Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед юни 07, 2020 7:57 pmChristo написа:
При това, за да има пренос на топлина, пушекът трябва да е по-топъл от водата. Тоест, теоретично топлата вода ще е по-студена от температурата на оросяване.
Има доста вариаци. Може инжинерите да са решили топлообменника за е "двустъпален" Връщащата вода с Т 30 гр се подава в иноксовия топлообменник и там е конденза, 50 те градуса са в горната част на котела, а горивната камера е ошамотена и без топлообменник за да имаме там Т 850-900 гр за да има пиролиза.

Вариант е и с частично смесване на потоците, което се управлява от компа, който се стреми да гони кондензния режим.

Може и чисто връзване на противоток. Така съм връзвал няколко виадруса в оранжерии, като просто се сменят местата на вход и изход тръби и котела работи в кондензен режим :rolleyes:
filmatoplo - майстор
:wink: Много баби хилав котел .
Petar Cholakov - помощник
нед юни 07, 2020 7:57 pmChristo написа:
Във файла, който съм пратил, изрично пише 50/30 градуса. Аз го схващам, като температура на топла/"студена" вода. Не знам колко е температурата на оросяване на димните газове при изгаряне на дървесина. За да работи котелът в кондензен режим, димните газове трябва да са с толкова ниска температура, че да кондензират още в топлообменника на котела и отделената при кондензацията на газовете топлина да се оползотвори. При това, за да има пренос на топлина, пушекът трябва да е по-топъл от водата. Тоест, теоретично топлата вода ще е по-студена от температурата на оросяване. Сещам се сега, че ако ще се ползва котелът и за битова гореща вода, трябва да се предвиди бойлер с по-голям обем, така че да стига за къпане на всички с минимално добавяне на студена вода. Ти можеш да напънеш котела на по-висока температура, но той няма да работи в кондензен режим. Ако погледнеш табличката, някои производители са обявили две кпд-та. Малкото число(малко над 90%) е в не кондензен режим, голямото число(105-107%), е за кондензния. Така е и при газовите котли. Според мен, е безсмислено да трошиш пари за кондензен котел и да го караш в традиционния режим. Като ще е кондензен, да е кондензен наистина.

ПП. Писали сме едновременно...Г-н Трифонов, може и радиатори на 50гр. Ти знаеш, че трябва да се преизчисли нужната площ на глидерите за 50/30. Тия работи, колко спада топлоотдаването в зависимост от температурата, повечето производители, хич не обичат да ги казват. Нали и те хляб трябва да ядат. Един колега казва:
-То не може само хляб, трябва и салам. :lol:
Жив и здрав!
Мерси много, то ти Ди единствения , които дава мнение по темата, ама аз нещо не се оправям с форума и не съм видял файла. Ще го прегледам другата седмица че от телефона е мъка.
filmatoplo - майстор
За 50 гр -вентилконвектори ,може да се комбинират с ТП или сондаж за охлаждане . :wink:
6osi6 - майстор
За тези пари е по-добре да сложи термопомпа, но конвекторите са шумни и се губи лъчистата топлина. А за вода-вода трябва да се изкопае двора, или дупки в земята.

На този 24 кв. Easypell, неудобното е че не може да му се намали мощносттта. Трябва да се изчисли дали може да се постави по-малкия, понеже на този мощността може само да се дигне на 32 киловата - от стрелките на управление горна и долна с едновременно натискане, влиза се в сервизното меню, от там се избира мощността на котела и др.
Ако се купи 20 киловатовия, той може да се намали на 16 киловата и така минималната мощност ще е 4,5 кв. В този минималната е 8 киловата, което в топло време не е малко.
Освен това, не е напълно автоматичен. Димогарните тръби се чистят с ръчка.
Пълен автомат са EdilKamin Laguna и Defro Alfa, който обаче е копие на Laguna-та. Другото им предмство пред Easypell е, че имат вграден интернет - GSM модул, или може да се добави. Недостатакът са с горелките им, които искат по-хубави пелети. Докато в Easypella e ретортна и може да гори по-некачествените пелети от 320-350 лв.

Тема "Мнение за Екопелетстар 24 кондез или EasyPell Okofen" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: