• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
Да се върна на моят вариант на токовземане.

Това, което ме притеснява най-много е, как ще се свърже в кабелния накрайник проводника ПВ-А2 с жилото от мостовия кабел. Дали там няма да се получат някакви хлабини между двата проводника?

Притеснява ме и връзката между кабелния накрайник и лустер клемата. Дали ще успея да стегна достатъчно добре болтчето на лустерклемата, така че да преплещи пластинката на клемата, да преплещи кабелния накрайник и да преплещи жилото и ПВ-А2 (всичко едновременно). Че ако не се преплеска всичко в едно - при евентуалното искрене всичко ще иде по дяволите. :?
hidrazin - майстор
вт юли 07, 2020 8:28 pmarxd129 написа:
Изпълнението - трудно.

Изолирането - невъзможно :?
Изпълнението не е трудно, нито изолирането. Когато се разминат връзките и са в кутия, изолирането е малко не чак толкова от значение.
Онова порцелановото е от разклонителна кутия и там нищо не се изолира.
Просто си трябват ръце...
Втората предложена клема (тази синята дето прерязва изолацията) също е китайска и е за автомобилни истории.
ЦЪК
И на двете клеми не бих поверил нищо повече от ламБи. И то ако не са повече от 300-500 вата.
:partyman:
bijonisler@gmail.com - специалист
вт юли 07, 2020 6:16 pmzz_stefanov написа:
Днес правих това упражнение на СВТ над окачен таван. Понеже се опъва, а и от никаде не успях да издърпам свободна дължина (кабела беше замазан от към стената), единственото смислено което можах да измисля е да направя две връзки, като от едната направих отклонението.
Тук също е възможно това, кутията може да е по голяма квадратна за да се съберат връзките. Няма да навреди много на отдалечения контакт, ако се направят връзките добре.

Два пъти съм възстановявал замазан кабел за климатик ударен с перфоратор. Донаждането с запояване по дължина се получава, но изолирането е тегава работа.
Лустер клемите са фалшива работа,само запояване му е майката.
zz_stefanov - майстор
вт юли 07, 2020 9:22 pmbijonisler@gmail.com написа:
вт юли 07, 2020 6:16 pmzz_stefanov написа:
Днес правих това упражнение на СВТ над окачен таван. Понеже се опъва, а и от никаде не успях да издърпам свободна дължина (кабела беше замазан от към стената), единственото смислено което можах да измисля е да направя две връзки, като от едната направих отклонението.
Тук също е възможно това, кутията може да е по голяма квадратна за да се съберат връзките. Няма да навреди много на отдалечения контакт, ако се направят връзките добре.

Два пъти съм възстановявал замазан кабел за климатик ударен с перфоратор. Донаждането с запояване по дължина се получава, но изолирането е тегава работа.
Не съм ползвал лустър клеми, ползвах ваго. Щях да осуквам, но беше високо и не ми се занимаваше. :)
А за климатиците беше със запояване, термошлаух и бишоп.
tzetz009 - специалист
:-D Пак че са форумите !
( Съвсем изключих , че утре ще ми трябва индукционния пАялик )

Благодарско за "дежавю"- то :drinkers: !

:partyman: :partyman: :partyman:
arxd129 - специалист
вт юли 07, 2020 8:40 pmhidrazin написа:
Изпълнението не е трудно, нито изолирането. Когато се разминат връзките и са в кутия, изолирането е малко не чак толкова от значение.
Онова порцелановото е от разклонителна кутия и там нищо не се изолира.
Изпълнението не е трудно; невъзможно е: Няма толкова място между мостовия киабел и зидарията. ... То достатъчно пространство за предложения монтаж може да се осигури, но трябва разбиване на зидария... Дълга и широка става.

А за да се използват металните пластини от порцелановото ... за да притисна измислената спирала на втория проводник около първия - нали трябва да изолирам и пластините?

Всъщност - добра идея е; не може да се отрече!

Ама токовземането с лустер клемата да не би да е по-лоша идея от измислената спирала на отклонилия се проводник?!
vitorio83 - специалист
Ако имаш възможност кабел не се реже,на hidrazin идеята е най-добра от всички.
zz_stefanov - майстор
вт юли 07, 2020 8:38 pmarxd129 написа:
Да се върна на моят вариант на токовземане.

Това, което ме притеснява най-много е, как ще се свърже в кабелния накрайник проводника ПВ-А2 с жилото от мостовия кабел. Дали там няма да се получат някакви хлабини между двата проводника?

Притеснява ме и връзката между кабелния накрайник и лустер клемата. Дали ще успея да стегна достатъчно добре болтчето на лустерклемата, така че да преплещи пластинката на клемата, да преплещи кабелния накрайник и да преплещи жилото и ПВ-А2 (всичко едновременно). Че ако не се преплеска всичко в едно - при евентуалното искрене всичко ще иде по дяволите. :?
Ти май не четеш каво ти пишем. Никой не ти прпоръчва лустър клеми, повечето ти препоръчват ваго.
За кутията естествено ще трябва да се поразкърти и зидария. Ти за новия кабел няма ли да къртиш до нов контакт. Две кила структурен гипс ще заздравят всичко.
Пак навлизаш в големи драми :)

Сега ако отвориш и тема как се работи с гипс.... :)
zz_stefanov - майстор
вт юли 07, 2020 9:57 pmvitorio83 написа:
Ако имаш възможност кабел не се реже,на hidrazin идеята е най-добра от всички.
Само ако се запои, а кабелите са предварително калайдисани преди да се усучат.
Последна промяна от zz_stefanov на вт юли 07, 2020 10:05 pm, променено общо 1 път.
arxd129 - специалист
вт юли 07, 2020 9:22 pmbijonisler@gmail.com написа:
Съгласен съм: запояването е най-доброто решение.
В случая обаче, търсим решението, което всички да класираме на ВТОРО място.

ПС
Кое им е фалшивото на лустерклемите. Моята е 6 мм2. Товарът няма да е проблем за нея. Проблемът би бил в стягането на болтчетата.
Почти съм сигурен, че стягането ми (моето стягане) на болтчетата е по-надеждно от вагоклемата; При вагото няма стягане, май. Има докосване само; не знам, де.

Та така: Търсим второто в класацията най-добро токовземане. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Добро "токовземане" ли съм намислил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: