Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
чет юли 02, 2020 9:21 pmDMN написа:
И ако сложиш и един сензор за движение да управлява осветлението...тююю, жена ти ще остане захласната:
Не! Този сензор ще се самоизключва. Което е неприятно. И ще се включва нежелателно, ако някой мине около него.
Моля, предложете сензор, който да се включва с помахване с ръка около него; и само около него. И да се изключва при помахване с ръка около него.
Т.е. нежелателно е сензора да се задейства отдалеч.
Обърни внимание и на цветната температура на лед осветлението. Повечето хора ги дразни (и мен) студената синкава светлина.
И мен ме дразни синкавото.
Моля, бихте ли споделили числото на цветната температура, която Ви допада.
Ако жена ги ти докарва манджите повече по цвят, а не по вкус - задължително над 80 :-D .
Моля-моля! За жената лоша дума да не чувам! Не е нужно да търпя подмятания за вкуса и цвета на ... "Пиле по императорски" например.
DMN - майстор
iliya_i написа:
Аз ако сложа сензор за движение на осветлението в кухнята, жена ми ще ме убие!
Е, разбира се. Ама аз имах предвид не за цялото осветление на кухнята, а само за това под конкретните шкафове, за което става дума в темата. Просто идея, и както се видя, авторът отхвърли точно този сензор, но се заинтересува за друг подобен начин, който аз лично няма да коментирам :) .
arxd129 написа:
Моля, бихте ли споделили числото на цветната температура, която Ви допада.
На мен ми допада 4000. На теб може да ти хареса друго :) .
arxd129 написа:
Моля-моля! За жената лоша дума да не чувам!
Е, ти от майтап не разбираш ли :wink: Ами, ако бях я похвалил, кой знае пък тогава какво щеше да си помислиш :)
:partyman:
yanko78 - специалист
Всичко над 7-8-9 вата на метър, ще е адски силно като за осветяване на плот.
1. Лентата да е 3528, а не 5050.
На първата, диодите са по на гъсто и в профил свети по хомогенно.
2. Индекса на заслепяване, не мисля, че е от значение. Взимай първата която ти попадне и слагай. 5 години да изкара, 4-5 метра, няма да те збъркат за ги смениш.
3. Захранването, да е поне с 40% по мощно от лентата/те
4. Съобрази цветната температура на останалите осветителни тела в помешението - това на кухнята да е същото.
5. Беше споменато - задължително в профил с екранировка.
6. Помисли как и от къде ще се захранва. Трябват ти 230V към които да закачиш захранването за лентата, трябва и да го набуташ някъде и от това някъде, да стигне кабел до профила с лентата.
7. Ако е разделено осветлението на два плота (Ге образна кухня), трябват ти жички от захранването, до началото на двата профила в които ще е лентата.
8. Помисли, как ще се включва и изключва (ключ, движение и т.н.)
7. Екстри!
7.1 Включване и изключване с дистанционно
7.2 Вкл/изкл с телефон
7.3 Димиране с дистанционно/телефон
8. Ако кухнята е в едно с трапезария, екстрите са много полезни. Можеш да се опънеш на дивана, да си дзяпаш телевизия и да си оставиш намалено кухненското осветление, за да виждаш като отиваш до хладилника за уиски.
И на края, ако можеш да си го позволиш, жената ще е най доволна, ако не стъпва в кухнята!
arxd129 - специалист
чет юли 02, 2020 10:18 pmDMN написа:
... и както се видя, авторът ...се заинтересува за друг подобен начин, който аз лично няма да коментирам :) .
Мдаааа…
На мен ли така ми се струва: Личи някакъв скептицизъм, някакво …. скрито неодобрение на идеята за сензор, включващ и изключващ се чрез движение на ръка около него.

Чета препрочитам горния цитат. И се замислям, че приятелят ми DMN най-вероятно има много сериозни основания да мисли неодобрително за предложението ми за сензор, включващ се с ръкомахане. И - най-приятелски, най-дискретно - ми насочва вниманието и в тази насока.

Приятелю DMN, благодаря, че насочвате мислите ми към отказ от подобен сензор. Но моля, бихте ли споделил недостатъците на въпросния сензор. Бих Ви бил преблагодарен, ако с ясни аргументи направите така, че да избегна некои грешки. Моля, споделете за сензора и ръкомахането; не е нужно да разбера че съм сгрешил, чак когато монтирам въпросния сензор. Моля, помогнете ми да разбера предварително недостатъците на сензора. Преди да съм го купил - помогнете. Моля! :)
чет юли 02, 2020 10:18 pmDMN написа:
На мен ми допада 4000. На теб може да ти хареса друго :) .
Може да ми хареса и друго, но... Непременно ще се съобразя с мнението Ви за 4000. И чак ако не ми хареса 4000 - ще се насоча към друг бял цвят.
Благодаря, че споделихте мнението си!
kozl - майстор
пет юли 03, 2020 1:00 amyanko78 написа:
Не помня каква лента ползвах 14 или 18W, но стана супер светло под шкафовете, та и в цялата кухня, но мноо ме кефи и мен и съпружката.
Обаче ми се затри FM модулейшъна. Докато е LED светло де, на тъмно си бачка.
Поради което се наложи да ползвам външна антена за FM-a. Та зарди ослеплението требаше да прекарвам и кокс.кабел до балконя.

Ся обаче да споделя. Сложих от същата лента в два PVC шкафа над огледало за баня. Оригинално там имаше неква лента, която се захранваше от LED захранване за 200 mA и не помня какъв диапазон на напрежението. Ма 200 mА за 12 волта са много мале и
с другата лента и траф на 12V шкафа блесна, ма мноо грее. Ся чекам ко шъ стане дали лента ще сдава, че е без нищо - само гола лента или PVC-то ще се стопи :?
arxd129 - специалист
Ще се опитам да отговоря по малко необичаен начин на следния постинг. За да не поставям постоянно цитати. Ще репликирам ("репликирам" не е най-точната и подходяща дума, но в момента не ми се търси по-прецизен израз) с червен текст.
Всичко над 7-8-9 вата на метър, ще е адски силно като за осветяване на плот. Разбрах! Приемам идеята на hidrazin за 9.6 вата.… А това, че термоплотът и гърбът на кухнята са черни... Това има ли отношение към мощността на светодиодите? Моля, споделете.

На първата, диодите са по на гъсто и в профил свети по хомогенно. Разбрах! Приемам.

2. Индекса на заслепяване, не мисля, че е от значение. Взимай първата която ти попадне и слагай. 5 години да изкара, 4-5 метра, няма да те збъркат за ги смениш. Е те тоя индекс ме обърква съвсем!!! Моля, простете невежеството ми, но... какво означава този индекс, какво помага, какво вреди. Бихте ли помогнали да вникна и в тази сфера на електротехниката и оптиката? Благодаря предварително!

3. Захранването, да е поне с 40% по мощно от лентата/те Разбрах!

4. Съобрази цветната температура на останалите осветителни тела в помешението - това на кухнята да е същото. Мисля, че не мога да се справя с тази задача. Ама ще опитам. Ако ми казвате че всички лампи в хол-кухня-трапезарията трябва да са 4000К - може и да надвия жената. АМА ТРЯБВАТ АРГУМЕНТИ! Без сериозни аргументи е абсурдно да я убедя.

5. Беше споменато - задължително в профил с екранировка. Разбрах. А какво е "екранировка"?

6. Помисли как и от къде ще се захранва. Трябват ти 230V към които да закачиш захранването за лентата, трябва и да го набуташ някъде и от това някъде, да стигне кабел до профила с лентата. Това го мога.

7. Ако е разделено осветлението на два плота (Ге образна кухня), трябват ти жички от захранването, до началото на двата профила в които ще е лентата. И това го мога. Ама на ъглова кухня - трябва ли да е разделено осветлението на кръгове Че моята кухня е малко особена - с ТРИ вътрешни ъгула и ДВА външни. Искате ли схема на кухнята?
С ТРИ ВЪТРЕШНИ ЪГЪЛА И ДВА ВЪНШНИ - почти всички са по 87-93 градуса? Ужас!

8. Помисли, как ще се включва и изключва (ключ, движение и т.н.)Мисля. Ама DMN ме накара да мисля още повече - само дето не знам в каква посока да мисля.

7. Екстри!
7.1 Включване и изключване с дистанционно Аз не желая, за жената - не знам. Дано не разбере че има и такава екстра. Такава екстра много ли е полезна?

7.2 Вкл/изкл с телефон Все едно не съм чул. :wink:

7.3 Димиране с дистанционно/телефон Нещо - не Ви дочувам. Ако ме разбирате правилно. :wink:

8. Ако кухнята е в едно с трапезария, екстрите са много полезни. Можеш да се опънеш на дивана, да си дзяпаш телевизия и да си оставиш намалено кухненското осветление, за да виждаш като отиваш до хладилника за уиски. Наздраве! :partyman: :partyman:

И на края, ако можеш да си го позволиш, жената ще е най доволна, ако не стъпва в кухнята!Уфффф… пепел Ви на езика. :)
Изказвам благодарност за съветите!
arxd129 - специалист
пет юли 03, 2020 1:38 pmkozl написа:
Не помня каква лента ползвах 14 или 18W, но стана супер светло под шкафовете, та и в цялата кухня, но мноо ме кефи и мен и съпружката.
О-оооо! KOZL, как сте. :) Надявам се - в добро здраве. Офтопик: Заземих се. А Вие възстановихте ли онази ода - за заземяването ми? Дето мода Ви я затри? Хубава ода; по истински случай.

Привет! Чест и почитания! :)
hidrazin - майстор
За включване/изключване изгледай клипчето - ЦЪК
Лесно се монтира в самата лайсна за лентата и мисля че няма да те затрудни.
Мощността е повече от достатъчна в твоя случай.
:partyman:
valentino76bs - майстор
На първата, диодите са по на гъсто и в профил свети по хомогенно.
2. Индекса на заслепяване, не мисля, че е от значение. Взимай първата която ти попадне и слагай. 5 години да изкара, 4-5 метра, няма да те збъркат за ги смениш.
3. Захранването, да е поне с 40% по мощно от лентата/те
4. Съобрази цветната температура на останалите осветителни тела в помешението - това на кухнята да е същото.
5. Беше споменато - задължително в профил с екранировка.
6. Помисли как и от къде ще се захранва. Трябват ти 230V към които да закачиш захранването за лентата, трябва и да го набуташ някъде и от това някъде, да стигне кабел до профила с лентата.
7. Ако е разделено осветлението на два плота (Ге образна кухня), трябват ти жички от захранването, до началото на двата профила в които ще е лентата.
8. Помисли, как ще се включва и изключва (ключ, движение и т.н.)
7. Екстри!
7.1 Включване и изключване с дистанционно
7.2 Вкл/изкл с телефон
7.3 Димиране с дистанционно/телефон
8. Ако кухнята е в едно с трапезария, екстрите са много полезни. Можеш да се опънеш на дивана, да си дзяпаш телевизия и да си оставиш намалено кухненското осветление, за да виждаш като отиваш до хладилника за уиски.
И на края, ако можеш да си го позволиш, жената ще е най доволна, ако не стъпва в кухнята!
1.7,8,9 wata са малко!Моето виждане 14,15 ,16 вата-там не повече ! И 5050 да са стига резсейвателя да е добър не е нещо дразнещо!

3.Захранването(истинското) с 40 процента си е преразход от всякъде.
4.Не е задължително да са еднакви цветовете!
5.В алум. профил задължително с разсейвател. Ако се монтира във вътрешния ъгъл може да е ъглов, ако се монтира на предния ръб от долу П образен също стои красиво и светлината пада там където и е мястото иначе забива.
8.Ключа най добре е тези с които се включват при движение с ръка пред тях .В мебелните магазини и в лед магазините има бол .
И ако превърнеш и тая тема в 50 страници вече ща заколя... :)
kozl - майстор
пет юли 03, 2020 1:53 pmarxd129 написа:
пет юли 03, 2020 1:38 pmkozl написа:
О-оооо! KOZL, как сте. :) Надявам се - в добро здраве. Офтопик: Заземих се. А Вие възстановихте ли онази ода - за заземяването ми? Дето мода Ви я затри? Хубава ода; по истински случай.

Привет! Чест и почитания! :)
Привет.
Поне аз си мисля за добро здраве.
А одата си е у форума, но Върти я е заземил тук.

Тема "LED осветление за кухня (качествено)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: