• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
philip.stefanov - помощник
Здравейте, имам затворена система с буферен съд от 120л.
Пуснал съм я на летен режим да върти водата само в буферния съд и помпата издава странни шумове.

https://my.pcloud.com/publink/show?code ... W9LYvWNeNk

Обезвъдушавах няколко пъти няма ефект.
И налягането леко се покачи от 1.5 до 1.7 за една седмица.
Имах същият проблем с налягането в началото, когато системата беше нова за 1ви път е пусната преди 6 месеца.
Тогава си сложиш автоматични обезвъздушители на радиаторите и лирата и проблема изчезна.
Буферния съд също си има автоматичен обезвъждушител на него.
Помпата е Wilo FT110 капацитета на 1-ва скорост май е 3 кубика на час.
Въздух.
Почисти филтъра над нея! Превключи я на максимална степен! Може да опиташ обезвъздушаване на самата помпа, като развиеш винта, който дава достъп до вала на помпата. Развивай внимателно и не докрай! Провери РС на колко е напомпен! Огледай за затворен кран. АО си искат мануална терапия понякога, за да изгонят наистина въздуха.
Здравей Трифон,
Благодаря за отговора.
Това което съм обградил ли е този филтър?
Аз нямам кран за затваряне преди помпата това проблем ли е?
Иначе аз обезвъждушавах от винта, който е на самата помпа
1-во пробвах на 1ва скорост после ми казаха, че трябва да е на 3-та.
Така 2-3 пъти пълних по половин чаша вода от там.
За РС трябва да си взема манометър предполагам става и такъв за гуми на кола?

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (77.43 KиБ) Видяна 2129 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (52.83 KиБ) Видяна 2129 пъти

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

pompa.jpg
pompa.jpg (59.66 KиБ) Видяна 2129 пъти
Ами да, правилно се ориентираш за филтъра и винта на помпата.
Това, че нямаш кранове около помпата ще ти създаде проблем при проверка и почистване на филтъра. Правилно е под помпата и над филтъра да има кранове, та да може да си ги обслужваш безпроблемно.
Като обезвъздушаваш, натискай игличката на АО, че не са съвсем автоматични.
РС също трябва да е след кран с изпускател. Това спецовете го отричат, понеже е предпоставка за сериозна авария, но за да се провери и настрои цялата инсталация, трябва цялата да се приведе до атмосферно налягане. Сложна процедура, за някои, та се налага посещение от спец.
Аз си монтирам кран с изпускател. Когато искам да проверя РС, затварям крана, изпускам налягането от страната на РС и си му проверявам мембраната, без налягането в инсталацията да ѝ влияе.
Ако налягането в РС е по високо от това в инсталацията и в линията до РС е имало останал въздух, то е нормално да се случват описаните проблеми.
Има си начин за монтаж на РС или ако е невъзможно, монтира му се обезвъздушител.
Какъв е обемът на РС, както и предполагаемият обем на зялата инсталация?
Какъв е отоплителният уред?
Имам байпас след помпата, от където мога да спра потока след нея но преди нея кран нямам :(
Както нямам и кран преди РС, той е италиански някакъв.
Като го монтираха не ми казаха колко литра е нито на колко е надут,
само ми казаха да държа налягането в системата между 1.5 и 2 бара.
Буферния съд е 120 литра имам 5 радиатора, 67 глидера общо и една лира в банята.
Отоплителният уред е термо-пома "самоделка" прави ми я един майстор от Драгалевци до колекторите.
Топлообменника е вграден в буферния съд, който има и 2-ри кръг серпентина за топла вода.

Къде се намира тази игличка на помпата?
Поздрави.

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (77.43 KиБ) Видяна 2075 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (108.25 KиБ) Видяна 2075 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (45.56 KиБ) Видяна 2075 пъти
Няма игличка на помпата.
На АО, като му махнеш капачката, във вентила има нещо подобно на "игличка", досущ както при автомобилните вентили.
Въпреки, че се водят автоматични, не успяват сами да изведат газовете навън, та е добре да се помага.
bobivg - специалист
Как точно обезвъздушаваш хоризонталния участък над буфера? От снимката не се разбира.
Ясно, благодаря ще пробвам.
Явно и системата трябва да се преработи малко да се сложат кранове там където трябва да има.
Иначе аз така е обезвъждушавам помпата
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... 19I-TXORyQ

Боби на самия буфер зад изходящата тръба има монтиран АО малко на кофти място е :)
Ти самата тръба ли имаш в предвид? И на нея ли трябва да има АО?

Поздрави.
Фил, Боби забеляза проблемният участък.
Как според теб ще се обезвъздуши той?
В най високата част над помпата, където тръбата сгъва на 90 градуса към буфера, коляното трябва да го заместиш с тройник. Обърнато Т на 90 градуса, с долната си част към буфера, а на лявото му рамо (негово ляво, наше дясно) монтираш обезвъздушител.
Значи майстора, който е прави системата има пропуски...
Аз обезвъждушавах още помпата днес и АО на буфера взе да свисти постоянно, направих още 2 клипчета :) излиза доста въздух
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... kf386AdUDk
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... flfhOMCOC7
Налягането падна на 1.3 мисля още да обезвъздушавам от помпата и да допълня малко вода до 1.5.
Най-интересно ми е от на мен къде се взе всичкия този въздух след 6 месеца експлоатация си мислех, че водата вътре вече трябваше
да е станала лека и да не се отделя повече въздух.
Единсвеното, което промених е да затворя радиаторите и да пусна байпаса.
Може ли да има някакъв по-сериозен проблем в системата :?
  • 1
  • 2

Тема "Шум на течаща вода от циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: