Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
kuger - майстор
нед юни 28, 2020 8:42 amstorming написа:
Здравейте, стара тема, но проблемът ми е същият, с едно изключение.
Та, отново за комуникационни кабели трябва да пробия дупка през около 25 см стена, но диаметърът й искам да е около 2 см, понеже ще минават мин 5 utp кабела.
Да дупча и после разширявам с по-малко свредло ми се струва, че ще нанеса повече поразии.

Как да се постъпи в такава ситуация? Имате ли предложение някой да свърши тази работа, чисто и срещу заплащане, понеже нямам нужните инструменти?

Благодаря ви. За София става въпрос.
Питайте техниците, монтиращи климатици с какво дупчат.
storming - специалист
Нямам познати такива, а ако питам в някоя фирма едва ли ще се занимават с мен за една дупка. Ще пробвам въпреки това, ако не се включи някой с предложение.
kuger - майстор
Преди време трябваше да пробия стената м/у кухнята и хола за тв. кабел /10 мм/. Намерих фирма за инструменти под наем и казвам какво искам да правя. Служителката ми показва едно чудо, около 1,5 метра с бургия около 3 санта дебела :shock: , това, казва, ще свърши работа. От своя страна и казвам, че не искам да събарям блока :-D Тогава ми предложи един перфоратор Бош Хамър, свърши отлично работата.
Та, след лиричното отклонение препоръчвам да се търси такава фирма.
Само да предупредя, такова чудо иска много в ръцете и малко в главата, при невнимание чупи китки на ръцете.
Chefo77 - майстор
Чупи китките, ако няма съединител. :wink:
nikolovvd - майстор
Първо трябва да си изясниш каква е стената - бетон или тухла. Ако е тухла - дали е итонг или четворка.
С най-малко щети голяма дупка се пробива двустранно. Първо с малък диаметър 6 или 8 мм, като на предполагаемия изходен отвор се поставя дървено трупче или дъска, която се подпира здраво. На свредлото си слагаш отметка, съответстваща на дебелината на стената, за да намалиш натиска, когато доближиш другия край на стената (отметката ще се доближава до отвора от твоята страна). След това сменяш свредлото с 22 мм и пробиваш 2/3 или 3/4 от отвора от твоята страна. После се прехвърляш от другата страна и пробиваш докато стигнеш до средата. Купуваш си едно парче PVC тръба Ф20, изрязваш парче според дължината на дупката и го пабиваш в нея. Ако има някакви поражение, а то винаги има, колкото и да са дребни, замазваш с малко гипс, шкуриш и боядискаш с латекс. Имаш перфектната дупка.
Не забравяй, че ако стената е тухлена се пробива без вибрации, а само с въртене!
BLUEPUPIL - майстор
пон юни 29, 2020 7:35 amChefo77 написа:
На мен ми усука ръцете и десният лакът
доста пострада, ама беше в ст. греда.
Chefo77 - майстор
пон юни 29, 2020 5:02 pmBLUEPUPIL написа:
пон юни 29, 2020 7:35 amChefo77 написа:
На мен ми усука ръцете и десният лакът
доста пострада, ама беше в ст. греда.
Аз не твърдя, че перфоратора не чупи китки. А че чупи китки ако няма съединител (неработещ също е "няма").
Дано си се възстановил!
naster - майстор
нед юни 28, 2020 8:42 amstorming написа:
Та, отново за комуникационни кабели трябва да пробия дупка през около 25 см стена, но диаметърът й искам да е около 2 см, понеже ще минават мин 5 utp кабела.
А с каква техника разполагате? Скоро дупчих с 40см 14мм свредло, но в тухла 25см - точно за 2-3 utp. Дори и да е в шайба от входна врата към стълбище, почти всеки перфоратор с СДС патронник ще е способен. Ако нямате някой съсед/приятел да ви услужи поне с перфоратора за 10 минути, наистина машинка под наем може и да е най-удачният вариант.
storming - специалист
Един умрял raider бормашина който ми върши идеална работа за поставяне на дюбели, но едва ли ще се справи с тази задача, не е сдс.
Работата отива към машина под наем или ако някой му се занимава възмездно да свърши тая работа за 5 мин.

Притеснява ме, че ако е перфоратор няма да стане чист отвор/дупка, или пък да не тръгнат някакви пукнатини, че стената е добре измазана и боядисана, нооо за друг вариант не се сещам така че ще се дупчи.
aroot - специалист
Колегата nikolovvd е дал добър съвет. НЕ че и другите не стават де :)
До преди година, преди ремонта и аз много се шашках, но сега се чудя как въобще съм оцелял без машинките на домашният майстор. Е, отговора е ясен, с молене на тоз онз. За 1 дупка става, ама за повече, логично ще е да се вземе една машинка. В друга тема хвалихме макита 2470, имам я, мисля че се води "вечна" при умно ползване. Друго си е да знаеш, че може да отвори куфара и за 2мин да си готов. Абе кой каквото иска да казва, перфораторче, ъглошлайф. клещи и отверки са абсолютният минимум за дом, в лпкто предстоят каквито и да е било ремонтни дейности.
Просто страничен съвет, иначе другото важно е казано от колегите..

Тема "Пробиване на дупка в бетон/тухла 30 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: