Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
нед юли 12, 2020 10:02 pmVirtex написа:
...мравуняци в корените...
Няма или поне аз не знам за вид мравки които се хранят живи корени на дървета.
По-скоро стара дума за сбъркана първопричина.
Мравките отиват там където има гнила дървесина за да си правят в нея колонията.
Демек дървото вече е било поразено от някаква болест - гъби, вирус, бактерии...и има загнила дървесина макар и все още да не си личи външно.
Доколкото разбрах biol става дума за повече от едно крушово дърво и проблем само с крушовите но не и с други дървета.
Ако така, то ще изляза прав че не е проблема с мравките а има болест по крушите.
А в корените на твоя лимон що има мравки не знам. В моя няма но тази зима му изсъхнаха няколко клона.
То от няколко години се каня да му сменя "саксията" де ама пусти мързел...
:partyman:
biol - специалист
Имам доста овошки от различни видове, кайсии ,сливи, череши, мушмула .. В случая става въпрос за две млади круши -6-7г. Имам опит с листни въшки, борил съм и пригор. Мравките са в корена, малки черни , хранят се с връхчетата на клоните , яд ме че не ги снимах , почернели са и сбръчкани.
докера - специалист
Мравките не се хранят с връхчетата на клоните , а там има листни въшки и от това са сбръчкани и почернели ... :wink:
Мравките ги " доят " , по-точно се хранят със сладката течност , която въшките изпускат при храненето си от листата , а понякога и разселват колониите от листни въшки .
Видях , че сте останали с впечатление , че в конкретния случай не става въпрос за въшки , но все пак отчупете едно клонче и добре огледайте вътрешната страна на листата . Мравките събират и остатъците от екзоскелетите на въшките , дори когато те отдавна са отлетели ...
lpoik - специалист
Моя фасул(пешак за зелен) нападнаха го въшки черни.С какво да го пръскам.Благодаря. :? :partyman:
Andri01 - майстор
"Санмайт"-за листни въшки.
lpoik - специалист
вт юли 14, 2020 4:13 pmAndri01 написа:
"Санмайт"-за листни въшки.
Благодаря,ще го потърся по аптеките. :partyman:
Руди - майстор
Моите въшки бяха нападнали черешите, първо
малката (на една година), после японската вишна
и накрая голямата череша, точно като узряваше -
да се чудя да бера ли, да пръскам ли.
Брах една седмица и почнах да лекувам.
Заради лепкавия сок се навъдиха и оси.
Прикачен файл:
vh1.JPG
vh1.JPG (106.18 KиБ) Видяна 1418 пъти
Пръсках с "Вазтак Нов" и "Дека ЕК" през три дни.
За осите пръсках с "Нуприд" - изчезнаха още след
първото пръскане. Три пъти атакувах и мравките с
"Айкън", щото разбрах, че са комбина с въшките.
Болните листа засъхнаха и ги махнах от малката череша
и от японската вишна. От голямата череша почистих само
донякъде, щото не се стига... Май се справих, засега.
Успех в борбата!
Тая година са боря с тревата.
Отдавна оскубах джунглата, ама тревата не свършва. Лозенцето вече диша, ма зарзаватя.....
Повечето е "млечка", дето трътките много я пердашат,.....няам толко кокошки бе, да му (ѝ) .....
От седмица плющя корнишони и Тони. Тони е вид краставица. Четри корена са само, ма по добре малко и с кеф.
Доматите ми зеха да са зачервяват....Ураааааа!!! Въпреки несгодите, се пак ше има истински домат на масата.
Ремонтният късно Трифоново розов, расте като по учебник. Толкова яки растения досега не са ми се получавали.
УЙкенда предстоят ени Каваци, па после треволяци на рояци.
Кот стани бе. Аз съм доволен, въпреки че градината ми е най нелицеприятна, откак градинарувам.
kr1100 - майстор
В събота от 9:30 до 17:10 поливане на дръвцата / минавка ,че снощи валя порой сума ти време/.
Тази година пак имам аномалии. От 1 пакетче семе за бамя,еднакво садене, гледане ,присаждане. Едните щъкат едва едва , а има 1 БамиЩе дето листата му са по 40-50 см и прави бами като малки краставички тип Гергана :? , а и расте на поразия.
Другия парадокс е, че имам 1 цигулка голяма и почти пожълтяла , а е рано много / полива се/, а другите са сочно зелени. :?
Патладжана 2ра проба / 1 я изгни/ съфти и има патладжанчета.
kuger - майстор
вт юли 28, 2020 12:53 pmkr1100 написа:
В събота от 9:30 до 17:10 поливане на дръвцата / минавка ,че снощи валя порой сума ти време/.
Тази година пак имам аномалии. От 1 пакетче семе за бамя,еднакво садене, гледане ,присаждане. Едните щъкат едва едва , а има 1 БамиЩе дето листата му са по 40-50 см и прави бами като малки краставички тип Гергана :? , а и расте на поразия.
Другия парадокс е, че имам 1 цигулка голяма и почти пожълтяла , а е рано много / полива се/, а другите са сочно зелени. :?
Патладжана 2ра проба / 1 я изгни/ съфти и има патладжанчета.
Ей, Варналии, пак се уредихте с дъжда :mrgreen: , а аз броих капките.
Моите тикви цигулки миналата година половината цигулки, половината детски топки.
Тая година едва два корена се хванаха /не че ми трябват повече/, ама да имаше и за комшиите поне :sad:

Капията и тя като твоята бамя, гиганти и джуджета, корени по 50 санта и такива, къде нямат и по 20 санта. Големите са добри на плод, дребните като люти чушки.
Доматите никакви, виж с краставици взех да храня на комшията кравите :-D , а тиквички раздавам.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: