Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср юни 03, 2020 11:09 ambibobore написа:
вт юни 02, 2020 5:43 pmmorfei1 написа:
мале, че ако не топли Трифка, тея камани ша са у нашата градина :-D
Няма страшно. То и инсталатора потвърди че 10-та е най-добрия вариант.
Да бе, браво на инсталатора! Потвърдил след няколко намеквания от....такива като мене. То не бяха 16, то не бяха 25. Е, грешка на монтажниците, че са обадили. Ма те ко са бъркат, пък инсталатора няма време лично да посети обекта?!
Не се чувствай длъжен да оправдаваш никого!

Препоръчвам нещо, в което съм напълно убеден. Тук обаче не нося никаква отговорност, ако те подведа. Ти избираш.
По друг начин са отношенията ти с инсталатора. Препоръчва, приемаш, плащаш....Някой трябва да носи отговорност.
Разбираш, нали! Всеки си има глава на раменете, а щом си стигнал до тук, добре е, че си я ползвал.
Здравейте,
Дадох си зор, и вчера прочетох темата от 1 до 262 страница..... гооооляма грешка, сега кашата в главата ми е още по-голяма:(
Ако на някой му се занимава - нека да ми даде акъл... Прилагам една горе-долу приблизителна скица на къщата, която купихме с жената. Живеем в северо-западналата част на България - Лом. Максимален ефект с минимална инвестиция, по принцип ужасно звучи, но в моята професия съм го правил с клиенти и знам че може, така че се надявам и някой от Вас, ако иска да помогне малко...
Започваме, така да се каже ремонт от нулата и исках да направя подово навсякъде, да сложа котел в мазето, бойлера също там с две серпентини и .... цената ме спря.
Около 10-12к ми дадоха цена за това (с разширителен съд, бойлер, котел на Greyko и т.н), разбирам, че това е дългосрочна инвестиция, но оставам с 10к за останалия ремонт и няма как да се извърши :( Искаше ми се подово по 2 причини - октомври ще имаме бебе и стаите са мънички, по-добре без радиатори. Но не всичко получаваме в този живот...
Плана е правен набързо, за да гледам къде какво може да се разположи като мебели, с червено са прозорците (приблизително), детската и спалнята ще бъдат с ламинат, всичко друго с гранитогрес или пък всичко с гранитогрес, още нямаме конкретно решение и на това. Сменям сега изцяло дограмата 5камерна с 2 (32мм) стъклопакет Б+4с. Изолация ще правя външна, ако останат пари, ако не - догодина. Таваните в момента са 2,8 м, мисля с окачен таван и вата да ги сваля 10-15 см.
Затова мисля по тези вариантите за отопление:
1 вариант: Кухня, коридор, баня - подово / детска, спалня, антре - радиатори / бойлер 100-150 литра / камина Greyko в коридора 10kW или 16kW ?
2 вариант: навсякъде радиатори (уффф) / бойлер 100-150 литра / камина Greyko в коридора 10kW или 16kW ?
3 вариант: дайте идея ако са радиатори - къде и какви (алуминиеви, панелни) и за камината колко kW.
Прикачен файл:
house.jpg
Благодаря за отделеното време на някой, ако реши да помогне с тази дилема!
house.jpg (71.37 KиБ) Видяна 1959 пъти
speka_rs - майстор
Колего нищо не си казал относно изолацията на къщата, защото препоръките ще са много много различни зависимост от изолацията.
uho - специалист
Да дам моите 5 стотинки.
Камината и бойлера са ясни - тях трябва да ги купиш. Ако се спреш на варианта с подово ще ти трябват поне 2 помпи - едната за подовото и едната за бойлера. За подовото ще ти трябва и смесителна част на колектора, защото не е добра идея камината да ти работи на толкова ниска температура.
Но първо ще трябва да видиш какви са ти топлозагубите на всяко помещение.
След това правиш една сметка колко тръби за подово или респективно какви радиатори ще са ти необходими, съответната арматура и накрая решаваш на кой вариант да се спреш.
Почти съм сигурен, че подовото ще ти излезе по-скъпо.
За радиаторите - ако не гониш "фаца" и ръководството не мрънка - вземи си панелни. По-евтини са, сравнително дълготрайни са, имат добро топлоотдаване.
Имай предвид, че подовото е по-инертно и не знам до колко ще е подходящо за преходните сезони - нямам опит тука.

И една препоръка - така и така сменяш дограмата, направи стъклопакета троен.
tachman - специалист
Колеги, може ли да спеделите настройки за бижу за иглолистни пелети? Благодаря предварително!
filmatoplo - майстор
:wink: Фабричните на първо време.
andy_forresite - майстор
пет юни 05, 2020 8:54 ammortix написа:
...
Изолацията на пода ще е добре да я има при всички случаи. Знаеш че такава трябва да има под тръбите за подово, иначе то няма да прави почти нищо. Разбрал си че е скъпичко да се направи с подово. Принципно този вариант е най-добрият.
Да погледнем по-реално. Най-евтино ще е с радиатори. Не знам какво не ти харесва в тях. Не заемат много място в стаята. Аз съм с турски Старпан, панелни тип 22 и лошо не мога да кажа за тях.

1. Коридор, който ще е хол. В него искаш да е камината. 10 киловата камина ще пасне на тази къща. Едно радиаторче под прозореца 500/1200 няма да е излишно.
2. Кухня с трапезария - радиатор 600/1800 или два 600/1000 (или 500/1200) на различни стени.
3. Спалня - 600/1000
4. Детска - 600/1400
5. Антре - 500/600

Навсякъде с термоглави.
За изчисляването на необходимата отоплителна мощност трябва да знаеш топлозагубите на къщата при различни външни температури и желана вътрешна. За целта трябва да определиш топлотехническите характеристики на ограждащата конструкция. Това е с цел като купуваш радиатори да не похарчиш повече пари за по-големи от необходимото. Или, по-лошият вариант - да не си "докупиш" радиатори. Като изчислиш колко киловата топлинна енергия ще са необходими за поддържане на желаната вътрешна температура, отиваш на радиаторите. При тях пък определяш колко вата отдава радиатор Х с температура на водата вход и изход спрямо стайната температура. Ако искаш, направи тази гимнастика. Ако не, вземи каквото съм ти писал. Според мен ще ти свърши работа.
filmatoplo - майстор
:wink: Щот няма зими като тези .
Благодаря на всички отзовали се на въпроса ми. Особено на speka_rs, даде си телефона човека и си коментирахме, пак ще му звънна де...
Сега съм на тема - къртим всички подове и си правя бетонна заливка няколко сантима, че с тая "подвижна" сгур отдолу...
След това - изолацийка на пода и тогава, най-вероятно само детската и спалнята с радиатори, а в другите - подово или пък всичко с радиатори. Отказах се от камина, ще си взема котел.
filmatoplo написа:
- зимата е любимият ми сезон, имам над 8 години в Коми (старите знаят за кво иде реч), ама жената и дай юрган посред лято :(
bobivg - специалист
За къща или всичко с радиатори или всичко с подово.
Да правиш комбинация от двете за мен е излишно усложняване.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: