• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svg - специалист
Здравейте!
Имам няколко въпроса за изграждане на външна чешма.
Започвам от тръбата за мръсната вода.
С много комане, намерих канализационната тръба, която е от къщата до шахтата. Къщата е строена 60-те години, НО тръбата е в перфектно състояние. Някакъв вид керамика, ми се струва /със сигурност бъркам точното наименование/. Ще си излея и стъпки и в последствие мивката. Всичко сам ще си правя. Та...въпросите:
- мога ли, тази старата тръба за мръсната вода да в разпробия, и към нея да свържа новата която ще е от външната чешма? Ще се постарая да пробия точно толкова, колкото е Ф-то за новата тръба;
-как да определя наклона на тръбата. Знам, че трябва да е около 2-3%. Ако някъде изкпая повече, пясък ли да подложа или???
- колко надълбоко да са стъпките, и каква арматура да използвам;
- самата основа на чешмата 20/20 ли да е или 25-25
- чешмата след основите, бетон ли да е или да използвам останали тухли единички от разлена постройка?

Надявам се да съм бил достатъчно конкретен във въпросите си, за да получа конкретни отговори.
П.п. всичко ще си правя сам. :)
шоп - майстор
Може да разпробиеш внимателно с боркорона камениновата тръба и там да заустиш канала на външната чешма.

Наклон и 1-2% е ОК, хубаво е и от долу и отгоре върхи ПВЦ тръбата да е пясък или пресята земя. Идеята е да няма камъни с остри ръбове, които да пробият тръбата.

Относно стъпките.
Вариантите са два. Една-две стъпки 25х25 дълбоки 1м. Така влизаме в слоя грунт, който не замръзва. Обаче как ще изкопаеш 25х25х100???
Другият вариант е една 15 см дебела армирана плоча на 30 см под нивото на земята.
Грунта и да замръзне ще избута 1-2 см цялата плоча нагоре. Обаче все пак нямаме къща, нали?
Моята външна чешма е именно по този начин . С основа 60х200см.

Относно арматурата, пак каквото имаш. Ф 4, 5, 6 ,8... Мрежи, скари, рифели...може да вкараш всичко налично от една стара селска къща.

Относно какво да използваш след основата.... ами каквото имаш под ръка и каквото е най-евтино.
Моята чешма нагоре е зидана със стари тухли едиички. Такива имах и ги използвах.
Ако нямаш тухли, а имаш пясък и филц, то тогава купи цимент и направи бетонна чешма.

Успехи и дай поле на въображението си! И да сгрешиш, това не са основи за къща и всичко търпи лесна поправка.
svg - специалист
съб юли 04, 2020 2:26 pmшоп написа:
Може да разпробиеш внимателно с боркорона камениновата тръба и там да заустиш канала на външната чешма.

Наклон и 1-2% е ОК, хубаво е и от долу и отгоре върхи ПВЦ тръбата да е пясък или пресята земя. Идеята е да няма камъни с остри ръбове, които да пробият тръбата.

Относно стъпките.
Вариантите са два. Една-две стъпки 25х25 дълбоки 1м. Така влизаме в слоя грунт, който не замръзва. Обаче как ще изкопаеш 25х25х100???
Другият вариант е една 15 см дебела армирана плоча на 30 см под нивото на земята.
Грунта и да замръзне ще избута 1-2 см цялата плоча нагоре. Обаче все пак нямаме къща, нали?
Моята външна чешма е именно по този начин . С основа 60х200см.

Относно арматурата, пак каквото имаш. Ф 4, 5, 6 ,8... Мрежи, скари, рифели...може да вкараш всичко налично от една стара селска къща.

Относно какво да използваш след основата.... ами каквото имаш под ръка и каквото е най-евтино.
Моята чешма нагоре е зидана със стари тухли едиички. Такива имах и ги използвах.
Ако нямаш тухли, а имаш пясък и филц, то тогава купи цимент и направи бетонна чешма.

Успехи и дай поле на въображението си! И да сгрешиш, това не са основи за къща и всичко търпи лесна поправка.

ЗЛАТЕН СИ!!!
Тръбата за мръсния канал от чешмата, ще завършва с коляно/прав ъгъл и така ще влиза в основната тръба. Мисля, че няма да има проблем.
Определено втория вариант за основа, е по-лесен за изпълнение: 15 см дебела на 30 см дълбочина. И, предполагам, че останалите 15 см, пак ще са бетон с арматура, за да изляза на 0 и от там вече чешмата...или греша? :? :? :?
Щом съм "свободен" от към арматура...
Нагоре вече с тухли единички. От тях има бол.
Ще се поразровя из нета, за някакъв ориентировачен чертеж с размери. Все пак да спазвам стандарт :-D :-D :-D
Предполагам, че височината трябва да е 60 см, като тази вкъщи :)))
шоп - майстор
съб юли 04, 2020 3:46 pmsvg написа:

Височината според предназначението. Ако ще се мият зеленцуци, плодове или посуда...то стандартната за кухня височина.

Аз за моята външна мивка съм я направил с ниски 40 см плотове и дъно на кота нула. Идеята е да си измиеш ръцете, краката и да се студят дини най-вече.
шоп - майстор

Тръбата за мръсния канал от чешмата, ще завършва с коляно/прав ъгъл и така ще влиза в основната тръба. Мисля, че няма да има проблем.
С две дъги по 45 градуса ще е още по-добре. По принцип така се парви завой на 90 градуса за да нямаме запушване.
svg - специалист
съб юли 04, 2020 4:26 pmшоп написа:

Аз за моята външна мивка съм я направил с ниски 40 см плотове и дъно на кота нула. Идеята е да си измиеш ръцете, краката и да се студят дини най-вече.
Тук, ми даваш идея, че мога да я направя с 2 умивалника на различна височина. Единия за плодове и зеленчуци, другия за краката и лопата, мотика...

шоп написа:
С две дъги по 45 градуса ще е още по-добре. По принцип така се парви завой на 90 градуса за да нямаме запушване.
[/quote]

Това не го знаех и вяече купих от кварталната железария тръба и колена...
Надявам се, че няма да се запушва...
шоп - майстор
съб юли 04, 2020 4:39 pmsvg написа:
съб юли 04, 2020 4:26 pmшоп написа:

Тук, ми даваш идея, че мога да я направя с 2 умивалника на различна височина. Единия за плодове и зеленчуци, другия за краката и лопата, мотика...

шоп написа:
Това не го знаех и вяече купих от кварталната железария тръба и колена...
[/quote]
шоп - майстор
съб юли 04, 2020 4:47 pmшоп написа:

По принцип не е болка за умиране!
Колко е Ф то, предполагам 50мм?

Аз казвам как се прави по принцип канализация за къща, където трябва да се направи завой на 90 градуса.

Тук имаме външна мивка и предполагаме къси участъци.
Може да си позволим дребни грешки, защото мивката се ползва сезонно и е лесно да се отпуши със спирална тел, вакуум или със силна струя от градинският маркуч.
svg - специалист
съб юли 04, 2020 4:56 pmшоп написа:
съб юли 04, 2020 4:47 pmшоп написа:

По принцип не е болка за умиране!
Колко е Ф то, предполагам 50мм?

Аз казвам как се прави по принцип канализация за къща, където трябва да се направи завой на 90 градуса.

Тук имаме външна мивка и предполагаме къси участъци.
Може да си позволим дребни грешки, защото мивката се ползва сезонно и е лесно да се отпуши със спирална тел, вакуум или със силна струя от градинският маркуч.

Ф50 е да. Дължината около 3 метра.
Малко да разхлади и се мятам да копая, че сега, въпреки, че е на сянка, не си е за копаене.. :cry: :cry: :cry:
svg - специалист
За днес толкова...утре пак :)

Изображение
Прикачен файл:
IMG_20200704_195744.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200704_195738.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200704_195717.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200704_195657.jpg

Прикачен файл