Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vk - специалист
Каналски, това на първата (от двете сними) ще държи ли - да се набучи на една отрязана тръба, а на другия край се завива преход метал/полипропилен. Идеята ми е да се избегне нарязване на резба на стара тръба.
nautilus33 - майстор
Как стоят нещата към днешната дата? Трябва да преместя водомера, а от ВиК ми казват, че сам трябва да се опрява и да ги викна да пломбират само новото място, защото няма спирателен кран за имота и нямам как да спрат водата на цял квартал за да го местят. Понеже има планираи спирания на водата, се чудя, дали да не се опитам сам. Водомерът е вътре в къщата като тръбата от улицата идва директно от пода. Смятам да разкопая 20-30см надолу, да резна тръбата и да направя преход към ППР, но тъй като е близо до стената и пода, няма как да нарежа резба а, нямам реме да копая отвън за да търся тръбата, защото не се знае кога ще пуснат водата. По прочетеното в темата намерих това, но дали ще свърши работа за целта?

https://evtinmagazin.com/поцинковани-фи ... ована.html
iliya_i - майстор
Едва ли централния водопровод минава под къщата, та да се захранва само с вертикална тръба. Ако копнете 20-30-40-50-60 см. може да стигнеш до коляното.

И още един съвет: изкопай предварително и тогава чакай да спре водата. Ако чакате първо да спре водата, че тогава да почнеш да копаеш, не е ясно каво ще изкопаеш и дали че си подготвен за всички варианти. А водата ще дойде, преди да си се върнал от магазина.

И последно Тези от ВиК много мразят холендрови връзки преди водомера.
jekasus - майстор
nautilus33 написа:
По прочетеното в темата намерих това, но дали ще свърши работа за целта?
Идеално ще свърши работа, само зачисти тръбата от ръждата, ако има.
iliya_i написа:
И последно Тези от ВиК много мразят холендрови връзки преди водомера.
Ако има кран до тях.
nautilus33 - майстор
Благодаря. Не се бях сетил да копая до коляното, но дори и да го намеря, не съм сигурен, че ще успея да отвия тръбата. Най-мноог да скъсам хоризонталната връзка, макар че нищо не губя май. Прди да сложа тази бърза връзка, предполагам трябва да увия тръбата с тефлонова лента, за да уплътни между старата тръба и връзката и да не капе?

ПП в случай, че се наложи да го правя под налягане, кой би бил най-лесния и удачен начин да срежа тръбата? Защото с флекса предполагам няма как да стане.
MamaMy - майстор
пон авг 03, 2020 6:34 pmnautilus33 написа:
...Смятам да разкопая 20-30см надолу, да резна тръбата и да направя преход към ППР, но тъй като е близо до стената и пода, няма как да нарежа резба а, нямам реме да копая отвън за да търся тръбата, защото не се знае кога ще пуснат водата...
Моя съвет е да намериш време, да разкопаеш отвън и да намериш тръбата. Да намериш удобна сглобка, муфа, коляно или холендър. Да изчакаш да спре водата, режеш тръбата преди сглобката и монтираш предварително подготвен за целта спирателен кран. После сменяш цялото трасе до вътре с ППР, а там където си монтирал крана оформяш нещо като малка шахта. Ако ти е извън двора увиваш крана с найлон и заравяш шахтата с пясък. Ако ти е в двора може и капак да и монтираш. Идеята е да подмениш тръбите с нови. Старите не е ясно колко са изтънели от ръжда. Може да им няма нищо както при мен, но не рискувай защото евентуално наводнение и щетите са дългосрочни и за твоя сметка. Ако започне по малко и да просмуква в основите може да ти излезе златна икономия.
kozl - майстор
вт авг 04, 2020 3:57 pmnautilus33 написа:
Благодаря. Не се бях сетил да копая до коляното, но дори и да го намеря, не съм сигурен, че ще успея да отвия тръбата. Най-мноог да скъсам хоризонталната връзка, макар че нищо не губя май. Прди да сложа тази бърза връзка, предполагам трябва да увия тръбата с тефлонова лента, за да уплътни между старата тръба и връзката и да не капе?

ПП в случай, че се наложи да го правя под налягане, кой би бил най-лесния и удачен начин да срежа тръбата? Защото с флекса предполагам няма как да стане.
Ако правилно съм разбрал, че искаш да увиваш тефлоновата лента там де ще зацепиш компенсаторната муфа от бързата връзка за поцинковани тръби, която ти препоръчаха, отговора е НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА.
Принципа на тази муфа е уплътнителен "О" пръстен, който при натягане се приплесква и раздува по вътрешния си диаметър, като по този начин се притиска по външния диаметър на тръбата. За това контактната зона по външния диаметър требе да се почисти от налепи, което ти препоръчаха.
По мое наблюдение в жил.сграда такива връзки се ползваха придимно при ремонт на поцинкаваните тръби за гореща вода и издържаха към 2 години. На студената вода мноо повече години, но немам идея колко, защото се мина към цялостна подмяна на ВК инсталацията с ППР и на студената вода монтираните бързи връзки не бяха подменяни.
nautilus33 - майстор
Да, точно там където ще сложа муфата бърза връзка се чудех да увивам ли тефлонова лента. Щом не трябва, няма тогава. Само ще почистя, че даже ще се опитам да полирам що годе с фина шкурка. Водата ще е студена. Както предложи МамаМу, май ще се опитам да намеря къде е тръбата отвън, макар че не се знае кога ще спрат водата, защото май оправиха нещата. А мястото, под което предполагам минава тръбата е пътека между къщата и гаража, широка само 1м та ще трябва да разкопая по цялата ширина, защото няма как да изкопая 80см дълбочина в тясно пространство, пък и да вляза вътре :)
Иначе открих къде е спирателния кран за имота, поне си мисля че е той. Проблемът обаче е, че квадратът, с който се пуска и спира водата е корозирал и като мушна ключ и превърта.
kozl - майстор
Тоя квадрат не е ли скосен по височина като пирамида? Използвай водопроводен ключ.
nautilus33 - майстор
Трябва да го разровя утре ако не забравя и да го снимам. Не съм на 100% сигурен, че е крана за водопровода, но няма какво друго да е според мен. Само че е на дълбочина около 30см, в дупка покрит с парцали и отгоре с метална капачка. Самия квадрат е в тясна дупка и може да се бръкне само със специален ключ, който намерих в гаража. Нещо като камък от гедоре/тречотка, само че квадратен. Мислех да викна на един познат баща му, да каже дали няма да може да бръкнем и да заварим някакво метално парче за него, така че да може да го завъртим с обикновен ключ, но след като е корозирало не знам. Ако не забравя утре, ще снимам.

Тема "Как да свържа полипропилен с метална тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: