Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
РС зад помпата - да смуче от него.

Не мога да разбера защо давате приоритет на БГВ. Ще стартира отоплението, ще се сгрее водата за къпане, но в стаите ще е студено. Пак няма да може да се ползва банята.

Бях на ръба да пусна тема точно за същото свързване. Абсолютно същите терзания ги имам и аз - с какво да автоматизирам бойлера (с помпа не си струва при мен, с ел задвижка с норм. затворен контакт или с привързване на трипътния наличен) за да спира циркулацията през него след като се е стоплил, как да управлявам двете помпи и въобще иденична ситуация със същите идеи. Имам 8 варианта и не мога да си избера :lol: За малкия кръг ще си купя термостат, но не салус, защото имах такъв и имаше 6-8 градуса отклонение въпреки че беше с капилярка. Тоест ще е обратно на препоръките на Фил.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юли 11, 2020 12:51 amandy_forresite написа:
Не мога да разбера защо давате приоритет на БГВ. Ще стартира отоплението, ще се сгрее водата за къпане, но в стаите ще е студено. Пак няма да може да се ползва банята.
:-D :goodman: Мамина гугутка! :cool:
Вариантите са общо взето 3:
1. Приоритет на БГВ
2. Приоритет на Отоплението
3. Паралелни помпи

В общия случай отоплението е постоянен процес, тъй като и топлозагубите са постоянни. Радиаторите са изчислени тъй че да работят постоянно. От друга страна използването на БГВ също е постоянно, но и инцидентно, неравномерно. Бойлерите обикновено не са големи и като влезе човек да се къпе може да остане да се довършва със студена вода, което е крайно нежелателно, особено ако тоя човек е някоя крива съпруга :-D . Така че за да бъде хем болерът малък, хем да е винаги горещ, то той трябва да е с приоритет. Ако бойлерът е 1 тон за двама човека изобщо няма да се сещаме за него, но ако е 80-100л, той задължително трябва да е с приоритет, за да не ядем бой с налъми. Това особено се усеща в преходните сезони, когато котелът припалва за 1 час и ако бойлерът не е с приоритет, той ще остане студен, освен ако не е с отделна помпа и от контролера не е избран режим "Паралелни помпи". Но който е ползвал този режим знае, че той си има други кусури и води до преразход. Опитът показва, че най-оправдано за една малка битова система е котелът да е с 1 помпа, да работи за отопление, но да успява безпроблемно да стопли и бойлера. Точно това се получава със схемата, която съм описал. И то без всякаква автоматика, само се използва наличието на трипътен антикондензен вентил. Няма нужда от никаква друга автоматика - нито да отваря, нито да затваря серпентината.
ivelinmmmm - специалист
Ако сложа бойлера в мазата при котела и го свържа на малкия кръг , после ще мога ли да сложа слънчева батерия на покрива и да е свържа с бойлера
ivelinmmmm - специалист
Искам да сложа 200л бойлер каква марка да търся и с колко серпентини , разширителен съд трябва ли да слагам за бойлера.
filmatoplo - майстор
Нали с 2 серпентини щото мислиш и за слънчеви панели ,обаче -на парното като свържеш горната серпентина ще топлиш 40% от обема му. :wink: Мен ако питаш това с панелите не си заслужава за малка инсталация.Кога ще се избият едни 1000 лв компоненти -да кажеш -топля се без пари :wink: .
ivelinmmmm - специалист
А със една серпентина може ли да се направи само лятото да го топля от слънчева батерия , а зимата от котела
filmatoplo - майстор
Истината е тази -я изкара балона или серпентината 10 г ,те литват много бързо ,да не говорим за сл панел ,мисли го от към вещ която един ден пак ще подменяш -нищо няма да ти е без пари . Не си заслужават тези врътки.
ivelinmmmm - специалист
Ок само с котела зимата ще го топля
fbr - майстор
нед юли 12, 2020 9:31 amivelinmmmm написа:
Искам да сложа 200л бойлер каква марка да търся и с колко серпентини , разширителен съд трябва ли да слагам за бойлера.
Марка не мога да препоръчам, но за да използваш целия му обем е добре да е с една серпентина, която да се превключва с кранове за зимно (от котела) или лятно ползване (от панела), а електрическия да си го оставиш за доподгряване. Ако искаш да бъдат разделени соларната и котелната инсталации, ще ти трябва два разширителни съда, но ако искаш да бъдат заедно става и с един. Но си има тънкости, които трябва да си ги осмислиш, тъй като зимно време колектора или трябва да е празен, или с незамръзваща течност, но ако пък системата е обща, незамръзващата ще се смесва с котелната. Такива ми ти подробности, дето казват англичаните "дявола е в подробностите"
ivelinmmmm - специалист
Филматопло ме отказа от слънчеви батерии , харесах теси с една серпентина но не знам разширителния съд колко трябва да е голям за 200л бойлер

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: