• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
red_ribbon - помощник
Здравейте,
Имаме сачак (ламперия) на тавана на две от стаите на вилата ни. Сачакът е в относително добро състояние. Боядисахме го преди време с латекс, защото цветът на чама с годините не става по-хубав по мое скромно мнение. През процепите между летвите падат фини частици прах и каквото там има останало от съсели, катерици, мишки (може би?) и тяхната храна. Имаме прост двускатен покрив и скосявания. Таванското помещение е ниско (не повече от метър в най-високата си точка) и никога не е ползвано от нас.
Моля за съвет как да уплътним процепите на сачака, за да не ни падат на главите нещата от таванското помещение? Дали единственото решение е да поставим гипскартон на тавана на стаите?
Прикачен файл:
IMG_20200530_tavana.jpg
IMG_20200530_tavana.jpg (65.32 KиБ) Видяна 2601 пъти
Прикачен файл:
IMG_20200601_190458.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200601_190417.jpg
IMG_20200601_190417.jpg (107.98 KиБ) Видяна 2601 пъти
naster - майстор
Една прахосмукачка и един полиетилен в/у сачака, ако има достъп?
red_ribbon - помощник
вт юни 02, 2020 10:28 amnaster написа:
Една прахосмукачка и един полиетилен в/у сачака, ако има достъп?
Достъп може да има, но само във високата част. Там, където са скосяванията на стаите, това е невъзможно.
naster - майстор
На мен много ми харесва ламперията, ако може да я запазите. Ако няма достъп отгоре, може да се разкове на места и да се накове с такер ПЕ и да се облепи. Не се споменава и за междинните слоеве между таванското и ламперията. Ако е за сезонно обитаване, предполагам, топлоизолацията не е приоритет?
burkov - специалист
И при мен на вилата е такова положението, или по-скоро беше.
Като свалях сачака и ми стана лошо, колко мизерия и трупове имаше горе.
Имахе наилон и вата, която беше просмукана с урина и остатъци от животни.

Ако не те интересува топлоизолацията, набутай един наилон и го забрави. Ако искаш да стане както трябва, разкривай цялото и почвай на чисто. Сачака можеш да си върнеш след това.
red_ribbon - помощник
вт юни 02, 2020 10:49 amnaster написа:
На мен много ми харесва ламперията, ако може да я запазите. Ако няма достъп отгоре, може да се разкове на места и да се накове с такер ПЕ и да се облепи. Не се споменава и за междинните слоеве между таванското и ламперията. Ако е за сезонно обитаване, предполагам, топлоизолацията не е приоритет?
Благодаря! Сачакът има и сантиментална стойност, защото навремето са го поставяли съпруга ми като дете и неговия баща. Въпросът е в това, че къщата е строена за вила и само е наслаган неуплътнен стиропор между сачака и OSB-то на покрива. Има големи разстояния, неуплътнени с нищо. Никаква топлоизолация също. А сме в планината. И тъкмо се преместихме да живеем тук за постоянно. Правим ремонти, изкореняваме бръшляни, гоним съсели и други забавни неща :)
red_ribbon - помощник
вт юни 02, 2020 11:51 amburkov написа:
И при мен на вилата е такова положението, или по-скоро беше.
Като свалях сачака и ми стана лошо, колко мизерия и трупове имаше горе.
Имахе наилон и вата, която беше просмукана с урина и остатъци от животни.
Ако не те интересува топлоизолацията, набутай един наилон и го забрави. Ако искаш да стане както трябва, разкривай цялото и почвай на чисто. Сачака можеш да си върнеш след това.
Ох, не ми се мисли, защото и аз от това се опасявам. Всеки път като идвахме в къщата върху леглата имаше разни дребни боклучета, явно нападали през процепите в ламперията. Мисълта, че това го вдишваме не ми дава покой. А вероятно картинката ще е същата като при вас - засега сме запушили мястото за капандура към тавана с парче стиропор и пяна, но все в някакъв прекрасен момент щ се наложи да влезем горе :? :shock:
chapara - майстор
Това е решението, защото ако текне върху картона вода от покрива не ми се мисли. Може да го положиш и директно в/у сачака. Можеш и да демонтираш сачака да сложиш аквапанел и да си възстановиш сачака с лепене :roll:

https://stroitelni.bg/%D0%90%D0%BA%D0%B ... %D0%BB-347
naster - майстор
Тогава трябва да изринете боклука, както е възможно, да положите ПЕ в/у сачака. Полиетиленът е добре да се залепи по снадките и към другите повърхности, за да не кондензират пАри в изолационния слой. Може да уплътните изолацията в контура на таванските греди с вата, а отгоре да затворите отново с ОСБ.
rossenboy - специалист
Ако не се търси някаква изолация може да опитате с акрилен силикон във фугите и заглаждане с пръстче. После пак латекс - би трябвало поне прахоляка да спре да не пада. Можете да пробвате на няколко фуги, при неуспех поне се чисти сравнително лесно.
  • 1
  • 2

Тема "Дали спаснието е само гипскартон върху сачак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: