• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Ами не знам как изглежда "искърски тип" къща. Предположих, че е двускатна със стръмен покрив /къси скатове, дълго било/ и сметката е като на Руди - 69. Ама може и да е наобратно - 5,50 било, дълги скатове, тогава квадратите са 62. Ако е четирискатен, макар да не го пише изрично, независимо дали с било или пирамида, е както ти смяташ - 65.
naster - майстор
Човекът пита как се смята, а не колко му е площта.
Руди - майстор
вт юни 23, 2020 5:23 pmnaster написа:
Човекът пита как се смята, а не колко му е площта.
Ако наклонът е еднакъв, взема се площта в план и се дели
на косинуса на ъгъла наклона.
Ъгълът на наклона пък се получава като аркустангенс на
височината към заложението.

Ако наклонът е различен, всяка от фигурите в план, било то
триъгълник, успоредник или трапец, се дели на косинуса на
ъгъла на нейния си наклон.
naster - майстор
Така е, аз тригонометрията никога не я заобичах. Опитах се да го обясня с по-прости формули: намиране на хипотенузата, която после се явява височината в лицето на всеки скат.
schuldiner - майстор
ср юни 24, 2020 8:45 amnaster написа:
Така е, аз тригонометрията никога не я заобичах. Опитах се да го обясня с по-прости формули: намиране на хипотенузата, която после се явява височината в лицето на всеки скат.
И така може, ама е по-лесно през косинус, т.е. съотношението на ската към проекцията /хоризонталният правоъгълник/. В най-вероятния вариант имаш хипотенуза 3,30 към хоризонтален катет 2,75 или коефициент на наклона 1,2. 5,5м х 10,5 м = 57,75 м2 хоризонтално, умножено по 1,2 = 69,3 м.

ПП В момента имам същия проблем - мерки от стар покрив за ремонт, седем ската, две улами и един калкан, къща с три пресечени правоъгълника. Искат скат по скат да им давам квадратурата, щото не разбират как изчислявам основата и наклона, а площта не се променя, независимо от фигурите на покрива.
BLUEPUPIL - майстор
Ще трябва да включа в една от моите
теми, въпроса с намиране лицето на
различните типове покриви.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Подмяна на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: