Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Christo - майстор
Напълно подкрепям naster и шоп. Не знаем колко струва имотът, както и с какъв бюджет разполагате. Повикайте си архитект или строителен инженер да оцени професионално нещата. Ще му кажете с какви пари разполагате, за да ви посъветва какво да предприемете. Съветът едва ли ще струва кой знае колко, но със сигурност ще ви икономиса безсмислени стъпки, напразни надежди и пари, разбира се.
zz_stefanov - майстор
вт юни 23, 2020 2:29 pmChristo написа:
Напълно подкрепям naster и шоп. Не знаем колко струва имотът, както и с какъв бюджет разполагате. Повикайте си архитект или строителен инженер да оцени професионално нещата. Ще му кажете с какви пари разполагате, за да ви посъветва какво да предприемете. Съветът едва ли ще струва кой знае колко, но със сигурност ще ви икономиса безсмислени стъпки, напразни надежди и пари, разбира се.
+1
Не случайно написах, че двата покрива ми струваха колкото имота, от там нататък престанах да правя сметки, а те на око за сега са още два пъти по толкова. Но това го знаех предварително.
Първо покрива.
naster - майстор
Затова не инвестирах в "евтини" уикенд имоти: хем струва пари, иска поддръжка, ремонтираш, че и потенциално си обричаш наследниците да му робуват. А то се окаже, че накрая си изхарчил, колкото за екскурзии и почивки за 25 години напред...
Руди - майстор
Лично аз намирам някакво очарование в къщичката,
чардака над входа, вратата със орнаментни стъкла
и украсена надстройка. Прозорците с допълнителни пречки.
Тоя новия вляво не пасва много, но може да се преглътне.
Дворчето обрасло със здравец и детелина...

Ама покрива, ех покрива... Крив та се не трае, керемидите не
са първа младост, дали ще преживеят едно сваляне и качване?
От покрива трябва да се почне, пък ако останат парички - да се
оправи пътеката и цокъла да не овлажнява отдолу.
Дано отвътре не се налагат тежки ремонти...

Ако на мен ми се наложи такъв ремонт, свалям керемидите, свалям
дървенията на покрива, отливам нов пояс (вероятно стар няма), хем да
надигна малко височината и правя изцяло нова конструкция на покрива
с ново покритие.
naster - майстор
Както започнах, ако беше някаква забележителност: къща от началото на 20-ти век, тип вила във Вършец, например, да. Руди от очарование мъдро си построи нова къща, да не се занимава с глупости :-D
NAS - напреднал
На мен къщата ми харесва, заради местоположението ѝ на 60тина км от гр.София, в равен голям двор с хубава трева и място за паркиране на поне две коли. Има канализация, не е голяма и поддръжката ѝ би била лесна след първоначалната инвестиция. Има доста потенциал да се превърне в кокетна къщичка с барбекю зона.
Никога не съм казвал, че я вземам, за да заменя почивките си, а искам да имам имот, който да е пригоден за моето семейство и да е винаги на разположение. Нямам зор да направя всичко за месец и предвид факта, че доскоро е била обитавана не мисля, че трябва да я бутна, за да я имам.
Не мисля, че в БГ всички къщи са изрядни до конец и само тази е някакво недоносче.
Ясно е, че работа ще има, но това е и част от желанието ми, а именно да насоча мислите и вниманието си към нещо физически градивно и да убия малко монотонността на ежедневието.
Ако се получи добре ще се радвам, ако ли не, винаги мога да намеря друго решение.
Много ми се иска да опровергая мненията ви някой ден, но за момента гледам да съм реалист.
Всичко, което сте написали има основание и все пак си мисля, че с упоритост и проби може да се постигнат големи неща.
И българите не са знаели, че крепоста в Одрин е непревземаема, затова са я превзели :supz:
Ще държа темата възможно най-актуализирана и все още разчитам на мненията ви.
За момента изчаквам приключване на сделката и от другия месец ще покажа още снимки.

Благодаря на всички!
nikolov333 - майстор
Ще разбереш съветите най-добре след като се изкривиш от ремонтите и установиш, че си дал пари за нова със все удобствата и в тази симпатична на пръв поглед къщичка. Чужд акъл в чужда глава не влиза и Мъдрите се учат от грешките на останалите, са само някой от поговорките подходящи за случая, макар че и аз съм от твоя модел и харесам ли нещо, нямам спиране.. :)
Руди - майстор
Аз лично следя темата и желая успех!
MamaMy - майстор
Къщето прилича на къща рисувана от дете. За това е симпатична. Реалността е доста по-сурова. Не става за ремонт. Финансово е неоправдано. Смятайте още 10000 към инвестицията за изриване. Печелите партидите към ВиК и Енерго.
От друга страна ако новата я изкарате ремонт на старата, ще имате икономия от виза, проектиране и узаконяване. Пак ще си имате малка спретната къщурка, но с доста по-висока цена и дълъг живот.
stefanjor - специалист
Добре де, чисто хипотетично- къщата до сега е използвана за живеене.
Не коментирам какви са условията вътре, но явно ако не си претенциозен стават.
За имот където да отскочиш викенда, да си направиш скарата и да пиеш по бира докато децата тичат из двора без да се притесняваш за тях става.
И за да ти е по вкусна бирата ще поработваш малко по къщата и двора, че да придобият още по- кокетен вид.
Преди всичко това обаче наистина е добре да сте сигурни, че покрива е на 100% ОК.
Щото ...
Иначе е нормално повечето съвети да са за тотално бутане и наново.
Тук повечето са майстори и много неща по къщето им бодат очите :cool:

Тема "Малка къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: