• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами дай да видим кой е написал глупост:
brick написа:
не успява да удържи напиращия да се отлепи външен слой (a силите са огромни, в условия на висока температура!)
Какви са тия огромни сили в тънък пластмасов слой, какви са тези високи температури в един щранг за топла вода? Какви са тези 90*С, които се цитират? Това е щранг за БГВ и външния слой едва ли се нагрява повече от 30-40*С и то при положение, че всички консуматори се включат! При повечето производители алуминиевият слой е външен и е перфориран. Има изключения, при които алуминиевият слой не е перфориран, но тогава той е по средата на тръбата и не се забелва при монтаж. Аз от 15 години не съм купувал ППР тръба с алуминиева вложка, нито тръба за топла вода (а за студена никога не съм купувал) и не знам кой мазохист още ги купува. През ръцете ми са минали десетки (а може би и стотици) километри ППР тръба от най-различни фирми, но досега подобни проблеми не съм имал. Не мога да се съглася, че такова подкожване е нормално и ако аз съм на мястото на клиента ще предявя рекламация към инсталатора. Ако съм на мястото на инсталатора - ще заменя безплатно компрометирания участък и ще се извиня на клиента, при втори подобен случай ще върна закупените количества на производителя и ще си търся парите, като махна всички негови рекламни надписи от сайта,офиса и т.н. Чехът може да си ги реди у тях такива красоти, аз у нас не искам да ги гледам, пък дори и здравината да се е запазила.
muhala - майстор
Каква марка са тръбите ?
BLUEPUPIL - майстор
съб май 30, 2020 11:40 pmmuhala написа:
Каква марка са тръбите ?
PP-RCT/AL/PR-P
Made in EU (Czech Republic)
muhala - майстор
2018 март месец сменихме тръбите в мазетата (хоризонталните). Сложиха VF plast или нещо подобно. За сега няма балони, а иначе вертикалните са сменени доста преди това и пак няма ядове за сега. Според мен тръгне ли тръбата да се надува, не са на добре нещата. Щом надува балони, значи има какво и от къде да я надуе и няма какво да спре процеса.

Иначе Хидропласт ми звучи като една от всичките фирми, които са с един и същ собственик и различни имена. Ако имаш вариант смени тръбата и затваряй с гипскокартон и лепи ктово ти е кеф. Не го мисли много.
kozl - майстор
съб май 30, 2020 11:13 ambrick написа:
Това на снимката е неармирана тръба, т.е. може да е такава за студена вода. Неизвестно при какви условия работила. Не се вижда маркировката и кой е производителят (пряк индикатор за качеството). Но дори да е тръба за гореща вода... За масовите ПП тръби се дава като правило пределна температура 90 градуса с налягане до 6 атм. Ако се превишат тези параметри за по-продължително време, резултатът е подобен. Най-щадящи ПП тръбите са сградните инсталации при централизирано топлоснабдяване - там тези параметри са гарантирано в безопасните граници. Докато при локална система за отопление, поради лошо проектиране или грешки в експлоатацията, не е никак трудно да се превишат, и резултатът ще е като на снимката, и такива снимки може да се намерят много, но те нямат нищо общо с конкретния случай.

Пак казвам - мехури при армираните тръби прави отслоеното тънко външно покритие, което не влияе върху здравината. Същинската тръба е стегната в алуминиевата вложка и е абсолютно непокътната. Авторът на темата може да огледа тръбите при снадките, където покритието и вложката са остъргани от острилката, и да се увери колко е тънък външният им слой.

А защо се отлепва? Причините са две.

1. Полипропиленът има огромно температурно разширение. При загряване от 20 до 90 градуса неармирана тръба се удължава с 10 мм на всеки метър. Алуминиевата армировка го свежда само до 2 мм на метър. Но ако същинската тръба е обхваната от вложката и няма накъде да избяга, тънкият покривен слой полипропилен се разширява от температурата и с огромна сила се стреми да се отлепи. И тук стигаме до другата причина:

2. Полипропиленът има нулева адхезия към алуминиевото фолио и дори разтопен не прилепва към него. Затова между тях се добавя специално лепило. И ако лепилото не е достатъчно здраво, не успява да удържи напиращия да се отлепи външен слой (a силите са огромни, в условия на висока температура!). Друга причина за мехури може да е влага, попаднала в лепилото.

Право на всеки клиент е да предяви рекламация. Погледнах сайта на въпросната фирма изпълнител на щранга - представител са на някаква чешка фабрика за тръби HP Trend, не от най-известните, но с история. Т.е. ако тръбите са от тази марка, изпълнителят ще ви покаже сертификат за тях и ще отклони претенциите ви към производителя... Ако все пак се стигне до смяна на щранга (в което се съмнявам), срежете свалените тръби през мехурите и ще се уверите в това, което писах по-горе, че дефектът е само козметичен.
Да това е чешки полипропилен без алуминиева вложка.

Изображение

Цепенето започва отвътре и външно не се забелязва. От сграда с ТЕЦ и топлата вода не е била повече от 55 градуса (на колкото е настроена системата БГВ). Тук там имаше тръби на Екопластик, по-тънкостенни, които бяха без никакви пукнатини.
Така де ако бяха с алуминиева вложка - какъв щеше да е резултата? Балони шъ има ли?

Дори и да не текат тръбите с балоните - смяна за нарушен външен вид. Аман ве. То требе нещо така :axe: мноо се срина качеството.
Скоро купувах тапети, 1/3 ролка съдрана и то във вътрешната част на ролката де се не види. Ама стават да се лепат, кво като имат "балони". Никакво предупреждение, че тапетите са с дефект.

Какво ли щеше да е решението на клиента, ако преди да се съгласи с ремонта му бяха обяснили за нормалните балони :?
brick - специалист
съб май 30, 2020 7:25 pmLazarGanev написа:
Това е щранг за БГВ и външния слой едва ли се нагрява повече от 30-40*С и то при положение, че всички консуматори се включат!
Не си имал досег със софийската топлофикация. Тук и 75 градуса течащи от крана не са предел, особено в районите със захранване от ТЕЦ София. В апартамента на майка ми можеш почти да си запарваш чай директно от чешмата и със сигурност ще се ощавиш, ако не внимаваш. Тецът произвежда ток и отпадната топлина си я има така или иначе ("когенерация"), стремежът е колкото може повече от нея да се набута като консумация на потребителите. Един от триковете е, че в абонатните станции автоматиката е манипулирана и нормативните 60 градуса масово се превишават с цел увеличаване на потребената топлоенергия. Особено това се отразява на сметките във входове, където БГВ е с рециркулация - щрангът де факто е един денонощно работещ топлообменник. Има-няма консуматори е без значение, тръбите са горещи постоянно.
Какви са тези 90*С, които се цитират?
Извадил си цифрата от контекста. Хайде без манипулации! Споменах я единствено като пределна температура за ПП, без пряка връзка с основното питане на автора.
Какви са тия огромни сили в тънък пластмасов слой, какви са тези високи температури в един щранг за топла вода?
Огромни са в сравнение със силата на адхезия към алуминия, полипропиленът има достатъчни якостни показатели, за да ги създаде при топлинно разширение и да се отлепи.
Окей, опонираш на моята теория, но тогава дай твоето обяснение - каква е природата на силите, които издуват тези мехури? Не вярвам да твърдиш, че същинската тръба вътре се е издула, или че се е нацепила и само алу-фолиото и покривния слой удържат положението :?
brick - специалист
нед май 31, 2020 1:03 ammuhala написа:
2018 март месец сменихме тръбите в мазетата (хоризонталните). Сложиха VF plast или нещо подобно. За сега няма балони, а иначе вертикалните са сменени доста преди това и пак няма ядове за сега. Според мен тръгне ли тръбата да се надува, не са на добре нещата. Щом надува балони, значи има какво и от къде да я надуе и няма какво да спре процеса.
Чукча не читател? Никаква тръба не се е надула. Разширил се е и се е отлепил горният тънък слой, който защитава алуминиевата вложка. И алуминият, и горният слой са само добавка върху същинската тръба отдолу, на която й няма нищо.

Вашите тръби, ако са за БГВ, може дори да са неармирани (с вложка е задължително само ако са за парно) - тогава няма и какво да образува балони.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед май 31, 2020 10:32 ambrick написа:
с вложка е задължително само ако са за парно
Това са постулати от миналия век, през този век за "парно" се ползват тръби със стъклофибърен слой, някои им казват "стъклонапълнени", други fiber pipe, които са много по-качествени и лесни за употреба от онова недоносче с ППР с ал. вложка. Както казах - човек трябва да е мазохист, за да ползва такива тръби и аз от 15г купувам само стъклофибърни, независимо дали ще се ползват за водопровод или за отопление и охлаждане
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със сменени щрангове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: