Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini - специалист
нед май 10, 2020 11:09 pmhidrazin написа:
нед май 10, 2020 9:52 pmAntonini написа:
...
1.Връщаш си старата схема - първи нагревател, втори нагревател, двата нагревателя.
Само че старата (оригиналната) схема на тези радиатори е да са двата в паралел само. Няма вариант за избор на единия само. Ключът за пускане е двоен но с общ палец и прекъсва и нулата. А няма място за допълнителен да се добавя. А защо в последователен режим нищо да не печеля, след като мощността е на 25% а топлината е като на радиатор от ТЕЦ? Просто бръмченето някак да има лесен чалъм да се подтисне..Тези идеи с вар или лепило са нереалистични. Някой беше дал идея кофа с кварцов пясък да се изсипе в радиатора, но пак ще стане тежък и ще ръси пясък под него :)

P.S
Да, вярно че съм бил писал по темата, но не я намерих и смятах, че или бъркам форума или нещо е изтрита.. Там беше даден съвет с диоди. Взел съм 2 бр. по 10А на 1000V но карантината забави нещата и скоро ще пробвам с тях, но ми се искаше да имам и резервен вариант като така и така ще го разглобявам, че не съм сигурен колко ще загряват тези диоди...
LazarGanev - "Велик майстор"
Можеш да откачиш единия реотан и да караш на 1200Вт. Нали има термостат - няма значение дали ще работи 4 часа на 1200Вт или 8 часа на 600Вт - използваната енергия е една и съща
Antonini - специалист
нед май 10, 2020 11:31 pmLazarGanev написа:
Можеш да откачиш единия реотан и да караш на 1200Вт. Нали има термостат - няма значение дали ще работи 4 часа на 1200Вт или 8 часа на 600Вт - използваната енергия е една и съща
Така е, но разликата е че като са последователно кантала става "вечен" без прегаряне от амортизацията му. Също и няма след някоя друга година да нагорят електрическите връзки както се случва при този вид мощни консуматори. Но в крайна сметка така ще направя накрая.. Благодаря на отзовалите се!
hidrazin - майстор
нед май 10, 2020 11:26 pmAntonini написа:
А защо в последователен режим нищо да не печеля, след като мощността е на 25% а топлината е като на радиатор от ТЕЦ?
Защото за да стане температурата в стаята Х радиаторът трябва да изконсумира и отдаде енергията Y
Дали тази енергия Y ще я вкараш в стаята с два последователно свързани нагревателя за един час,
с еди нагревател за половин час или с двата нагревателя за 15 минути е все тая.
Това съвсем грубо описано но е така. Терморегулатора си знае работата.
Разликата ще в броя "цъкания" на терморегулатора за един час.
С електрически нагревател далавера няма и не може да има.
:partyman:
Antonii - майстор
По отношение на изразходваната енергия е почти така.
Но поотношение на комфорта не е баш така и основната причина е инертността на системата, която при тези отоплителни уреди не е никак малка.
И същата тази инертност при прекалено мощно отоплително тяло води и до преразход на енергия.
krasi92 - майстор
И каква инертност има една ламарина.От друга страна глупаво е да те надживее един кантал като го пресвържеш та да бръмчи.Преди години един го бях надупчил като швеицарско сирене отдолу и от горе.Грееше като змей горянин без да се стопи.Май още е жив на тавана.Терморегулатора като си работи всичко е ок.
Antonini - специалист
пон май 11, 2020 6:58 pmkrasi92 написа:
И каква инертност има една ламарина.От друга страна глупаво е да те надживее един кантал като го пресвържеш та да бръмчи.Преди години един го бях надупчил като швеицарско сирене отдолу и от горе.Грееше като змей горянин без да се стопи.Май още е жив на тавана.Терморегулатора като си работи всичко е ок.
Не е въпроса в стойността на кантала а в занимавката да отваряш радиатора, вадиш нагревателя и нанизваш нов кантал. А и като консумацията е по ниска връзките, на жиците, контакта на терморегулатора ще изкарат и те, иначе комутацията на големия ток от пълната мощност се знае до къде води.. А и няма случай на такъв радиатор да е и ползван поне 5-6 години и да не му се е случвало проблеми от тези точно. Да не говорим, че ключовете за пускане тъй като са проектирани да са точно до оста на нагревателя се напичат и им се сронва бакелита след някой друга година.. На моя за това му правих допълнителна вътрешна кутия от ламарина и с азбест вътре по стените. Иначе като корпус радиатора е стабилен и е грехота да се изхвърли за скрап .
iliya_i - майстор
пон май 11, 2020 8:47 pmAntonini написа:
Не е въпроса в стойността на кантала а в занимавката да отваряш радиатора, вадиш нагревателя и нанизваш нов кантал. А и като консумацията е по ниска връзките, на жиците, контакта на терморегулатора ще изкарат и те, иначе комутацията на големия ток от пълната мощност се знае до къде води.. А и няма случай на такъв радиатор да е и ползван поне 5-6 години и да не му се е случвало проблеми от тези точно. Да не говорим, че ключовете за пускане тъй като са проектирани да са точно до оста на нагревателя се напичат и им се сронва бакелита след някой друга година.. На моя за това му правих допълнителна вътрешна кутия от ламарина и с азбест вътре по стените. Иначе като корпус радиатора е стабилен и е грехота да се изхвърли за скрап .
Има такъв случай. Аз ползвам радиатор на термостат и пълна мощност от 10 години без проблем. Е, верно само през зимата, та общо му се събират около 4 години работа. :)
Antonini - специалист
пон май 11, 2020 8:56 pmiliya_i написа:
Има такъв случай. Аз ползвам радиатор на термостат и пълна мощност от 10 години без проблем. Е, верно само през зимата, та общо му се събират около 4 години работа. :)
Това ако е реално то той трябва да е модела с най ниската мощност. Мисля че бяха 1800W Просто не вярвам да е като моя 2500W тази мощност направо гори боята отгоре като поработи няколко часа на макс...
iliya_i - майстор
пон май 11, 2020 8:59 pmAntonini написа:
пон май 11, 2020 8:56 pmiliya_i написа:
Това ако е реално то той трябва да е модела с най ниската мощност. Мисля че бяха 1800W Просто не вярвам да е като моя 2500W тази мощност направо гори боята отгоре като поработи няколко часа на макс...
2500 W e, но от по-новите на същата фабрика, с марка Теси.

Тема "Моля за помощ за свързване на радиатор СМЯДОВО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: