• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом нямаш природен газ от мрежата - по-добре термопомпа
нед май 31, 2020 5:02 pmLazarGanev написа:
Щом нямаш природен газ от мрежата - по-добре термопомпа
Колко голяма помпа 12ка или 8ца? Какво мислите за подови конвектори в помощ на охлаждането?
шоп - майстор
нед май 31, 2020 6:13 pmV.zhechev написа:

Колко голяма помпа 12ка или 8ца?
Нали имате проект, там какво пише? Определено с 9 ка или 12 ще стоите на студено зимата и на топло лятото :shock:
Колко голяма помпа 12ка или 8ца? Какво мислите за подови конвектори в помощ на охлаждането?
Ами зависи какво трябва да се разбира под тези цифри. Допускам, че някой е разбрал BTU, пък аз смятам, че става дума за киловати и 8кВт биха били предостатъчни, но все пак аз не знам подробностите. Колкото до конвекторите не разбрах точно въпроса
нед май 31, 2020 6:33 pmшоп написа:

Колко голяма помпа 12ка или 8ца?
Нали имате проект, там какво пише? Определено с 9 ка или 12 ще стоите на студено зимата и на топло лятото :shock:
Става въпрос за термопомпата 8киловата или 12 киловата. Нямам изготвян проект от проектант или нещо подобно. Подготвям се за изпълнение на такъв т.е. Да го поставя като задача за изпълнение на някоя фирма обаче колкото чета в нета толкова повече се убеждавам че трябва да съм наясно с нещата иначе ще бера ядове. Иначе за конвектори има модел който се слага в пода https://www.korado.bg/produkti/konvekto ... fi-fw.html
и е на нивото на пода слага се до прозорци и врати доколкото видях но е в пода а не с някакво тяло идеята е да не заема място че без това стаите малки
Уау! Мии, добре. Нали им знаеш цената (1,5-2К)? И монтажът е особен - отвеждането на конденза.
пон юни 01, 2020 12:11 amLazarGanev написа:
Уау! Мии, добре. Нали им знаеш цената (1,5-2К)? И монтажът е особен - отвеждането на конденза.
Всъщност нямах идея че са толкова скъпи, но и климатиците не са много евтини и нямам идея как да си реша проблема, а лошото е че преди да си разположа тръбите за подовото немога да продължа със банята и т.н. И въобще се виждам в чудо в момента
Е, чак пък да няма място в стаите за един конвектор :? . Има конвектори за таванен монтаж, има за високостенен монтаж (с дизайна на вътрешно тяло на климатик, тъй ще не вярвам да не можеш да си избереш
пон юни 01, 2020 7:33 amLazarGanev написа:
Е, чак пък да няма място в стаите за един конвектор :? . Има конвектори за таванен монтаж, има за високостенен монтаж (с дизайна на вътрешно тяло на климатик, тъй ще не вярвам да не можеш да си избереш
Ами да ти кажа честно едната спалня е 12кв.м. другата е 14кв.м. направо нямам представа как ще наместя легла и чудеса така че да може да живеем през почивките там. понеже семейството е от 5 члена, но това е друга бира. та за конвекторите по принцип си мислех да поставя такива като климатичните тела, но ми казаха че щели да ми правят шум и нямали да бъдат толкова ефективни като климатиците, става въпрос при охлаждане. Много ми се искаше да си платя на някой да дойде да си свърши работата и така. Тука обаче като видяха че не чувам толкова материята почнаха едни цифри и сега аз като не знам кое трябва с кое може без кое неможе кое ще върши работа и прочие реших да се допитам тук. при положение че за инсталацията без конвектори(само тръби и плоскости) ми искат 4000лв за 70кв.м. апартамент незнам колко е адекватна тази цена? Сега като гледам все си мисля че и сам мога да си навия 5 кръга с ваша помощ или греша? Притеснението ми идва от това че без тръбите в пода немога да продължа да си обзаведа апартамента. а иначе за монтиране на термопомпа и прочие сигурно ще ги правя по етапно защото апартамента ще се ползва около 100 дни в следващите 3 години.
Здравейте в крайна сметка избрах фирма да свърши дейността. Тръби рехау раутерм s плочи на рехау с пъпки и всичко както си трябва. Сега възниква въпроса има ли нужда от буферен съд и дали ако е в помещение извън апартамента(котелното в градината) ще има отношение към работата на ТП. Термопомпата ще е моноблок монофазна и се колебая между 12киловата Самсунг и 12киловата LG( Може би и 8-9 киловата ще ми свърши работа, ако някой може да сподели?) Бойлера за БГВ да е включен ли към ТП или самостоятелен е по добре?
:?: :?: :?:
  • 1
  • 2

Тема "Съвет отопление/охлаждане апартамент НС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: