Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пон юни 08, 2020 8:20 pmТрифон П.Трифонов написа:

Мойта даже съм я изключил.
Легионелата е страшно нещо, но...

Колега, 100% съм съгласен с теб, но лично аз не мога да препоръчам това на никому. Всеки си носи кръста и си взима сам решенията.
Лично аз имам 4 соларни бойлера по 650 л всеки, които се използват за БГВ и подпомагане на отоплението в зимните месеци и 100% соларно отопление в преходните сезони. Нагласил съм точно при достигане на 40 градуса в първия бойлер да се отваря моторен кран и към първия да се включва последователно и втория. Когато и втория достигне 40 се включва и третия и т.н.
Само да вметна, че семейството ми е голямо и има разход около 2,5-3:rolleyes: м3 на ден студена вода.

Демек при сериозен разход нямаме застояла вода и няма предпоставки за легионела. Все пак аз съм предпазлив и зимата при мъгли, облаци, сняг имам в първия бойлер да кажем 38 градуса слънчева вода програмирам веднъж седмично нощно време да се нагрее този бойлер до 70 градуса.
Благодаря много за вашата помощ. Мисля, че нещата ми се изясняват!
liusien - специалист
Здравейте, майстори! Искам - не искам, отново опирам до вашите съвети! Има една приказка, че "Тарикат мъж си трае", но ми омръзна да си чукам главата в стената и да не мога да си помогна! И така, на въпроса...
Имам проблем със сметките за потребен газ (според мен)! Ходих до близък офис на Овергаз и им се оплаках, че при толкова намалена цена на газа, ми дойде сметка от 50 лева! Месец Юни беше топъл месец и отопление не е пускано! Значи, това е цена на топла вода само за баня и кухня! Не ползваме газ за готвене! Котелът ми е нов, поставен миналата есен месец Ноември, мисля, и е модел Bosch Condens 2300W. Един от служителите там ми каза, че преди да ми пуснат заявка за техен екип, е хубаво да направя проба сам в къщи! Каза ми да затворя крана за газ преди котела и да запиша показанията на разходомера навън. След това да изчакам 4 часа и да проверя показанията му отново. Идеята му беше, че по този начин ще се разбере дали има теч на газ по трасето до газовият ми котел. Направих това, но след въпросните 4 часа, цифрите не бяха мръднали - няма изтичане на газ! Остава проблемът да е в самия котел! В книжката му пише, че на входът му, налягането на газа трябва да е между 17 и 25 милибара! И тук вече е въпросът ми - ако случайно това налягане е по-високо, може ли заради това да се получи богата горивна смес и от там да идва големият ми разход на газ?????????? В смисъл, недобро изгаряне и вентилаторът да издухва неизгорелият газ в атмосферата???!!! Сещам се, че преди бях чел някъде, че се слагала БЛЕНДА с цел икономична работа на котела! Ама къде и каква - нямам представа! Можете ли да ми дадете съвет, че вече ще полудея с тези сметки!!! Говоря с комшии и приятели за това, а те ми казват, че сметките им са около 20-25 лева!!!!!!!!!
Kondor1 - специалист
Нямаш ли електрически бойлер? Това да ти се пали газ за всяко миене на ръце не ми изглежда добър вариант, минал съм по тоя път. За къпане е добре, че няма свършване на бойлера, но пък има чакане докато дойде водата и отделно много голяма инертност като вземе да се изстудява и затопля. Затова по-добре скъпо-евтино - ел. бойлер и толкова.
На всяко тримесечие имат някакво "прогнозно" изравняване. Уш на някаква база, което не е логично за нови потребители, но е факт, че ти "начукват" някаква фактура, пък ако не си изхарчил прогнозираното от тях, получаваш приспадане, в последствие или кредитно, като мен, защото аз изобщо не харча.
Имам предплатени около 200 лв, според мен неправомерно.

А, а сигурен ли си, че кубиците на газомера отговарят на тези от фактурата?
Щото ако са реални, то означава, че е от котела, което не го вярвам.
liusien - специалист
вт юли 07, 2020 10:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
На всяко тримесечие имат някакво "прогнозно" изравняване. Уш на някаква база, което не е логично за нови потребители, но е факт, че ти "начукват" някаква фактура, пък ако не си изхарчил прогнозираното от тях, получаваш приспадане, в последствие или кредитно, като мен, защото аз изобщо не харча.
Имам предплатени около 200 лв, според мен неправомерно.

А, а сигурен ли си, че кубиците на газомера отговарят на тези от фактурата?
Щото ако са реални, то означава, че е от котела, което не го вярвам.
Да, на 30 Юни са отчетени 76 м3. Ще кача снимка. Фрапиращото за мен е, че днес показанието на разходомера вече е 100 м3!!!!!!!!!!! За седем дни... Ако така продължава разходът, следващия месец сметката ми ще е още по-голяма!!!!!!!!!!!!!! :evil: Затова в предният пост попитах за въпросната БЛЕНДА къде се поставя! Имам познат, който работи във фирмата която поддържа гаранционно котела. Ще го помоля да сложи такава, но искам да знам къде се слага тя за моя информация! Искам, като настоявам за нея да съм подготвен, а не - да ме отливат и пъдят като досаден комар! Забравих да напиша, че миналият месец ми смениха разходомера, уж с "чисто нов"... Започвам да си мисля, че може би той отчита в повече от реалното!!!...

Изображение

Прикачен файл

отчети.jpg
Kondor1 - специалист
А през зимата какви бяха разходите?
liusien - специалист
вт юли 07, 2020 10:50 pmKondor1 написа:
А през зимата какви бяха разходите?
На снимката се вижда какъв е бил разходът! Или, може би питаш какви са били сметките? Ето, виж...

Изображение

Ще кача и графиката за потребление!...

Изображение

Прикачен файл

потребление.jpg

Прикачен файл

фактури.jpg
Настройка на котела.
Настройва се при какви градуси да пали, с какво забавяне след последно палене...нещо такова.
Изчакай сервиза!
Мисля, че нещата ще си дойдат на мястото. Сега сигурно пали при всяко докосване на кран.
liusien - специалист
ср юли 08, 2020 7:47 amТрифон П.Трифонов написа:
Настройка на котела.
Настройва се при какви градуси да пали, с какво забавяне след последно палене...нещо такова.
Изчакай сервиза!
Мисля, че нещата ще си дойдат на мястото. Сега сигурно пали при всяко докосване на кран.
Здрасти, Трифоне! :) Признавам, нищо не разбрах от обяснението ти! Пишеш, че сигурно пали при всяко докосване на кран. Ами, това е нормално за мен!... Защо да се пали котела след изтичане на много вода? В такъв случай, ще плащам за излишно харчена вода! Моля, обяснете ми въпросната БЛЕНДА къде се поставя?! Има ли някакъв размер на отвора през който преминават изгорелите газове или газът, който постъпва в котела??????????? Не знам къде се поставя тая бленда... Защото, ако се провери налягането на постъпващата газ в котела и тя е в нормите си, явно ще искам да сменят разходомера на улицата! От един месец ми го смениха и на графиката по-горе се вижда каква огромна консумация ми е отчел тоя боклук в момента!!! :shock: :evil: Потреблението ни на газ е едно и също в месеците!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil:

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: