Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vacano - напреднал
вт май 26, 2020 12:04 amChefo77 написа:
пон май 25, 2020 5:04 pmKingLin написа:
Преди да избереш фирма е добре да имаш някакви предварителни данни. Аз вече минах по тоя път. Някои казват че можело и по евтино да ми излезе ама мача вече е свирен. В кой район искаш да сондираш? Комшиите имат ли кладенци/сондажи и ако да то на какви метри излиза водата при тях? Какъв дебит ще ти е нужен? Ако е само за райграс не ти трябва много.
Комшията има къмто 200 м2 райграс, полива го 3 пъти на ден и говори за нещо като 3-4 кубика на ден само за него. Това малко ли е, или много? :)
Ами добре, да сложим 3 кубика на ден по 30 дни са 90 кубика. Цена по фактура с ДДС на кубик е 2.189лв и сметката за вода започва от грубо 200лв само за райграса :) Отделно едни 40-50лв за останалата консумация и сметката става доста. Сондажа ми трябва само за поливни нужди, не смятам да го ползвам в къщата, тъй като качеството на водата е променливо.
Chefo77 - майстор
Ако не забелязваш, аз отговарям на Велин :)
Във Варна водата е над 3 лева кубика и да ти кажа - 90 кубика на месец са ми сериозен разход за едната трева. Комшията вади от 55 метра вода, годна за поене, 2 кубика на час му е капацитета - аз ако имах такъв сондаж, цялото място щеше да е райграс и домати :D
vacano - напреднал
вт май 26, 2020 10:40 amChefo77 написа:
Ако не забелязваш, аз отговарям на Велин :)
Във Варна водата е над 3 лева кубика и да ти кажа - 90 кубика на месец са ми сериозен разход за едната трева. Комшията вади от 55 метра вода, годна за поене, 2 кубика на час му е капацитета - аз ако имах такъв сондаж, цялото място щеше да е райграс и домати :D
В кой тараф на Варна е това? Сериозна дълбочина, да копаме за петрол направо тогава :) Водата във градска част с мръсен канал е над 3 лева, а ако си на септична яма, нямаш добавките за пречистване и тн и цената е САМО 2,20 :)
Chefo77 - майстор
Да, извини ме - не съобразих, че щом няма пречистване, ще е на по-ниска цена.
miroki - майстор
пон май 25, 2020 10:33 pmLazarGanev написа:
пон май 25, 2020 9:51 pmmiroki написа:
Аз обмислям и вариант кладенец. Тъй-като дебитът в района не е голям.
Ти си перфектен за кладенец
Да, само да се намери оферта. Иначе няма камъни, на ниво вода има чакъл и после само мергел.
kr1100 - майстор
пон май 25, 2020 7:46 pmmiroki написа:
И аз следя темата, колега дай някакви цени все пак.
За Варненско иде реч. При мен е на 8 метра водата.
Наблизо до мен на съсед му дупчи сонда. Като цена знам от негов съсед 130 лв/м с тръби.Дупчиха на 25 м дълбочина.

@ Аз обмислям и вариант кладенец. Тъй-като дебитът в района не е голям.
В кой район , каква е почвата, на каква дълбочина имат съседите кладенци.
Ако е песъклива почва - лей пръстени на място. То и копането ще е лесно , но до 2м , после спускаш пръстн, копаеш, пак пръстен пак копаеш. На пясък има голяма вероятност за срутване и затрупване.

@vacano при тези норми за поливане на райграса - по-добре да си е натурална дива трева. Тя е куче и няма нужда от толкова поливане.
Последна промяна от kr1100 на вт май 26, 2020 10:01 pm, променено общо 2 пъти.
KingLin - майстор
При мен имаше малко драма :lol: Дойдоха едни прехвалени, с нова машина, таман пристигнала от братушките - ремарке дето се дърпа от джипка. 1 седмица въртяха за 7 метра и стигнаха някакъв камък ли, скала ли, не се разбра и не можаха да продължат, защото водата, с която пробиват, рязко изчезна. Аз лично, като отидох да видя, излях, заедно с още 2-ма, 3 варела по 200 литра. Изляхме ги за по-малко от минута. Водата изчезваше докато я наливахме. Тия казаха - "Осигури ни по 30-40 кубика на ден и продължаваме". Отговора беше културна форма на "абе що не си е*ете майката..." :-D Добре поне, че върнаха пари, че бях дал 1000 лева капаро... Та попивния сондаж ми излезе само 700 кинта :-D Уговорената цена с тия беше 130 лв./м. с по-хубавите тръби и диаметър 140 мм.

Следващите, които наех, имаха по-сериозна машина - самоходна, но иначе горе-долу същия калибър. За 2 дена избухаха близо 40 метра, затръбиха пак с хубавите тръби 140 мм., сложиха тръби и на попивния сондаж, уредиха ме с 30% отстъпка за сондажната помпа - цена 140 лв./м. - общо всичко ми излезе около 7000 лева.

Преди да викам да сондират извиках 2-ма от ония шарлатани радиестезистите :roll: Единия се оказа колега електротехник, ама имал "дарбата" да намира вода. Там дето "намери" ми се падат основите на къщата и го елиминирах като вариант. Втория си беше направо шоумен. Дойде с багети, бутилка вода марка "специална" и едни дартсове с флагчета по тях. Кланя се в 4 посоки, лази на колене, въртя багетите, хвърля дартсовете, полива със "специалната" вода, кръсти се, чете молитви... Е неговите 40 кинта с кеф му ги дадох :lol: :lol: :lol: Той посочи точно там дето ми се получи попивния сондаж. Жив и здрав да е! Та защо се отплеснах: вторите, които сондираха, като ме попитаха къде да дупчим, аз ги контрирах с "е нямате ли си човек да премери?" И те отговориха "Ааа, ние вода не търсим, ние правим дупки!" :-D Та аз се поогледах и си представих набързо бъдещото разпределение на двора и посочих там, където ще ми е най-удобно да ми се пада шахтата за сондажа. Е направиха си дупката, пък аз успешно намерих водата.

Та за райграс не трябва голям дебит. Моето го правих заради ТП вода-вода. Пък лятото ще поливам и райграса. Дебита, без да са го мерили с точност казаха, че е малко над кубик на час и щял да стигне до 2 кубика на час, като се поотпушат дамарите. Водното огледало ми е на 12-ия метър, каквото беше очакването за моя район.

П.П. И по Варна се намираха ентусиасти с по-ниски цени от порядъка на 45 лв./м., ама без тръбите, и обсаждането и дупчат до 15-20 метра с по-малко фи 100 мм. Единия вика "абе преко сили може и до 25 метра ма цената ще е по-висока". За кладенец също разпитвах и намерих един с багер и едно голямо свредло метър и два'асе в диаметър. Той обаче дупчеше до 10 метра дълбочина на цена 300 лева на метър с включени пръстени.
LazarGanev - "Велик майстор"
miroki, kr1100, ако Ви се действа в духа на форума - мога да помогна с оборудване и ноу-хау. Едно време се занимавах като странична дейност и имам направени над 15 кладенеца, а технологията е бих казал перфектна - няма по-добри кладенци :)
KingLin - майстор
вт май 26, 2020 8:03 pmLazarGanev написа:
miroki, kr1100, ако Ви се действа в духа на форума - мога да помогна с оборудване и ноу-хау. Едно време се занимавах като странична дейност и имам направени над 15 кладенеца, а технологията е бих казал перфектна - няма по-добри кладенци :)
Тони, докато припомняш предния занаят, да не забравиш сегашния, че скоро ще ми трябваш :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, сегашният ме е увлякъл здраво и не ме пуща настрани. Ама старият си ми е голяма тръпка, но нямам хора за него.

Тема "Фирма за сондажи Варна - мнения и препоръки за избор!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: