоро се върнах от чужбина в родната къща , където имам една акумулираща печка, която все още работи ! Печката е свързана с така наречената (твърда връзка) , тъй като кабелът и е вкопан в стената .За да мога да го ползвам ,аз се чудех дали ще стане , да сложа някакъв разклонител или контакт от тези външните на края на кабела,който е с 4 жили . Или си трябва да се махне още от началото връзката ? #-o Моля ако въпросът ми е много глупав , не ми се смейте !!! [-X :tonqe:
Последна промяна от Borqna.86 на чет май 07, 2020 9:11 pm, променено общо 3 пъти.
iliya_i - майстор
Печките Изгрев са с мощност 4 кВ. Тази мощност е по-голяма от максимално допустимата за контакт. За това е свързана на твърда връзка.
Не разбрах каква е идеята да слагате контакт. Телефона си ли искате да заречдате от него?
Други контакти няма ли в това жилище?
Borqna.86 - помощник
Ами просто печката не ми е нужна ! Искам да я махна , а в стаята има само 1 контакт който вече се използва . И се чудех дали мога да се възползвам от кабела на печката ! Ако не може ще се маха твърдата връзка . :rolleyes: П.с става въпрос за вила на лозе .
kuger - майстор
Въпросът е нормален за жена /нищо лично/ :)
Имам няколко въпроса за уточнение.
1. Захранването към печката щом е 4 жила се предполага, че захранването е 3-фазно, така ли е?
2.Не стана ясно кабелът, който отива към твърдата връзка е вкопан в стената, или всичко е в стената и към печката отива директно кабел?
3.Печката ще се ползва ли?
4.Искате да поставите допълнителен контакт на това захранване, т.е. от твърдата връзка към допълнителния?
5.Печката е достатъчно мощна, че да се натоварва допълнително захранването. За какво ще се ползва разклонителят?

Ако захранването е 3-фазно може към една от фазите да се свърже разклонител, но при изрично условие да не се включва консуматор, примерно над 2 KW, и то при условие, че печката в момента не работи.
Моля отговорете на тия въпроси.

А, да! Честит празник!
kuger - майстор
ср май 06, 2020 1:23 pmBorqna.86 написа:
Ами просто печката не ми е нужна ! Искам да я махна , а в стаята има само 1 контакт който вече се използва . И се чудех дали мога да се възползвам от кабела на печката ! Ако не може ще се маха твърдата връзка . :rolleyes: П.с става въпрос за вила на лозе .
Докато "творях" въпросите, сте писали.
Разбирам, че печката отпада. Остава въпроса захранването трифазно ли е? Ако да, тогава спокойно може да се монтират дори и три разклонителя, естествено по един на фаза.
Така или иначе от кабела до твърдата връзка ще трябва да се свързват проводници до разклонител /1 или повече/, добре е тя да остане.
Borqna.86 - помощник
Твърдата връзка се вижда в съседната стая ! Кабелът минава под плочките през стената и излиза към печката! Няма да се използва печката ! Просто на захранващия кабел исках да сложа обикновен контакт за битови нужди ! Но явно май е глупаво ! :? http://detstvoto.net/index.php?cstart=2&newsid=2148 тук пише че токът не е трифазен ! Ето и схема http://www.service-ruse.eu/forum/upload ... 29hema.JPG :?
Borqna.86 - помощник
ср май 06, 2020 1:34 pmkuger написа:
Въпросът е нормален за жена /нищо лично/ :)
Имам няколко въпроса за уточнение.
1. Захранването към печката щом е 4 жила се предполага, че захранването е 3-фазно, така ли е?
2.Не стана ясно кабелът, който отива към твърдата връзка е вкопан в стената, или всичко е в стената и към печката отива директно кабел?
3.Печката ще се ползва ли?
4.Искате да поставите допълнителен контакт на това захранване, т.е. от твърдата връзка към допълнителния?
5.Печката е достатъчно мощна, че да се натоварва допълнително захранването. За какво ще се ползва разклонителят?

Ако захранването е 3-фазно може към една от фазите да се свърже разклонител, но при изрично условие да не се включва консуматор, примерно над 2 KW, и то при условие, че печката в момента не работи.
Моля отговорете на тия въпроси.

А, да! Честит празник!
Честит празник !! :yawinkle:
hidrazin - майстор
ср май 06, 2020 1:54 pmBorqna.86 написа:
...тук пише че токът не е трифазен ! Ето и схема...
Стандартно печката се свързва мнонофазно. Кабелите за четири по други причини.
Фаза, нула, защитен и сигнал от часовник.
Ако не се използва часовник, то се слага мост между фазата и входа за часовника.
При вас кое как е направено не е ясно но щом е с 4 жици вероятно е имало или още има часовник.
Трябва да се провери кой проводник за какво е и да се елиминира тоя за часовника.
Ако искате да оставите ида използвате кабела до самата печка няма проблем.
Просто го разкачете от печката (отрежете) но не забравяйте да спрете тока. :-D
На края на самия кабел може да се монтира нещо такова:
ЦЪК
И ще си имате подвижен разклонител в стаята.
:partyman:
kuger - майстор
hidrazin е обяснил, но си трябва човек от занаята. Никакъв проблем да се монтира разклонител, но трябва да се определят кой проводник за какво е.
Borqna.86 - помощник
Кабелчетата са черен,кафяв,светлосин,и жълтозелен. https://mr-bricolage.bg/kontakt-panelen-byal/p/887921 този подходящ ли е ? :?: Приятелка която е завършила техникум по електротехника каза че твърдата връзка би трябвало да е на този принцип : По двойки черен и кафяв фаза,на светлосин и зеленожълт - нула.http://www.service-ruse.eu/forum/upload ... 29hema.JPG
Последна промяна от Borqna.86 на ср май 06, 2020 7:02 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: