Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
Здравейте,
Решил съм! В кухнята слагам лед осветление под горния ред шкафове (жената реши, де… да не се заблуждаваме, нали).
На този сайт се спрях (не знам защо на него). Гугъл ми предложи този сайт. А ако материалите на този сайт не са качествени – моля кажете откъде да накупя това, което ще ми предложите.

https://euroled.net/led-lenti

Гледам – има лед ленти на 220 волта. На 24 волта. И на 12 волта. ВСЕ ГЛЕДАМ КЪМ лентите на 220 ВОЛТА.
Коя да предпочета; цената няма значение. Мога да си позволя всяка цена (ако се налага). Съвсем друг е въпроса: ДАЛИ СЕ НАЛАГА висока цена. Ако трябва – ще я платя високата цена. Но цената (по-често) не е показател за качество. Особено в България.
Връщам се на лентите. Тези на 12 волта и на 24 волта искат трансформатор (или… както се казва там…) от 220 волта.
А лентите на 220 волта – предполагам директно се захранват с 220 волта. (А бе…. Знам ли???). Моля, бихте ли дали съвет.
Да уточним още нещо: Не! Не знам какво точно искам. Ама искам да свети на жената, когато реши да сготви нещо. И докато готви – не искам да мрънкоти, че хорските осветления били по-по-най. И че нейното осветление изгоряло, не светело както трябва… и т.н.
Демек – търся качественото!
Очаквам съветите ви.
Благодаря предварително.
hidrazin - майстор
чет юли 02, 2020 9:58 amarxd129 написа:
На този сайт се спрях (не знам защо на него). Гугъл ми предложи този сайт.
Или Гугъл те е излъгал, или не си го питал правилно.
Че то тези само препродават лени на Джик-Так (V-Tac) бре. :-D
За такова приложение бягаш надалеч от ленти 230V.
Те са за декоративно/парти осветление и са далеч от качество и подобни.
Освен това се режат през 1 метър. Демек ако шкафовете са 3,5 метра може да сложиш 3 метра лента или 4 метра и дасе чудиш де да криеш излишните 50 санта.
Търсиш лента със 120 диода на метър. Така изглежда че лентата е непрекъсната и не си личат отделните диоди.
Примерно ТАЗИ.
Скоро слагах 60 метра от ТАЗИ която прилича на горната.
Разликата че на тази която слагах не се нормира коефициент на цветопредаване Ra и не ми беше нужно.
Задължително лентата в някакъв профил. Примерно ТАКЪВ или ТАКЪВ
:partyman:
preslav - майстор
Ти Хидразин го послушай, че им разбира на тези работи, ама и аз да се изкажа прилОжно. В Кауфланд дотърча познат и ми показва ЛЕД осветление за над мивката - комплектът включва 2 "пурички" (ЛЕД лента в корпус, със светлокапак, мини адаптерче 220/12 Волта, фитинги, крепежи и т.н.) "пуричките" са по около 25 см. могат да се сложат двете, може и само едната, както ти пасва, можеш да си купиш и втори и трети комплект. Пропуснах да кажа, че има кабели и ключе за нисковолтовата част - цена 5 лв. и не не е 15 или 55, точно срамните 5 лв.
Вече никой не мрънка (то и преди не са мрънкали), а ако някой все пак се осмели, смяната е лесна, всеки си избира лентата ли да е или жената.
arxd129 - специалист
чет юли 02, 2020 1:37 pmhidrazin написа:
Или Гугъл те е излъгал, или не си го питал правилно.
Ами от ясно по-ясно е че не е проблема в Гугъл. В питащия е проблема. Не се съмнявайте!
Че то тези само препродават лени на Джик-Так (V-Tac) бре. :-D
Ясно. Отсвирвам ги. Решено е.
Търсиш лента със 120 диода на метър. Така изглежда че лентата е непрекъсната и не си личат отделните диоди.
Разбрах. Благодаря за съвета.
Разликата че на тази която слагах не се нормира коефициент на цветопредаване Ra и не ми беше нужно.
Това "Ra" …. какво е? На жената трябва ли й? Ако трябва - купувам с Ra.
Моля, съветвайте ме още.

Още нещо: Едни познати ми даваха акъл, че мощността на метър лента трябва да е 14 вата/метър. Тези мои познати дали са много акъллия, или отново бихте ми препоръчали 9.6 вата/метър? Ако е 9.6 вата - жената дали няма да казва, че й е тъмно? Вие сте специалиста; разчитам на Вас.
hidrazin - майстор
чет юли 02, 2020 4:09 pmarxd129 написа:
Това "Ra" …. какво е? На жената трябва ли й? Ако трябва - купувам с Ra.
На жената не и трябва. Трябва за очите на жената.
Color rendering index
чет юли 02, 2020 4:09 pmarxd129 написа:
Още нещо: Едни познати ми даваха акъл, че мощността на метър лента трябва да е 14 вата/метър. Тези мои познати дали са много акъллия, или отново бихте ми препоръчали 9.6 вата/метър?
Това никой не може да ти каже. По-скоро може да се изчисли по норми ноооо...
Най-добре е да се прецени и ако е малко какво ти пречи да сложиш до първата лента още една?
По принцип по-мощните ленти са склонни към прегряване - от там по-къс живот и по-чести дефекти.
Ако толкова искаш ей ти 18W на метър но не мога да ти кажа от личен опит колко добре свети.
LED лента GALO
arxd129 - специалист
чет юли 02, 2020 7:03 pmhidrazin написа:
На жената не и трябва. Трябва за очите на жената.
Яснооо... Ra>80
Най-добре е да се прецени и ако е малко какво ти пречи да сложиш до първата лента още една?
Ами пречи ми това, че е едно разиграване и двоумене... дали да е така... дали да е иначе.
Пък и аз съм един специалиииист... Как да го преценя за минута-две, за седмица-две. Кофти се получава, когато преценява неспециалист като мен!
Затова търся мнението на майстор. В случая - от Вас.

По принцип по-мощните ленти са склонни към прегряване - от там по-къс живот и по-чести дефекти.
Разбрах! Това е наистина сериозен аргумент!
Но по-сериозният аргумент е здравето на жената.
Затова: Добре ли би било да се спрем на (9.6+18)/2 = 14 вата? ... Ама чакай! Сега ми се образува един въпрос:?: : Осветеността правопропорционална ли е на ватовете? Или осветеност може да се постигне и с маломощни светодиоди? ( А +++ )

Та... Моля, бихте ли препоръчали 14 вата/метър светодиоди, КАЧЕСТВЕНИ. И с Ra>80.

Още нещо: До сега нищо не ми препоръчахте по отношение на трансформатора от 220 на 12 волта. Моля за съвет. Трансформатора да е качествен, траен. Достатъчно да е мощен.
Нека споделя, че имам малка кухня. Едната стена, дето е мивката - е с дължина около1.20-1.30-1.40 м... А другата стена е перпиндикулярна на мивката. И е дълга около 1.60-1.70 м... Та толкова лента ми трябва (т.е. колко мощен трансформатор ми трябва според Вас).

Предварително благодаря за съвета Ви. :)
arxd129 - специалист
чет юли 02, 2020 4:01 pmpreslav написа:
Ти Хидразин го послушай, че им разбира на тези работи,
Нямате си представа как се вслушвам в думите му.

А за Кафланд - ще намина.
Благодаря за идеята Ви. :)
DMN - майстор
И ако сложиш и един сензор за движение да управлява осветлението...тююю, жена ти ще остане захласната:
https://www.ultralux.bg/bg/led-mebelno- ... vizhenie-1

Обърни внимание и на цветната температура на лед осветлението. Повечето хора ги дразни (и мен) студената синкава светлина.
arxd129 написа:
Яснооо... Ra>80
Ако жена ги ти докарва манджите повече по цвят, а не по вкус - задължително над 80 :-D .
moimoimoi - майстор
всички ленти са ташак работа....едва ли искаш чужди ташаци за жена си.
слагал съм лента 18 вата за метър на една кухня на буквата П ,общо 7 метра или 126 вата....еми не светеше като за тази мощност.
мога да ти предложа на v-tac това https://v-tac.bg/products-view/industri ... etail.html
сложил съм много и нито едно с проблем ,на 230 волта е.
или си избери някое по тънко като дизайн https://v-tac.bg/produkti/ofis-i-targov ... -tela.html
iliya_i - майстор
чет юли 02, 2020 9:21 pmDMN написа:
И ако сложиш и един сензор за движение да управлява осветлението...тююю, жена ти ще остане захласната:
https://www.ultralux.bg/bg/led-mebelno- ... vizhenie-1
Аз ако сложа сензор за движение на осветлението в кухнята, жена ми ще ме убие!
:axe:
Тоалетната също не е подходящо място за такъв сензор.

Тема "LED осветление за кухня (качествено)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: