• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
нед юли 12, 2020 9:24 amMIRO_073 написа:
Ааааа и дефинирай "Озянен" е ми стана интересно.
Направо съм си бесен на себе си. Толкова елементарна грешка направих.... Поредната обеца на ухото ми ще е. :x

Исках да сложа допълнителен контакт.

И пробивам отвор в стената за конзолата на бъдещия контакт. С дрелка и корона 65 мм.
Коронката задраскала по мостовия. И през нея, коронката, се окъсява L с N. И с PE вероятно.

L, PE и N са наранени в различна степен - на "първо четене" - между 10 и 40 %. На две почти диаметрално (спрямо бъдещата конзолна кутия) разположени места. Защото с 65 мм -вата коронка почти осово (но не съвсем осово) съм нацелил мостовия.
Това е. :x :x :x
arxd129 - специалист
нед юли 12, 2020 9:26 amAntonii написа:
Единствения недостатък е, че трябва да се поизкарти около 10-15 см от кабела, за да може да се работи нормално, но в случая щом няма да се вижда не би трябвало да е проблем.
Ндостатъкът е друг: Ако след време, връзките се охлабят... дефектират... и т.н. - няма да има възможност да ги ревизирам. Това ме притеснява най-много.
Ще мисля над идеята Ви. Благодаря за съвета. :)
Antonii - майстор
нед юли 12, 2020 10:15 amarxd129 написа:
Ндостатъкът е друг: Ако след време, връзките се охлабят... дефектират... и т.н. - няма да има възможност да ги ревизирам. Това ме притеснява най-много.
Ще мисля над идеята Ви. Благодаря за съвета. :)
Тогава за да не се притеснявате, то сменете целия кабел от разклонителната кутия до конзолата.
Само моля ви недейте да запоявате наставката, ако решите да го наставяте или кърпите, защото това не е слаботокова техника за да се използват припои флюсове и т. н.
А и до сега несъм видял професионален ел. техник да носи поялник за да запоява каквото и да било.
Andri01 - майстор
Ревизионен отвор в стената на шкафа. Това е сериозно!
Hoвoceлckи - майстор
нед юли 12, 2020 11:09 amAntonii написа:
... А и до сега несъм видял професионален ел. техник да носи поялник за да запоява каквото и да било.
Надявам се - защото си твърде млад. Кабелните обувки точно си ги запоявахме някога, когато нямахме преси. При правилно (и старателно) изпълнение, проблеми нямаше. Проблеми от недобро (некачествено) пресоване съм виждал не един и два.
Поставилият темата винаги може да пробие гърба на шкафа и да закрие достатъчно дискретно получилият се отвор. Под "винаги" имам предвид - и на по-късен етап при появил се проблем. Достатъчно е да си обозначи достатъчно надеждно проблемното място. Имам папка на компа с данни и снимки на всякакви важни/критични неща. Плюс тетрадка :-D
iliya_i - майстор
нед юли 12, 2020 10:07 amarxd129 написа:
И пробивам отвор в стената за конзолата на бъдещия контакт. С дрелка и корона 65 мм.
То от много питане по форумите тъй става.
Кой идиот ти каза, да си купиш боркоронка за 2-3 конзоли?

Сега къртиш от долу нагоре до ниво на горен шкаф, подменяш кабела до долу и снаждаш там. В гръбчето на шкафа срещу кутията си правиш ревизионен отвор с боркоронката и го затваряш с капачка.
Изображение
А зад гръбчето и шкафовете позапълваш изкъртеното някакси с гипс. Няма нужда да е равно. Стига да не изпъква навън.
nikolov333 - майстор
+1..това е най-доброто компромисно решение в случая.. :partyman:
arxd129 - специалист
нед юли 12, 2020 9:27 ammironcho написа:
Мисля, че не е добре да режеш кабела, нито да го оставиш така.
Махни изолацията на сантиметър извън повредения участък (за всяко жило по отделно), навий стегнато около повредата проводник 1мм2, после с тинол и поялника залей навивката. Измий остатъците от флюса и изолирай, колкото можеш.
Ами това по същество е шунт. Пък някой ... отрече шунта.

В същност - какво нередно има в това, паралелно да подам ток след повредения участък, оставяйки повредения участък да си работи - макар и само с около 50% от пълната си възможност? Участъкът след повредата, би станал с две (паралелни) захранвания. ... Какво според електротехниката не е наред в подобно решение? :?
iliya_i - майстор
нед юли 12, 2020 8:59 pmarxd129 написа:
нед юли 12, 2020 8:47 pmMIRO_073 написа:
Нали писа, че си ударил кабел зад шкафа?
Мястото на озянването е на около педя под горния кухненски шкаф. И на около две педи над термоплота. :)
А ако къртиш 2 педи нагоре и още 3 педи надолу. И да подмениш тия 5 педи кабел? После шкафовете и гръбчето ще скрият всичко. За мястото на съединяване вече писах. А за начините - в другата ти тема се писа.
MIRO_073 - майстор
Ми колегата ти писа. Кърти нагоре и надолу, кутия нагоре и нов кабел до където там искаш.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема ""Нацелих" един кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: