Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
masteradmin - майстор
Вариант 2 ?

Прикачен файл

variant2.jpg
variant2.jpg (136.61 KиБ) Видяна 14805 пъти
БАШ МАЙСТОР - специалист
понеже съм в ремонт на целия апартамент ,и във всяко помещение съм пуснал по една диодна лампа ,тип халогенка . 220в/1 ват, за 6 помещения ,6 вата на 1000 вата ,Юпс , ще блещукам/ без да се спъвам , навсякъде в апартамента! до направата на Белене, но !за цялостно осветяване , диодите имат много да догонват волфрама като спектър на светлината ,ъгъла го докарват в насочването ,като площ,бягат ,но дотам!
за 220 волта ,цената е 5/7 лева,за 12 волта,е 15/25 лева на лампа, това са цени видяни от мен , по магазините!
личното ми мнение е !че никога няма да заменят волфрама за битови нужди ,спектъра и ъгъла на светлината са доста проблемни за човешкото око при директен поглед!
НО!НИКОГА,НЕ КАЗВАЙ!НИКОГА!
1 лампа е с 12 /16 диода!
а за икономичните лампи дето са 20 вата ,а светели като 100вата................взимай по 2 за да доближиш предишната осветеност, спор няма за икономията ,но ме дразни търговското 20 за 100 а са на 50 реални волграмови ,това е бъдещето ! СУМРАК!
ELEMENTAL - специалист
БАШ МАЙСТОР написа:
за цялостно осветяване , диодите имат много да догонват волфрама като спектър на светлината
Май за светодиоди излъчващи топла бяла светлина не си чувал:
http://www.philipslumileds.com/pdfs/DS51.pdf
plamenpanajotov - специалист
колеги да ви кайа гледах тука разни разработки с светодиодни луни и разни преправяния там от обикновенни аз си взех от илиенци светодиодни лунички с по 12 светодиода 4 лв и 18 светодиода 5 лв а като се пазариш над 10 броя зената пада с левче а и самите корпуси на луничките бели ги взех по 1,5лв.скоро ще ги свържа и ще ви пиша за резултата
БАШ МАЙСТОР - специалист
пиши ,пиши! пламене ,аз!, писах?
топла бяла ,е като при луминисцентните едни в в синьо ,други в бяло трети в жълтеникаво ,ХИМИЯ ,пак е в бяло а това е студен спектър ,забележи стойностите на студеното бяло няма кой да го бие по параметри ? защото това е базата на създаването му ,другото е химически разноцветки ,основата на всички диоди е CoolWhite,
може би защото човека е свикнал със волфрама и затова го предпочита като спектър ? пък и слънцето мамка му е в същия спектър ,а луната е в диодния , хахахаха, :sun: ФАКТ
ELEMENTAL - специалист
Слънцето излъчва студена бяла светлина (5780К).Това, че изглежда жълто-оранжево е заради дифракцията в атмосферата.
Що се отнася до светодиодите.Високояркостните светодиоди (тези дето са по светодиодните лунички) излъчват студена светлина (>3500К).Повече от ясно е, че цветната температура е доста по-висока от тази на лампите с нажежаема жичка.При мощните светодиоди нещата са малко по-различни.Има такива които излъчват студена светлина, но има и такива излъчващи топла.От споменетия по-горе линк светодиодите излъчващи топла бяла светлина имат цветна температура 3000К.За сравнение при обикновените крушки тя е около 2700К, а при "луничките" около 3100К.
Бих допълнил, че студената светлина е по-подходяща за работни помещения, защото дава по-голям контраст на осветяваните обекти.Топлата светлина е по-подходяща за жилищни помещения.
П.С.plamenpanajotov не очаквай кой знае какъв светлинен добив от луничките дето си ги купил.
mim - специалист
елементал, тия цифри дето си ги писал са едно към гьотере и ни една от тях не е студена, за студено се говори от 6000k нагоре
поне теоретичната дневна светлина, която се приема за бяла (не топла и не студена) си я нацелил, и не е това което излъчва слънцето, а това което стига през атмосферата, при определена облачност, в определени часове, на определена географска ширина...

и топлото не е бяло, както и студеното не е бяло, все едно да кажеш, че 0 е положително или отрицателно число

п.п. обикновените крушки отдавна само на теория от учедбниците преди 100 години са 2700k
на тия произведените в белите страни би трябвало да пише стойностите на цветната t

извинявам се че така се намесвам, но заблудата е антипомощник

п.п2. а бе като гледам много народ е писал как му дойде на плюнчения пръст
ELEMENTAL - специалист
mim написа:
за студено се говори от 6000k нагоре
Хвана ме в крачка :wink:
mim написа:
поне теоретичната дневна светлина, която се приема за бяла (не топла и не студена) си я нацелил, и не е това което излъчва слънцето, а това което стига през атмосферата, при определена облачност, в определени часове, на определена географска ширина...
The Sun has an effective surface temperature of 5780 K.
http://casa.colorado.edu/~ajsh/colour/Tspectrum.html
mim написа:
и топлото не е бяло, както и студеното не е бяло, все едно да кажеш, че 0 е положително или отрицателно число
Аз нищо не казвам, това си е терминологията използвана от производителите на осветителна техника.
mim написа:
п.п. обикновените крушки отдавна само на теория от учедбниците преди 100 години са 2700k
То е повече от ясно, че за произведените от различни производители лампи цветната температура ще се различава до някаква степен.Щом имаш информация по въпроса сподели я.
lyubo_lvl - помощник
Колеги, направих тоя опит но вместо да ги лепя, използвах пробна платка. Успях да събера 40 светодиода от тези:
https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1108
14000mcd 100Packs White 5Mm Led. Честно казано съм леко разочарован. Светлината е силно насочена и много студена (предполагам че са около 6000К) Предполагам ще има много голям ефект ако се ползва рефлектор с по-голям диаметър...или ако се постави лупа от пред. Иначе като цена е перфектно. Сега поръчах тази луна:
https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15559
MR16 3W Cree Q5 180-Lumen White LED Light Bulb (85V~265V AC)
Цената и е доста висока (30лв.) но ще ми спести трансформатора...
След 10-тина дни ще я получа и ще сложа снимки.

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: