Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Времето за правене на собствен разсад отмина, настъпи времето за изнасяне в градината, с това се появиха нови въпроси за поливането, пръскането, торенето и т.н.
ZMeyGorianin - майстор
Не си ли закъснял/а малко :? То дойде време за скубане на някои неща :supz:
И аз закъснях, после закъсах, ма неска скъсах първа тиквичка.
Пък последни ги насях, а кога сколасаха бре?!!
"Ремонтното" ми домати вече е на 40 санта коренчето. От оцелелият първи закъснял разсад, вече има доматки колкото орех. Краставичките и те напредват......бе няма да е нулева годината, макар късмета на начинаещия да отмина през предните 2-3.
Вземам си поука и продължавам напред, хахааааа!
Djack - специалист
При мен са зле нещата! Краставиците, картофите, патладжана и лука са добре! Доматите никакви ги няма, успях да ги овардя от болести след дъждовете, ама са само гюрлюк, нямат завръз! Имам домати, които точно след вързалката към колчето тръгват да растат надолу!?!? Според мен е кофти семе, дали са ми някакъв безколов домат! Тук таме се вижда по някой домат, а имам разстения по метър и двайсет! Тази година колорадския бръмбар изключително устойчив, не знам колко пъти пръскам вече, или ни цакат с карантинния период на препаратите или бръмбара е мутирал! Черната мухичка и тя няма спирка! Даже чубрицата не можа да стане тази година!
Както казват старите хора, важното е да сме живи и здрави! :partyman:
чет юли 09, 2020 10:13 pmDjack написа:
... Според мен е кофти семе, дали са ми някакъв безколов домат! Тук таме се вижда по някой домат, а имам разстения по метър и двайсет!...
Джак, пътя ми е се към Бургас.
Ако искаш, ще ти донеса или изпратя "старо" семе. Не съм специалист, не зная дали не се изражда или променя през годините. Доматите от него всяка година са вкусни.
Червен домат, от детството ми и розов, подарен от колега преди 10-12 години.
kuger - майстор
Тая година съм супер разочарован!!
Домати, като бебета ги гледах от раждането до засяване в редовете.
Семенце в килийка, разсадено после в кофичка, израсна отлично.
Почвата обеззаразена есента със син камък и още един фунгицид, не помня точно.
Всичко тръгна отлично ... до пороите.
Пръскане с фунгициди, смяна на препарати /ридомил, куадрис, един къде го ползват големите фермери, и още, не помня вече/, нищо не помага. Отрових и зеленчук и земя. Вече над 15% доматени корени съм изтръгнал и унищожил.
Всъщност, на село доста хора се оплакват от същото.
Това, което остана е с дефекти по завръзите, бесен съм! Тая ТЪПА зима, къде снежинка не падна при нас, ма...а и!
Иначе тиквички, краставици като бесни, оядохме се, раздаваме на комшии.
Череша Ван отрупана, кайсия едра като праскова, и тя. Зимна круша, мой набор, в края на живота си, и тя.
Асмата, винени сортове е добре...за сега.
Пипера, още нищо не мога да кажа за него. Времето ще покаже. Цъфти, има завръзи.
Обаче доматите.....

НУЛЕВА ГОДИНА, това е за мен!
Djack - специалист
чет юли 09, 2020 10:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет юли 09, 2020 10:13 pmDjack написа:
... Според мен е кофти семе, дали са ми някакъв безколов домат! Тук таме се вижда по някой домат, а имам разстения по метър и двайсет!...
Джак, пътя ми е се към Бургас.
Ако искаш, ще ти донеса или изпратя "старо" семе. Не съм специалист, не зная дали не се изражда или променя през годините. Доматите от него всяка година са вкусни.
Червен домат, от детството ми и розов, подарен от колега преди 10-12 години.
Давай, догодина ще ги пробвам и тях! :partyman: Това е единствения разсад, който държа да си правя сам! Пипера си го купувам! И аз като колегата, не мога да кажа, там как ще е дериджето, чакаме още, 400 корена съм сял заедно с рибките..... дано се получат нещата! Тиквичките са много зле, не знам колкко пъти започвам от началото! Здрав хубав разсад и .......... по някое време загниват тиквичките и листата се маносват.....!
Абе, .... нулева година!
Бе как нулева бе, нали се нещо сте набрали?!
"Ремонтното" домати, дето ми е още пеленаче, сях го в тарелка (сандъче) както бабите го сеят. Времето беше напреднало, та като покълна направо навън го изкарах. Закалка на сянка първо, после на шарена.....тинтири.....м....и.
Като позасъхна, след дъждовете, набучих го по местата. От 30 семена имам 27 корена, от които 24 растат перфектни. Та, кво му е на късното домати?
Кво му е до тука де. Ше видим по натам.
Се гледам да съм позитивен. Не броя труд и не тегля вложено - изложено.
Щом съм скъсал не е нулево.
preslav - майстор
Ако това някой го успокоява, то и при нас нещата не са розАви - доматите растат на листа, завърз тук таме, тиквичките се чудят дали ще оцелеят като растения, за плод и дума не може да става, краставичките уж живи, ама джуджета, имат някакви завързи, но и те хилава работа. камби и пипер се чудят дали ще се къдрят или ще цъфтят, зеленият боб и той анемичен, дребни шушулчици, а растенията взеха да пожълтяват. Да не си кривя душата - чесън имаше, ама малко сяхме и колкото-толкова, грахът не е хюдж, ама не е и да нямаше, лукът май раничко го прибрахме (нали си имаме настойник), иначе добре се получи, па ще има и доста балучки за зелено, пропуснах меродията, беше си за завиждане, ама май не успяхме да съберем хубаво семе. Лозето и асмите са добре за сега (пу, пу, да не им е...). Та такива ми ти работи - догодина съм решил да залагам два пъти семки с дефазиране 2-3 седмици, пък да видим какво ще се случи.
Важното е да няма отчаяние, ако и догодина не стане ще прекъснем за една година и ще започнем на следващата, белким ни споходи късмета на начинаещите.
Благодаря за инфото за торовия ежектор - не е въпросът да си купя друг, а да се сборя с наличния, въпрос на спортна злоба е.
kr1100 - майстор
При мен индианската рецепта тази година не проработи както трябва. Тикви цигулки има, но някои са големи като растения, а дъги малки ? Някъде царевицата е към 1,5м, а в други гнезда по 60 см. Боб -не всичкия е поникнал . Там където царевицара е голяма боба едва се вижда, където царевицата е хилка боба расте много и вчера бучил колове.
Тиквичките имаха много цвят , но от дъждовете изпопада, а някои тиквички загниха още малки на корена. Сега се окопитиха и пак започната.Навън доматите кретат на ръст, нямат болести засега. Вътре някои опряха в поликарбона вече , но много не завързаха от първия завръз въпреки доматина. Иначе започнах да бера и домати и краставици и корнишони
Асмите засега са ОК , но по сливите много въшка въпреки редовното пръскане - или са мутирали въшките илипрепаратите са ментеливи.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: