Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Предполагам това може да се хване като изключи котела и засече разходомера, без да затваря кранове.
andy_forresite - майстор
Kondor1 е писал преди 9 дни може ли да се пробва положението с електрическия нагревател на бойлера да се види какво се потребява като бгв и с колко ще се натовари сметката за ток. Дано да има такъв вариант.
Трябва да се пробва. Това е все едно да се монтира газов инжекцион на автомобил, разходът в пари по неизвестни причини да е повече отколкото да се кара на бензин и въпреки това да се продължава да се ползва на газ, само защото така трябвало да е по-евтино. При все че не е. По-добре на бензин докато се отстрани причината, нали :)
vesel - специалист
С бойлер на ток е ясно. Въпросът е, че има проблем с газта, а не е нормална ситуация.
Аз ползвам един двуконтурен Минимакс от над 10 години, функцията комфорт му е активирана, обаче сметки от над 14 лева лятото нямам. Миналият месец - 9 лева! Студената вода е лед, понеже съм на първи етаж в голям жилищен блок. Тричленно домакинство сме, има и газов котлон, който се ползва рядко.

Пиша тези неща, за да има някаква база за сравнение.
ESPACE - майстор
Клапана да изпуска газ в режим на stand-by е практически изключено. Все пак не виждам проблем 2-3 часа да не пуска вода и да засече разходомера. Всъщност я обясни, когато правеше проверката за пропуск на газ на инсталацията кои цифри гледаше на разходомера?
По важното за мен е да направиш следната проба. Нагласяш БГВ на 40 градуса. Пускаш душа все едно ще се къпеш, само топлата вода без да месиш. С една кофа засечи колко литра в минута е дебита. Остави душа да работи и иди засечи разходомера за една или две минути колко газ ще отчете.

Този разход на газ който си отчел е съвсем грубо казано по около един час непрекъсната работа на котела в режим БГВ за денонощие. Защо не накара техника да провери разхода по разходомер когато е вкарвал котела в режими на мин. и макс. мощност. Веднага е щяло да се разбере дали отчита нормално.
Последна промяна от ESPACE на пет юли 17, 2020 11:41 am, променено общо 1 път.
Добре де, на какъв принцип работи друконтурен само за БГВ?
Ако в "комфорт" се стреми постоянно да поддържа зададена Т, в оня малък обем дето му е датчика, дори когато не се ползва топла вода, то тогава как няма да е огромен разхода?! Докато зареди, разгори- Т е достигната и...... вентилация. И тва за едно канче вода. Само разсъждавам.
При настройка "Еко", котелът ще работи само когато се потребява топла вода.
Продължавам да си мисля, че е до настройки. Просто трябва да се смени режимът и още една-две позиции имаше в инструкцията.

Прав си Анди, по добре на ток. Почти съм сигурен, че сметката за БГВ ще е по малко от 50 лв. Да ти кажа, колата ми ще работи много зле, ако трябва да превърти бензиновите алтъни на газ, а котелът му работи перфектно.
Ще се повторя, но........ - неправилно настроен котел, според режима на ползване. Както и ми се струва неподходящ като мощност, спрямо квадратурата, но пък Соколов е доволен от еквивалентна мощност на едноконтурен.

Соколов, иди да му разчепкаш котелът, че на мен ми е далече, бре!
ESPACE - майстор
Няма как да е от настройки такъв разход. Не го вкарвайте в излишни филми.
пет юли 17, 2020 11:43 amESPACE написа:
Няма как да е от настройки такъв разход. Не го вкарвайте в излишни филми.
Ок, само разсъждавам, но щом казваш, значи е така.
Той така или иначе е във филм. Хубавото е, че една досадна серия от филма отпадна.
Ако няма изтичане, разходомера е читав, то причината пак си е в котела, макар и перфектно работещ. Неподходящ котел???
ESPACE - майстор
А как стана че от над 3 кубика на ден сега е около 2 и надолу също не ми е ясно.
Някой ползва топла вода нерегламентирано.
ESPACE - майстор
пет юли 17, 2020 11:45 amТрифон П.Трифонов написа:
Ако няма изтичане, разходомера е читав, то причината пак си е в котела, макар и перфектно работещ. Неподходящ котел???
Принципа на работа на най-масовите използвани обемно мембранни разходомери за битови цели е такъв че не виждам как може да отчете повече. Но все пак нека направи пробите. Котела също едва ли е проблемен. Нещо друго има тук.

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: