Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
aiako - специалист
Имам обикновена товарна вилка , знаем как работи - дърпа едни 100 ампера и според това колко е напрежение под товар определяме дали акумулатора е окей или трябва нов

Изображение

Взех си такъв дигитален тестер за акумулатори , много умен - показва точно колко е стартовият ток и според заданието на началите параметри решава дали е годен за употреба ? Може ли някой да опише как работи платка, няма нужда да е в детайли - най- грубо обяснено ?
kozl - майстор
С тези крокодилчета не мога да повярвам как измерва стартов ток на акумулатор примерно 900А :?
kabel96 - специалист
Не му и трябва да мери стартовия ток.Мери вътрешното съпротивление на акумолатора и смята.
Brassmonger - специалист
Със сигурност мери напрежението на отворена верига и напрежението под някакъв малък товар и по скоро как се изменя то след кратко натоварване. С това напрежение се пресмята в % оставащия капацитет от устройството според зададения. По скоро работи като калкулатор.

Акумулатора по-точно се диагностицира според състоянието на електролита, което такъв тестер не може.
shotik - майстор
съб юни 13, 2020 8:21 amkabel96 написа:
Не му и трябва да мери стартовия ток.Мери вътрешното съпротивление на акумолатора и смята.
Вече имам и автоматичен мултицет, слагаш в контакта - мери напрежение, , докосваш батерия- мери нейното напрежение, докосваш лампа- мери верига,само когато се мери 10 А , единия кабел се премества, гаси се след 10 мин ,ако не се работи, има и светодиод, ако мериш на тъмно , за да виждаш .
Така ,че какво е чудното и при този уред?

Имам и един тестер за колата, като го включа в розетката и показва скорост, километри, обероти, разход, напредна техниката ....
kozl - майстор
съб юни 13, 2020 8:21 amkabel96 написа:
А то съпротивлениито се пресмята от тока и напрежението, и кво мери тоя уред :?
Andri01 - майстор
Кой ток? Тока се определя от товарното съпротивление. Така ще измериш пада на напрежение на клемите. При стартиране ,ако напрежението пада под 9,5-10В. пиши го тръгнал. :partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Измерва се Uпх, примерно 12,5V.
Натоварва се с генератор на ток, примерно 10А. Може и да го променят според капацитета на АБ.
Напрежението пада веднага на 11,5V.
Тогава пада разделен на тока ще даде Rвътр. = 1/10=0,1 Ом
Стартов ток, по-скоро ток на КС ще е 12,5/0,1=125А.
Продължава да държи товарният ток още 20-30-60сек.
Напрежението е паднало на 11,4V, за 1мин. Значи ще държи 10мин, 10А и ще падне да 10,5V примерно.
Оттук смята капацитета = 10А*10мин/60мин.=1,666Ач.
Числата са примерни за по-лесно смятане, но принципа е такъв.

Тема "Как работи дигиталният тестер на акумулатори ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: