Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср юли 15, 2020 7:05 pmlov написа:
Въпреки, че бойлерът ми е от първите Елдом, с ъъъъъ.....да речем горна серпентина- покрива обема в горните 2/3ти, температурата на дъното на бойлера беше достатъчна да задейства защитата. Сега го загрявам преди големият до 32 градуса в долната част на серпентината, което гарантира ок.40 градуса горе- достатъчни за душ и пералня.
Не зная вече да се продават толкова евтини колектори. Тесито си беше скъпичко, а и другите шуменци не отговарят на изискването по темата.

За осмица ли говориш?
Първо беше рака. От първи ден при Добри, та до днес само десандьор.
Мустака беше донел в Монтана стоп десандьори, та опитах.
Осмица ползвах на младини- най бързият път от т.А (горна точка, хахааа) до т.Б по вертикала.
Hoвoceлckи - майстор
ср юли 15, 2020 4:05 pmlov написа:
Те толкова са и турските. Не знам корейчето как е но за турските са направени добре и работят. За работа на термосифон се иска поне метър и нещо разлика и тръби поне 3/4''. А болерчето като го гледам не е с долна серпентина и няма да има осезаем ефект.
Дай да видим къде ги продават тези турски, медни, на тази цена!?
Ти си пробвал с по-малък диаметър на тръбите, при деривация по-малка от 1 метър и лично си установил, че не става? Или "ЕЖК"? Пропуснал си дължината на трасето :wink:
Да си не помислиш, че налучквам ... Такова нещо ми е "на въоръжение" от много време. Бойлерът е хоризонтален с две "серпентини".
Не отричам, че си правил разни изпълнения! Само, ако обичаш, не отричай неща, над които нямаш преки наблюдения!
fbr - майстор
Да не споменавам, че бойлер с висока серпентина съм го обръщал обратно и е ставал с ниска серпентина и нагревател отгоре.
ср юли 15, 2020 8:53 pmfbr написа:
Да не споменавам, че бойлер с висока серпентина съм го обръщал обратно и е ставал с ниска серпентина и нагревател отгоре.
Ихааа! В крайна сметка спомена ли го или не?
Мнозинството потребители не разбраха предназначението на "висока серпентина", моделът не се наложи на пазара и не след дълго го спряха от производство. Аз също не знаех, но сега се получи Lucky Strike- само 80л., но е възможно топлата вода никога да не свърши.
99% от потребителите си купуват малки по обем бойлери със серпентина, като не разбират напълно как могат ефективно да ги ползват. По късно им идва на акъла, че със слънчеви колектори ще таковат рогатия във въздуха. Може, получава се някакво ползване, но никак ефективно и с възвръщаемост на инвестицията.

Ще обясниш ли идеята на обръщането, за което не спомена? За питащият поне.
besnia3 - помощник
Първо да ви кажа, че и в сънищата си не съм си представял - толкова много отговори за толкова кратко време. Благодаря за отговорите и ето и моето мнение.

Първо на попиталия за термосифонна система - няма как да стане понеже под бойлера има само пръст гранит мантия магма ядро... :rolleyes:
Относно цената 200 лева, аз не съм чаааак така изтрещял, че да се откажа от нещо добро за некви си 60 отгоре. Само ако може дай сайт или номер от къде си го взел "япончето".

За турските с помпичка - още утре ще се обадя на фирмата посочена за вносител и ще ви пиша резултат.

И последно за електрониката, терморелетата, фоторелетата, помпите и кит модулите - мога да кажа на питащия че съм мнооого навътре. Причината е да не съм писал за нищо до сега, е понеже знам английски и - или ще е разисквано тук, или все някой някъде в мрежата. Но имам и много находчива мисъл и няколко интересни изобретения с който просто не ми е било приоритет да се хваля.
Ако стигна до готова система, обещавам да постна схема и снимки как ще стане с фотореле.
fbr - майстор
ср юли 15, 2020 9:43 pmТрифон П.Трифонов написа:

Ще обясниш ли идеята на обръщането, за което не спомена? За питащият поне.
Идеята е семпла. Колектора загрява долу каквото загрее, а нагревателя доподгрява. На изхода вода за къпане по всяко време. Естествено се разменят и изводите за топла и студена БГВ. Топлата излиза от горния край на бойлера, а студената я пращаме през тръбата до дъното.
lov - майстор
ср юли 15, 2020 8:00 pmHoвoceлckи написа:
..................................
Дай да видим къде ги продават тези турски, медни, на тази цена!?
Ти си пробвал с по-малък диаметър на тръбите, при деривация по-малка от 1 метър и лично си установил, че не става? Или "ЕЖК"? Пропуснал си дължината на трасето :wink:
Да си не помислиш, че налучквам ... Такова нещо ми е "на въоръжение" от много време. Бойлерът е хоризонтален с две "серпентини".
Не отричам, че си правил разни изпълнения! Само, ако обичаш, не отричай неща, над които нямаш преки наблюдения!
Селски нали се разбрахме, че при мен неща като ЕЖК не ползвам. Разрови се по старите теми където съм показвал моята соларна система и там на снимките се вижда и болера който съм ползвал за термосифонна система.Писал съм и защо е там.
А кога почнах беше точно с такава ситема. За болери със серпентина не бяха и чували а за мантел да не говорим. Та на него съм му правил и двете само заради идеята да се пробва. Серпентината ми беше на 1/2'' и не се получи за тва направих и мантела но вече на 3/4. И в предвид малката деневилация не е да не кажа никак, но ефекта минимален.
А бойлера още си е там и го ползвам за резервна вода и в настоящия момент. /Като почнат да ми задават глупави въпроси за панелите казвам, че е за тежест да не ги отвее вятъра. :-D /
За доказателство актуална снимка с утрешния вестник да трябва :lol: Казвай какво да сложа и да снимам че вестници не съм купувал от години. :cool:

Относно панелите миналата година мои приятели купуваха на тази цена за виличката си и аз им ги навързах нещата. Не ме карай да да питам за фактури и тем подобни.
Сега наистина не виждам някъде да има наличности но и е сезон а и не ми се рови много. Явно че са търсени а и с простотиите по карантината може да не са и внасяни и за това да няма наличности.
https://shop.amigobg.com/product/899/pr ... ezinc.html
Точно с такива съм аз. На снимките за които говоря се виждат много ясно. Повярвай ми не ми се рови да намеря темата.
Ей ти и на тези ценовата листа заради медния. Гледам че е стара но това бяха цените тогава а що не са я свалили питай па може и да имат.
http://heveiasolar.com/slanchevisistemi ... paneli.pdf
Сега който на зор да си дири. На мен не ми трябват. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Езинч от 5-6 години не произвеждат панели, а минаха към военно-промишления комплекс на съседите. Няма смисъл да ги търсите.
filmatoplo - майстор
Да алуминиевите на Езенк бяха евтини и вършеха чудесна работа .Някъде имам втора ръка Сънсистем панели ,ма трябва желаещия да изкара 1 плаж . :)
besnia3 - помощник
чет юли 16, 2020 10:34 amfilmatoplo написа:
Да алуминиевите на Езенк бяха евтини и вършеха чудесна работа .Някъде имам втора ръка Сънсистем панели ,ма трябва желаещия да изкара 1 плаж . :)
Съгласен съм и на втора употреба, стига да е от човек от форума и цената да не е повече колата ми (карам астра ф) #-o . За продавалници да не чувам

Тема "Евтин плосък слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: