Вчера изляхме плочата: 3.8 на 2.9 метра. Малко над 1 кубик бетон.
Излязоха 16 бъркала. Около 6 часа работа за 2-ма човека.
Прикачен файл:
Бетона го правих по следния начин:
- една торба цимент;
- 52 литра филц (иамах два вида, 21 литра 6-8 и 31 литра 10-12);
- 25 литра промит речен пясък;
- около 150 мл добавка за водоплътност;
- водна чаша с полипропиленови фибри;
- почвам с 16л. вода, и после добнавям колкото трябва на око.
От едно бъркало излиза почти 70л бетон.
Плочата е дебела 10 см.
Железата са:
- долна скара 10мм през 20 см. Прътите са с "котва" на края по 7см;
- по краищата, там където лежи на стените, има гредички 4х8мм и бигли 9см.
- от едната страна плочата "виси" 30см. Там сложих усилване 8мм в горната част.
Кофража е от китайски хидрофобен шперплат. 3 листа ми стигнаха точно.
Лежи върху греди 5х10 през 25см.
Прикачен файл:
Цялата плочата има лек наклон (2 см разлика). Отгоре ще е тераса и искам да се оттича водата.
Под основните греди има 4см подложки от същия шперплат. Покрай гредите запълних с пяна, за да не влезе бетон.
Прикачен файл:
Надявам се, след месец да мога да избия подложките и да извадя гредите. После ще запълня дупките.
Ако не се получи, все ще измисля как да ги махна.
Днес полях обилно плочата с вода и я завих с найлон. До тук пукнатини няма.
Вчера (5-ти ден) проверих плочата. Под найлона си беше влажно, но полях пак. Няма напукване. То и температурите паднаха. Мисля да я държа с найлона поне 10 дни. Иначе ветрецът я изсушава много бързо.
Дървенията мисля да я мажа с лазурен лак "леко аква" на водна основа. За бараката ползвах Леко, само че алкиден, и 10 години не е мръднала. Ама сега нали са модерни "водните" лакове ...
Дойде дървения материал за пкрива. (Не си дойде сам, цял ден го пренасях).
Всичко е рендосано и импрегнирано.
Обаче съм със смесени чувства за импрегнирането ...
Доста е потъмняло и това е съвсем повърхностно. На пипане цапа. Явно са го топили сачака, както си е на връзки, и сега на мястото на тиксото има светли ивици.
Исках да е светло дървото, а сега нямам избор.
Три деня лакиране.
Това е окончателният цвят, след импрегнирането и две ръце лазурен лак "канадска ела" (грундиране с 50% разреден и една ръка без разреждане).
Прикачен файл:
Не е лесно да намериш 15 литра лак. "Големите" вериги поддържат по 5-6 кутии от всичко. Големи разфасовки няма никъде, а нямах време да чакам доставка. Та обрахме всички магазини наоколо. Имаше и залежали, даже в една кутия беше развален лака.
С водоиразтворимия лак се работи значително по-лесно: по-малко потича, бързо съхне, не мирише и всичко се мие с вода. Само дето два пъти и малко по-скъп от алкидния.
Препоръчайте битумни керемиди - марка и шарка? И най-вече откъде да си купя всичко наведнъж?
Пълна лудница. Никъде не мога да си купя всичко наведнъж. Едно има друго няма.
Ако има керемиди, няма металните елементи. Ако има улуци, няма скоби в същия цвят и т.н.
Така наречение "дистрибутори" поддържат само по няколко бройки, обикновено в различен цвят.
Къде в източна София да си купя нещата за покрива?