• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги
Чисто нов съм във форума и се нуждая от помощ . Досега бях само наблюдател и разбрах че има много умни глави . Но стига глупости, да преминем към същността
Опитвам се да свържа един инвертор SMA Sunny boy ама много жици бре ей
Инвертора евтора ръка от Англия off grid е стар модел но четейки е с много добри характеристики . Рових из нета ама нищо. Там само за новите модели. Моят е с 3 конектора за + и 3 за - има си и изход фаза и нула . Ако успея ще направя и снимки, че съм малко неук в тия работи
Моля някой от колегите ако може да помогне.
Благодаря предварително.
hidrazin - майстор
То голямата сложнотия - няма и 10 жици на кръст.
Свързването е най-малкия ти проблем. И като го свържеш какво после?
Освен това ивертора си има и модел...
:partyman:
вт юни 30, 2020 3:25 pmhidrazin написа:
То голямата сложнотия - няма и 10 жици на кръст.
Свързването е най-малкия ти проблем. И като го свържеш какво после?
Освен това ивертора си има и модел...
Моделът е SB3000
И да свързването е по-големият ми проблем. А когато тръгне ще Ви кажа какво следва
moimoimoi - майстор
a ти до сега какво си свързал? коя жица
Входът е конектори в ред 3 плюсови малко разстояние и 3 минусови като първия плюсов има стрелка към трети минусов после втори плюсов към втори минусов и трети плюсов към първи минусов . Ей там питанката всички ли трябва да се свържат
hidrazin - майстор
вт юни 30, 2020 2:07 pmBatborio написа:
Инвертора евтора ръка от Англия off grid е стар модел но четейки е с много добри характеристики.
1. Грешка - инверторът не е of grid а е ON grid. За това и те питах като го вържеш и какво?
Не може да работи без външна мрежа а това води до едни други ... неща. :-D
2. Инверторът е много вехт модел и затова при тази малка мощност е с три входа - за старите, маломощни панели.
3. Не, не е задължително да използваш трите входа.
Или двата най-крайни, или двата средни, или останалите два средни. Зависи от параметрите на панелите.
4. При свързването трябва да се внимава за следното:
-напрежението на стринга трябва да не е по-малко от 220-230V което е 7-8 панела от масовите
-напрежението на празен ход на стринга да не е повече от 600V което е 15 панела
-общата мощност на панелите да не е повече от 3000-3100Wp което е 10-тина читави панела.
5. Преди пускане трябва да се проверят настройките на инвертора.

Прикачен файл:
SB3000.jpg
SB3000.jpg (40.92 KиБ) Видяна 1407 пъти

MIRO_073 - майстор
Хидра винаги си ме радвал (кефил) с директния си подход и знания. Поздравления от мен. :partyman:
tzetz009 - специалист
.... И аз тука чета и се уча ! Поздравления и от мен !

:partyman: :partyman: :partyman:
вт юни 30, 2020 8:09 pmhidrazin написа:
вт юни 30, 2020 2:07 pmBatborio написа:
Инвертора евтора ръка от Англия off grid е стар модел но четейки е с много добри характеристики.
1. Грешка - инверторът не е of grid а е ON grid. За това и те питах като го вържеш и какво?
Не може да работи без външна мрежа а това води до едни други ... неща. :-D
2. Инверторът е много вехт модел и затова при тази малка мощност е с три входа - за старите, маломощни панели.
3. Не, не е задължително да използваш трите входа.
Или двата най-крайни, или двата средни, или останалите два средни. Зависи от параметрите на панелите.
4. При свързването трябва да се внимава за следното:
-напрежението на стринга трябва да не е по-малко от 220-230V което е 7-8 панела от масовите
-напрежението на празен ход на стринга да не е повече от 600V което е 15 панела
-общата мощност на панелите да не е повече от 3000-3100Wp което е 10-тина читави панела.
5. Преди пускане трябва да се проверят настройките на инвертора.

SB3000.jpg

Благодаря за отговора. Хвърли много светлина в тунела. И ако те разбирам правилно изхода на инвертора за 220 v трябва да се свърже примерно към контакта . Иначе панелите са сериозни 285 wp . Засега са 5 бр.за пробите но чакат още 30 за монтаж
hidrazin - майстор
вт юни 30, 2020 8:47 pmBatborio написа:
И ако те разбирам правилно изхода на инвертора за 220 v трябва да се свърже примерно към контакта .
1. Изхода на инвертора може направо в контакт. Най-добре директно в таблото през съответния предпазител.
Разбира се това след всички законови процедури за присъединяване на производител на ел.енергия.
Колко месеца ще трае процедурата е е ясно но се подготви за едно от 4 месеца до една година.
вт юни 30, 2020 8:47 pmBatborio написа:
Иначе панелите са сериозни 285 wp . Засега са 5 бр.за пробите но чакат още 30 за монтаж.

1.Панелите са последна цедка на кавала. Поне от три години никой китаец не прави панели клас В че даже клас С.
Сега клас А са панели над 300-305Wp. Вече се правят само панели с широчина 100см докато старите бяха 99см.
Това иде от промяната размера на "вафлата" както и преминаването към half cell
Но да не ти пълня главата...
2.Тези 5 броя не стигат за пробата.
3.Тези 30 броя панели 285Wp са прекалено много за един инвертор SB3000 Ще трябват три такива инвертора.
4.За преглед (задължителен) и промяна на настройките на инвертора/инверторите ще ти е необходим достъп от ниво "Installer".
Достъпа е с парола която предполагам нямаш...
  • 1
  • 2

Тема "Инвертор Sunny boy 12-220" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: