• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!Става въпрос за ръчна помпа за вода в комбинация с мотор(трифазен),която не иска да подкачва вода.Значи не беше ползвана около 2 години и тази година се наложи да се ползва и първият път беше спекъл мотора,но го развъртях и тръгна.Дотук добре,но всеки път когато се наложи да я пусна,все беше изтървала и помпех с ръчната и тогава пусках мотора за да поливам.И така миналата седмица както вървеше мотора и спря да излиза вода.Сега и с ръчната помпа неможе да подкачи вода.Сменях уплътнението на ръчната помпа,но без успех.Имам чувството,че неможе да направи вакум.Дайте идеи какво може да се направи.Прилагам снимки https://prikachi.net/image/JliiT
https://prikachi.net/image/JlEQ3
Andri01 - майстор
Запушена тръба/смукател. :partyman:
съб юни 13, 2020 7:08 pmAndri01 написа:
Запушена тръба/смукател. :partyman:
идеи за поправка?
kuger - майстор
Преди години правихме ремонт на помпена система - ръчна помпа, задвижвана от вятърен двигател. Наложи се вадене на тръбите. Бяха изядени от ръжда целите.
Та, може и това да ти е проблема.
съб юни 13, 2020 10:11 pmkuger написа:
Преди години правихме ремонт на помпена система - ръчна помпа, задвижвана от вятърен двигател. Наложи се вадене на тръбите. Бяха изядени от ръжда целите.
Та, може и това да ти е проблема.
Ако се извади тръбата няма ли опастност пръстта да запуши мястото?
kuger - майстор
съб юни 13, 2020 10:23 pmugeot написа:
Ако се извади тръбата няма ли опастност пръстта да запуши мястото?
Не се надявай тръбата да ти пази сондажа, забрави.
Andri01 - майстор
Пробвай да надуеш тръбата с вода или въздух под налягане.
шоп - майстор
@ugeot
първо уточни дали имаш сондаж или само набита тръба :idea:

По шопско твоята сиситема от ръчна и моторна помпа масово се ползва само при набита 1 1/2 цола поцинкована тръба директно в земята.
нед юни 14, 2020 12:57 pmшоп написа:
@ugeot
първо уточни дали имаш сондаж или само набита тръба :idea:

По шопско твоята сиситема от ръчна и моторна помпа масово се ползва само при набита 1 1/2 цола поцинкована тръба директно в земята.
Незнам каква е системата,защото дядо ми са я правили преди 40 и повече години,но доколкото си спомням от това,което съм чувал от него е че е само тръба в земята.
шоп - майстор
За мен се изясни проблема. Имаме директо набита тръба в земята.

НЯМА СОНДАЖ!

За 40 години тръбата е корозирала и пробила някаде над водоносния слой и от там смуче въздух.
Решението е да се набие нова тръба. При наличитео на макара, тринога, бабка, шило, морска сол и разпробита тръба.... и най-важното 4 -6 млади здрави юнака тръба се набива за един ден.

Препоръчвам да се плати на багер за да изкопае дупка дълбока 3,5-4м и от тази отрицателна кота да се набива тръбата.

Да се вади старата тръба е просто немислимо. Тръбата е толкова изгнила, че при най-малкото усилие ще се скъса.

П.П. аз съм вадил чисто нова набита поцинкована тръба 1 1/2" с 16 тонен кран и тръбата бе буквално пред скъсване. За щастие тръбата бе набита предишния ден и трябваше да се повдигне само с 2 м. Успяхме, но всико бе на косъм и краниста каза, че е положил 14 тона усилие :rolleyes: :idea: :rolleyes: :idea:
  • 1
  • 2

Тема "Ръчна помпа за вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: