Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Panzer написа:
А ако се защити с ДТЗ :?:
ДТЗ в панелен блок - забрави. В къща с правилно изградена инсталациа / фаза, нула и земя / - може. Ама се присъединявам към групата на отричащите излишния риск :wink:
gtg1977 - специалист
В старите панелни блокове,ел.инсталацията е изградена дву проводна,така че ДТЗ малко няма смисъл/няма да върши тази работа,за която е предназначена/.Като искаш толкова ток в банята,направи си един удължител/но с гумиран контакт/и когато искаш си се подстритвай в банята.Но да имаш там постоянен стационарен контакт [-X
Съжалявам че ще Ви разочаровам но ДТЗ работи и при дву проводната мрежа. Принципа и на работа е че мери полярността на бубините в нея тоест ако тока който минава през фазата е равен на този който се връща по нулата тя не сработва. Единственото изискване е да е на отделна нулева шина от останалите консуматори. А вместо земя може да се пусне нула която не е на нейната шина. Ако се съмнявате си направете тест с пробна лампа като я вържете на фазата и перото на земята.
Та да според мене има смисъл от ДТЗ в банята и Да тя ще върши работа. При най-малкото колебание в напрежението ще изключи.
vk - специалист
Я виж този контакт на Шнайдер-влагозащитен IP 44
http://joiven-eshop.com/product/173/kon ... -ip44.html
Не е толкова страшен проблема, важното е да не тече вода по стената на която е контакта.
И според мен този ще ти свърши работа.....
dobcho_vn - специалист
Контактен излаз в банята е абсолютно забранен съгласно Наредба 3.В случай, че ти ще си го монтираш, си слагаш главата в торбата, и ако, недай Боже, стане най-страшно, да не вземеш да се вайкаш.
А ако смяташ, че някой квалифициран и не дотам квалифициран ще си сложи главата в торбата и ще монтира този контакт забрави.Мисля, че няма да се намери такъв човек.
По-добре сложи ново бойлерно табло с контакт и проблема е решен бързо и ефективно.
fikata - майстор
dobcho_vn

Контактен излаз в банята е абсолютно забранен съгласно Наредба 3
Нека бъдем коректни и да цитираме точно Наредба №3
Чл. 1766. Забранява се разполагането на контактни излази в помещения с вани и душове, умивални, перални, помещения с нагреватели към сауни с изключение на контакти специално предназначени за монтиране в такива помещения.

Търся контакт за баня /магазини в София/ или страници в мрежата
Търсиш контакт със степен на защита IP55, IP44
но за по висока степен на безопасност - изводът му да бъде защитен с ДТЗ.
Друг вариант е прилаган в шкафове за баня с вграден контакт. Контактът е с малка мощност и е галванически разделен от мрежата с т-р 220/220V. Мощността му е достатъчна за твоите нужди-бръснене,подстригване.
Последна промяна от fikata на чет юни 21, 2012 3:52 pm, променено общо 2 пъти.
VLADO66 - майстор
Продават се сешоари за баня/тип хотелски/с интегриран контакт.Например нещо като това http://www.techno-eu.com/?town=%D1%81%D ... 536&type=t
vk - специалист
Eто контакт със защита IP67 може да стои под вода(интересува ни втората цифра показваща защитата от течности), но цената му е 33 лв, но чак дотам не бива в такава крайност, да не се плашим толкова.
Изображение
evil - специалист
Не знам дали е позволено по закон но факт е че в момента окабелявам кооперация която по проект няма баня без контакт като най-много са баните с по два а има и такива с по три контакта.Говорим за баня с душ а не просто за влажно помещение.Разбира се навсякъде с трипроводна и дефектнотокови.И аз го намирам за нередно но пускам кабели,няма начин. :)

Тема "Ел. контакт в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: