Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Petar Cholakov - помощник
съб юни 06, 2020 11:47 pmRadoslaw написа:
съб юни 06, 2020 7:10 pmPetar Cholakov написа:
съб юни 06, 2020 3:46 pmChristo написа:

Също като Бентли и Ролс Ройс :lol:
да, не са евтини, но аз търся пълен автомат. А само тези двата ми харесват, а и са по джоба ми. Явно хората, които могат да си ги позволят не висят във форумите :?

За съжаление си напълно прав.Всичко хубаво и истинско е отритнато и заклеймено,както виждаш.
Преди известно време имаше и другопитане за котела на Okofen,които и ти си ,си избрал.И горе долу,реамцията беше същата.
От почти същите хора.А този котел е един от най хубавите,да не кажа и най хубавия ,който се предлага в България.
Но както и да е ,за съжаление действителността е такава.
Бих искал ,да ти покажа един ,котел,който излезе,буквално преди няколко седмици и който би могъл да те заинтригува.
Пълен автомат,както ти искаш.и с доста по хубава цена,от тази на двата модела,които ти си си избрал.
обади се на лични,да ти дам подробности.
Видях му презентацията, много прилича на новото грейко, което аз не харесвам. Благодаря за предложението, но не...
нед юни 07, 2020 10:16 amPetar Cholakov написа:

ами аз се чудя, като виждам качеството на отговорите... Но се надявам да има, някой инженер да даде мнение.
Ако не ще взема Екопелетстар, че цената му е по-ниска и ще зимата, ще кажа как е.
Петаре, ти търсиш мнение. Такова са търси от хора дето са го пипнали, помирисали нещото, дето та интересува... Инженер може да ти даде "качествен" отговор и само по картинка. Дали ши та удовлетвори или ши си останал на сухо?
Ми наистина не ги караме много тука, а ти знайш ли що?
Петаре, тука е "Напръй си сам". Питаш кОлтурно и са ослушваш. Ти питаш за нещо, което ако не си го разузнал, то въпроса ти е несъществен. Несъществен е, щото ако първо не си потърсил, то това е неуважение. Ако си потърсил, но е нямало мнения (както сега), въпроса не трябва да е така поставен, а ако си намерил някаква информация, то реално щеше да е различен.
Та, тука вече, аз съм та преценил. Ич ни ма интирисува колко имаш у жоба, Петаре.
Преди да избереш котел, напиши си името на български, Петаре!

Петаре, толкова прозрачно лъснали задници скоро не съм забелязвал.
нед юни 07, 2020 10:33 amPetar Cholakov написа:
...
Видях му презентацията, много прилича на новото грейко, което аз не харесвам. Благодаря за предложението, но не...
Това е по повод предложението на Радослав.
съб юни 06, 2020 11:47 pmRadoslaw написа:
Бих искал ,да ти покажа един ,котел,който излезе,буквално преди няколко седмици и който би могъл да те заинтригува.
Пълен автомат,както ти искаш.и с доста по хубава цена,от тази на двата модела,които ти си си избрал.
обади се на лични,да ти дам подробности.
шоп - майстор
съб юни 06, 2020 7:10 pmPetar Cholakov написа:
А само тези двата ми харесват, а и са по джоба ми.
Щом парите не са проблем си вземи кондензния. Неръждаем топлообменник, по-ефективен... абе няма нищо общо с автоматизирания окофен, който за мен не е нищо особено.
morfei1 - специалист
Парата като не е проблем направо бутай Ел. Котле. От тва по убаво и скъпо няма. Пелетите са за слаби бюджети. Чистене, прахоляци, мъкне, хвърляне, складиране, нареждане.... Абе мани, мани....
нед юни 07, 2020 3:55 pmmorfei1 написа:
Парата като не е проблем направо бутай Ел. Котле. От тва по убаво и скъпо няма. Пелетите са за слаби бюджети. Чистене, прахоляци, мъкне, хвърляне, складиране, нареждане.... Абе мани, мани....
Е тва е най правилното мнение.
Christo - майстор
Аз се поразрових малко. При единия котел стигаме до фирма Mareli Systems от........Симитли :shock: Другите правят котела по лиценз на Ӧkofen. Обаче
Ӧkofen не произвеждат точно такъв котел. Нищо чудно да става въпрос за някаква оскубана/орязана версия. И двата котела не са сертифицирани за продажба в Германия, което е притеснително. Какво значи автоматичен котел? Всички пелетни котли са в една или друга степен автоматични. При всички пелетите се подават автоматично. В моя случай пелетите се зареждат от бункер с вместимост почти 6 тона. На някои котли чистенето е автоматизирано. Може и да има, но аз не знам да има малки котли с автоматизирано изнасяне на пепелта. Ако парите не са проблем, бих посъветвал автора на темата да се порови в огромния списък на BAFA със сертифицирани котли и да си избере нещо от там. Германците не пускат на техния пазар случайници със съмнително качество. Кондензният котел, освен по-голямото кпд, има и особености. Топли до 50 градуса, което го прави неподходящ за радиатори, изисква скъп комин от неръждавейка и потенциални проблеми с тягата. Оттеглям си приказките за Ролс Ройса и Бентлито. Не са за тези котли.

Прикачен файл

ee_biomasse_basisfoerderung_anlagenliste_automatischbeschickt.zip
(492.69 KиБ) Свален 103 пъти
Petar Cholakov - помощник
нед юни 07, 2020 5:52 pmChristo написа:
Аз се поразрових малко. При единия котел стигаме до фирма Mareli Systems от........Симитли :shock: Другите правят котела по лиценз на Ӧkofen. Обаче
Ӧkofen не произвеждат точно такъв котел. Нищо чудно да става въпрос за някаква оскубана/орязана версия. И двата котела не са сертифицирани за продажба в Германия, което е притеснително. Какво значи автоматичен котел? Всички пелетни котли са в една или друга степен автоматични. При всички пелетите се подават автоматично. В моя случай пелетите се зареждат от бункер с вместимост почти 6 тона. На някои котли чистенето е автоматизирано. Може и да има, но аз не знам да има малки котли с автоматизирано изнасяне на пепелта. Ако парите не са проблем, бих посъветвал автора на темата да се порови в огромния списък на BAFA със сертифицирани котли и да си избере нещо от там. Германците не пускат на техния пазар случайници със съмнително качество. Кондензният котел, освен по-голямото кпд, има и особености. Топли до 50 градуса, което го прави неподходящ за радиатори, изисква скъп комин от неръждавейка и потенциални проблеми с тягата. Оттеглям си приказките за Ролс Ройса и Бентлито. Не са за тези котли.
Най-накрая мнение по темата, благодаря. Бъркаш за котела, питах Okofen в Австрия директно ме насочиха към местен представител, не знам къде се прозивеждат, но е техен. А другото на сайта им пише от 28-85 градуса, температура https://www.oekofen.com/en-gb/pellematic-condens/ .Проблема е, че този кондензния на Окофена е към 18-20К, което е доста, но пък е с 5 години гаранция, докато Екопелета е само с 2. Аз съм си смятал, че инвестиция от 12К ще си я избия за 2,9 години, а 20, вече отива към 6-7 и не е рентабилна инвестиция. И затова ми трябваше мнение, за двата котела. Като цяла италианците имат доста добри инженери, а и като го разгледах този Екостар, почти копира Окофена, в дизайн.Ама вярно, че тия Марели Системс, не се знае, каква народност са :? Ще трябва да ги разгледам на място.
Благодаря за съветите :yawinkle:
А за глупавите коментари за парите, ако сте майстори едва ли ще са ви проблем, при днешните цени за труд на "майсторите", кво ви бъркат едни 6000 лв, отгоре, нали грейкото е толкова 2500 горелка + 2500 котел +/- там...
Тъпотии, човек иска мнение, само злоба и завист среща насреща. Ако нямате нещо креативно да добавите, поне не се обаждайте, че се излагате. :toimonster:
Последна промяна от Petar Cholakov на нед юни 07, 2020 7:23 pm, променено общо 1 път.
нед юни 07, 2020 5:52 pmChristo написа:
...Може и да има, но аз не знам да има малки котли с автоматизирано изнасяне на пепелта. Ако парите не са проблем, бих посъветвал автора на темата да се порови в огромния списък на BAFA със сертифицирани котли и да си избере нещо от там. Германците не пускат на техния пазар случайници със съмнително качество. Кондензният котел, освен по-голямото кпд, има и особености. Топли до 50 градуса, което го прави неподходящ за радиатори, изисква скъп комин от неръждавейка и потенциални проблеми с тягата. Оттеглям си приказките за Ролс Ройса и Бентлито. Не са за тези котли.
Има и малки котли Christo. Има, но "проблема" на този човек е малко по особен. Ако е турнал и на къщата си малко парички, ще се стопли и с 50 градуса на радиатори. То не е само до парите, а трябва да ги дадеш и с акъл.
Добре обясняваш, та дано влезне! Затуй аз първо чета, за квото и да е, щом ме интересува.
Накрая обикновено не се налага да питам. Така и с отоплителната инсталация, така и със слънчевите колектори, така и със слънчевите панели, така и с ЮПСи и акумулатори. И съвсем накрая, обикновено ръся акъли, та и на не малко съм "оправил" проблеми с майстории разни.

Петаре, разглеждането на място си е опция, но трябват и очи за това.
В твоя случай няма лоши котли. Гледай да е подходящият!
Добра преценка пожелавам!
Christo - майстор
Във файла, който съм пратил, изрично пише 50/30 градуса. Аз го схващам, като температура на топла/"студена" вода. Не знам колко е температурата на оросяване на димните газове при изгаряне на дървесина. За да работи котелът в кондензен режим, димните газове трябва да са с толкова ниска температура, че да кондензират още в топлообменника на котела и отделената при кондензацията на газовете топлина да се оползотвори. При това, за да има пренос на топлина, пушекът трябва да е по-топъл от водата. Тоест, теоретично топлата вода ще е по-студена от температурата на оросяване. Сещам се сега, че ако ще се ползва котелът и за битова гореща вода, трябва да се предвиди бойлер с по-голям обем, така че да стига за къпане на всички с минимално добавяне на студена вода. Ти можеш да напънеш котела на по-висока температура, но той няма да работи в кондензен режим. Ако погледнеш табличката, някои производители са обявили две кпд-та. Малкото число(малко над 90%) е в не кондензен режим, голямото число(105-107%), е за кондензния. Така е и при газовите котли. Според мен, е безсмислено да трошиш пари за кондензен котел и да го караш в традиционния режим. Като ще е кондензен, да е кондензен наистина.

ПП. Писали сме едновременно...Г-н Трифонов, може и радиатори на 50гр. Ти знаеш, че трябва да се преизчисли нужната площ на глидерите за 50/30. Тия работи, колко спада топлоотдаването в зависимост от температурата, повечето производители, хич не обичат да ги казват. Нали и те хляб трябва да ядат. Един колега казва:
-То не може само хляб, трябва и салам. :lol:
Жив и здрав!
нед юни 07, 2020 7:57 pmChristo написа:
Доста образователно!!!
Дано светне червената лампичка, че Петара да попрочете, а не да скача с парите ай тъй ! Пък, може и направо, ко толкос?
Щом е стигнал до тука, значи се пак не си е надвил на масрафа и му пука, та си позволява да повиси по форумите. Никой обаче няма да му даде наготово всичко.
Живи и здрави!

Тема "Мнение за Екопелетстар 24 кондез или EasyPell Okofen" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: