Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
шоп - майстор
Блу, с тези клипчета от тубата и с пуцмастери няма как да отлееш колона и не отговори на въпроса на @торбалан.
Отговора е, че такива колони се отливат единствено и само отгоре. Разкъртва се съществуващата плоча, прави се отвор около съществуващата колона и в в границите на новата колона. Арматурата от плочата не се пипа и не се пресича.
За да не се компроментира плочата ( падне или пропука) се подпира с хюнбеци.

Вибрирането на бетона е задължително! Хюнбеците остават 28 дни.
Руди - майстор
Ако се върнем на темата, бих препоръчал следното:
Почистване на колоните до бетон (ако са мазани, боядисвани).
Направа на около 1 метър оборотен кофраж, две от стените да са
отваряеми, с панти. Облицован отвътре с лист поцинкована ламарина.
Армиране с мрежа за мазилка, отливане с готов ремонтен разтвор
за бетон (сика, церезит, мапей, ардекс, изомат ...).
На два-три такта се отлива колона, последните 20-30
сантиметра - със същия разтвор с мистрията.
Предполгам, че тия колони няма да останат на бетон, така че
доизкусуряването ще е с финишния слой.
burkov - специалист
А конструкция и циментови плоскости няма ли да свършат работа?
То и картон може да се направи и отгоре една циментова шпакловка.
Май най-лесно ще се докара формата.
BLUEPUPIL - майстор
Не стана съвсем ясно, каква е целта на заниманието- естетика или укрепване. Ако е първото, защо изобщо се прибягва до бетон и се набляга на изискването да стане „много здраво“?

Колегата шоп настоява за точен отговор;
Ето го и него:

Участвал съм в проект за сеизмичен ретрофит на ст. бет. сграда;
Проекта беше доста сложен и няма да навлизам в подробности; Ще кажа само, че беше ползвана с-ма от корави ст. бет. ядра и диагонали.

Симулациите показаха, че за да се сложат диагонали крайните ъглови колони се нуждаят от по-голяма латерална коравина.
Въпросните колони бяха „обвити“ с 8 инча или около 20см бетон и армировка.

Собствениците на сградата, барабар с техният консултант, категорично възразиха с-щу разбиване на плочата, около колоните и пълнене от там. Единствено разрешиха пробиване на плочата за прекарване на арматура за вертикална връзка между колоните.

Кофраж- две от срещуположните страни, най-горе имат около 15см разстояние до плочата, колкото да влезе маркуча на мобилната бет. помпа;

Стенни вибратори;

Най-накрая се слагат двете 15см страници с монтирани накрайници, към които се стяга маркуча на микро бет. помпата с регулируемо налягане; По-скоро беше помпа за замазки с диаметър на маркуча 65мм и максимален размер на баластрата 20мм. Което си беше чисто рекламно подвеждане, защото се затрудняваше да работи дори с 18мм.

Допълва се с намалено налягане, докато излезе известно количество между пролуките.

Виждал съм допълване на колони със специален ръчен шприц; Бетонната смес е доста сложна и е с повече вода, която трябва да изтече по време на пълненето през фини отвори, през които неминуемо изтича и част от цимента, което пък усложнява задачата на проектиращият бет. смес.

Иначе, ако иде реч за безгредова плоча, подкрепям шоп, да се разбие и да се прибави допълнителна армировка с-щу продънване и дори да се направи уширение над колоната, под плочата- за по-добро поведение при земетръс.
Руди - майстор
вт май 26, 2020 2:53 pmBLUEPUPIL написа:
Не стана съвсем ясно, каква е целта на заниманието- естетика или укрепване...
Никога не би ми хрумнало да укрепвам конструктивно
кръгли колони с петоъгълен кожух?!
Трябва да съм много извратен конструктор.

Съгласен съм с burkof, че вариант с листов материал - картон, циментофазер
(аквапанел) ще постигне най-точна геометрия и най-добра визия.
valentino76bs - майстор
Сори ,че се включвам късно ......ето снимка за ориентир.Искам да стане както при тази къща но архитекта така го измисли да има мъки!
Проблема е ,че трябва да обикалям колоната като от двете и страни се подава по 14 см. зид където се хваща дограмата.А пък така както мисля е направо да допълня колоната и зидовете да са между тях.
Колоните се виждат на половина от вътрешната страна на стаята....
schuldiner - майстор
Ако в проекта пише, че допълването е с бетон, значи с бетон ще бъде. Иначе може и шпакловка върху изолация на листи, конструкция за циментфазер и т.н. Макар фасадна декорация от стиропор да е мегапростотия, за моженето - може.
За бетона най-лесно ми се струва кофраж от поцинкована ламарина, който да се движи на шейна - както се правят циментовите корнизи с изтегляне. Ама бетонджията трябва да е виждал и друго, освен шайби и плочи, за да прецени дължината/обема на кофража, консистенцията на бетона, марката, времето за изтегляне и разни други работи.
Ако финишът не е гол бетон, а мазилка, не е лошо архитектът да вкара и малко релеф в тия колони /канелюри или нещо подобно, защо не по негов оригинален дизайн/, щото иначе язък за трудността, а файда няма.
valentino76bs - майстор
Зид го дава ,няма бетон.Имаше предложения с ютонг да се прави.Между другото другото търся фирма която да облече четири колони и да им направи арки,малко е сложен проекта и ми трябват професионалисти ,че аман от аматьори и посредствени тъпаци!

Тема "Допълване на колони." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: