И аз имам един бойлер на ТЕСИ 80л.но къс и тумест.Решил съм и аз да се пробвам това лето.Соколов коминчето какво ф-е? може ли да се удължава да не ти пуши до скарата?От долу има ли дупки за да влиза въздух за горенето?

пон юни 08, 2020 1:52 pmlpoik написа: И аз имам един бойлер на ТЕСИ 80л.но къс и тумест.Решил съм и аз да се пробвам това лето.Соколов коминчето какво ф-е? може ли да се удължава да не ти пуши до скарата?От долу има ли дупки за да влиза въздух за горенето?Кумима е дебелостенна тръба някаква. Бзех я от вторични заедно с тази вътре за въздуха и скарата за въглищата за 5лв. Къс е малко Кумима, но такова парче имаше. Според мен може и да станат на него тия малките кюнци дето са за пелетарници ф80, защото външно Кумима ми е ф80, вътрешно е ф76. Тръбата вътре за въздуха дето е е пак дебелостенна поцинкована. Вътрешно е ф46. Разрязах я с флекса с дебел диск от ляво и от дясно на доста места по цялата дължина, защото не ми се правеха 100 дупки. И нарочно не я рязах отгоре, а от двете страни, за да не се запушва дупките като пада пепел от въглищата.![]()
![]()
![]()
![]()
пон юни 08, 2020 8:26 pmVirtex написа: Да.В моята имаше поне 10 литра газ. Оставих я на една ливада и ѝ развъртях кранчетата. Фуча газ сигурно над 5 минути. Като спря да фучи и развих болтовете и извадих сондата и поплавъка и на дъното имаше течна газ като вода. Обърнах я да изтече през дупката и тревата замръзна. Беше като по клипчетата как си играят с течен азот. После я занесох у нас и я напълних до горе с вода, да прелее чак. Без грам въздух да остане. И си ѝ сложих пак капачката с кранчетата, ама без поплавъка. Така престоя ден и половина и пристъпих към рязане. Сложих я с отвора на горе, най-високо и започнах да режа едната страница първо от най високата част към средата. Естествено като се проряза бутилката започна да сълзи вода и диска на флекса я подхваща и пръска в предпазителя и назад по дръжката. За това озточвах по малко вода с около 2 3 сантиметра под съществуващия прорез и режех с флекса докато не закачи пак вода после пак и пак така докато не стигнах средата. Другите срезове вече си ги правих с вода колкото е останала само да не я закача диска. И така. Нямаше проблеми. Смърдеше на газ, ама като я разрязах я измих с една гъба на чешмата и падна един жълт филм и спря да смърди.
пон юни 08, 2020 2:31 pmsokolov.91 написа:Благодаря,като я пробваш пиши как горят дървата или дървените въглища (ако ползваш де) и дали се запушва с пепел вътрешната тръба.Ако е добре и аз да го почвам по твоята схема.пон юни 08, 2020 1:52 pmlpoik написа: И аз имам един бойлер на ТЕСИ 80л.но къс и тумест.Решил съм и аз да се пробвам това лето.Соколов коминчето какво ф-е? може ли да се удължава да не ти пуши до скарата?От долу има ли дупки за да влиза въздух за горенето?Кумима е дебелостенна тръба някаква. Бзех я от вторични заедно с тази вътре за въздуха и скарата за въглищата за 5лв. Къс е малко Кумима, но такова парче имаше. Според мен може и да станат на него тия малките кюнци дето са за пелетарници ф80, защото външно Кумима ми е ф80, вътрешно е ф76. Тръбата вътре за въздуха дето е е пак дебелостенна поцинкована. Вътрешно е ф46. Разрязах я с флекса с дебел диск от ляво и от дясно на доста места по цялата дължина, защото не ми се правеха 100 дупки. И нарочно не я рязах отгоре, а от двете страни, за да не се запушва дупките като пада пепел от въглищата.![]()
![]()
![]()
![]()
пон юни 08, 2020 10:31 amsokolov.91 написа: Готов съм.Гледам цепениците и си мисля че го обгаряш. Та да споделя нещо до което стигнах от зор. Качествата на въглищата които се продават са отвратителни и аз си карам само да дръвца. Като ми припадне някое по дебело сълкъмче /акация/ си го нарязвам на шайби с дебелина 6-8 санта и ги оставям да съхнат. После с теслата си ги надялквам на пръчици които разпалвам и като по прегорят затварям с капака да се задушат и стане жарава и така на тях пека. Ползвам салкъм защото по държи жар но става и с друга твърда дървесина само да не е цер. Имам възможност и понякога ползвам и изрезки от букова дървесина минали през сушилня. Малко е повече въртела с подготовката но докато гори с пламък сложа и скарата да обгори. А докато се пече съм си нацепил за следващата употреба.
........................
вт юни 09, 2020 11:05 amlpoik написа:Аз я пробвах вече. В дъбови дърва я палих. Гори идеално и равномерно. Не се е палила жарта 1 път дори от мазнината на месото. Мислех да слагам отстрани от вън на тръбата за въздуха някакви клапи за да контролирам горенето ако много се разгори, но няма нужда като че ли. Накрая дървата си изгоряха до пепел. Не съм ги мешал и тн. На другия ден и лиснах 2 кофи вода и стана като нова. Скарата от неръждавейка се изми супер лесно и така. С дървени въглища не съм я пробвал и не знам там как ще са нещата с горенето. С дърва няма ядове.пон юни 08, 2020 2:31 pmsokolov.91 написа:Благодаря,като я пробваш пиши как горят дървата или дървените въглища (ако ползваш де) и дали се запушва с пепел вътрешната тръба.Ако е добре и аз да го почвам по твоята схема.пон юни 08, 2020 1:52 pmlpoik написа: И аз имам един бойлер на ТЕСИ 80л.но къс и тумест.Решил съм и аз да се пробвам това лето.Соколов коминчето какво ф-е? може ли да се удължава да не ти пуши до скарата?От долу има ли дупки за да влиза въздух за горенето?Кумима е дебелостенна тръба някаква. Бзех я от вторични заедно с тази вътре за въздуха и скарата за въглищата за 5лв. Къс е малко Кумима, но такова парче имаше. Според мен може и да станат на него тия малките кюнци дето са за пелетарници ф80, защото външно Кумима ми е ф80, вътрешно е ф76. Тръбата вътре за въздуха дето е е пак дебелостенна поцинкована. Вътрешно е ф46. Разрязах я с флекса с дебел диск от ляво и от дясно на доста места по цялата дължина, защото не ми се правеха 100 дупки. И нарочно не я рязах отгоре, а от двете страни, за да не се запушва дупките като пада пепел от въглищата.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: