чет юни 11, 2020 7:27 pmLazarGanev написа:Проблема им е 2010, 2011,2012....2020 един и същи котел, както и да е, но горелката за 10 години развитието е , че е с нов цвят и с възможност да командва помпа на отопление и помпа Бгв. Никакво развитие.чет юни 11, 2020 5:52 pmLeonid написа: Какви са лошите черти на котела горелката? Златна малинка ми звучи саркастично1. По принцип чугунен пелетен котел е недоразумение (ниско ефективен), а чугуненият котел на Фероли е най-голямото недоразумение (най-неефективен от всички чугуняци). Ако някой познава друг - да сподели.![]()
2. Пелетната горелка е възможно най-капризната от всички горелки - ако някой е с друго мнение - да сподели.
3. Контролерът е най-калпав измежду тези, които познавам, като детска играчка. Ако някой е на друго мнение - да сподели
4. Минималната мощност на избрания котел с горелка започва оттам, където би трябвало да свърши. Както каза Трифон - на това жилище му е необходим котел с мощност 3-10кВт, а е инсталиран такъв с мощност 11-35кВт, т.е. 3 пъти повече
Та не разбирам Leonid от какво се изненадваш и какво си очаквал?![]()
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brassSob
- специалист
70 мнения в "Комбиниран Котел Ferroli SFL 05"
filmatoplo
- майстор
Горелката може да се намали на 9 киловата ,да се ограничи до 2 степен ,да се включи на модулация , да се снабди със стаен термостат .Очаквай разход 500 -600 кг в месец .
Leonid
- помощник
Благодаря Ви за отговорите.LazarGanev сигурно си прав,аз не съм специалист по тези неща за жалост.Досега бяхме на камина с водна риза 11 кв и не успявахме да се стоплим като хората,затова предприех тази мярка.Силно се надявам колкото и да е неефективен този котел,поне 4 стаи и 1 бойлер да успее да стопли като хората.Бъдете здрави

LazarGanev
- "Велик майстор"
Каталожните мощности на съоръжения на дърва и въглища (камини, котли) са пиковимоментни, и то с качествено гориво (дърва сушени 2 години ), реално ползваната мощност е доста по-ниска. Докато на пелети, газ, нафта горивото е с гарантирани качества и реално каталожната мощност е на разположение 24ч.
filmatoplo
- майстор

andy_forresite
- майстор
Встрани от темата. Преди три години с колега ходихме да питаме за горелки и котли. Интересуваше ни известен продукт българско производство, но там продаваха няколко вида, вкл. чуждестранни. Попитахме за цени, доставка, гаранция, части и т.н. Препоръката беше да си купим по едно фероли комплект, защото били много по-добри от това, което търсехме. Хванах колегата за якето и го изведох от там.
Освен намаляването на 9 киловата и ограничаване на максималната мощност до степен 2, е силно проперъчително да се подобри и усвояването на котела (ламарини, турболатори, евентуално регулатор коминна тяга). Със стаен термостат ще е по-добре от запалване/гасене, но топлоизолацията трябва да е добра. Три са основните фактори за разхода на пелети - правилно настроена горелка, ефективен топлообмен в котела и добра топлоизолация (плюс добра дограма и входни врати).
Освен намаляването на 9 киловата и ограничаване на максималната мощност до степен 2, е силно проперъчително да се подобри и усвояването на котела (ламарини, турболатори, евентуално регулатор коминна тяга). Със стаен термостат ще е по-добре от запалване/гасене, но топлоизолацията трябва да е добра. Три са основните фактори за разхода на пелети - правилно настроена горелка, ефективен топлообмен в котела и добра топлоизолация (плюс добра дограма и входни врати).
Трифон П.Трифонов
- майстор
нед юни 14, 2020 12:51 pmandy_forresite написа: ...Със стаен термостат ще е по-добре от запалване/гасене...Това твърдение сочи, че познаваш възможностите на контролера.
filmatoplo
- майстор
Аз говоря след свършен факт ,човека не е пред избор -той вече има горелката и котела ,остава настройки и термостат.
Фероли не е лоша горелка само да и разбираш. 

Трифон П.Трифонов
- майстор
нед юни 14, 2020 2:24 pmfilmatoplo написа: Аз говоря след свършен факт ,човека не е пред избор -той вече има горелката и котела ,остава настройки и термостат.Филме, знаем, че познаваш тази горелка.Фероли не е лоша горелка само да и разбираш.
![]()
Минималната ставала 9 киловата. Добре, но това е супер много.
Тая настройка е ясна- ще я направи с твоя помощ.
Как работи контролера при сигнал "Стоп" от СТ?
-гаси горелката.
- намалява мощността (хм, тя вече е намалена) за определено време, подобно на Грейко. Значи просто гаси котела.
Има ли функция "Изчакване? Мисля, че не, но понеже не знам, та затуй питам.
Според мен СТ ще предотврати гасенето на котела, поради достигане на зададена Т на водата. Тамън пуфне и гасне. Найс, А?!! От това се печели коНфорт, щото ще го запали чак когато Т в къщата падне, ама котела ще влезне в режим чак на Малък Сечко.
Бе пак си е закърпи дрешка.
filmatoplo
- майстор
Да -с това разполага човека.Преминал съм школата ,и горелка Фероли съм подменял с такава на Грейко на Фероли котел ,допълнително ламарини съм поставял в него -все тая -разхода същия.
Котела толкова си усвоява
.

Тема "Комбиниран Котел Ferroli SFL 05" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература