Първо здравейте. Форума е един от любимите ми, но за първи пиша и се извинявам ако объркам нещо не по правилата. Като всеки типичен бай Ганъо реших сам да си правя отоплителната инсталация. Реших да е с ППР с фибро стъкло и колектори пак от ППР. Системата ще е затворена, но още не съм стигнал до камината, само сглобих и положих тръбите по пода до радиаторите и колекторите с изводи до камината. Колекторите направих от ППР тройници/тетки ф32 със средно ф20. Тръбите са ППР ф20 с фибро стъкло. Къщата е на два етажа, направих отделна система за всеки етаж, еднотипна - ППР тръби и колектори. Колекторите са по 9 разклонения - за осем радиатора и за автоматичен обезвъздушител, манометър и клапан по налягане, всяко отклонение има и ппр сферичен кран. Съответно тръбите са по пода сложени в гофре. Затапих всички краища на тръбите и всички възможни отвори. Направих байпас на двата входа на колекторите, тъй като още не съм купил и монтирал радиатори. Тъй като към момента няма още вода, направих пробите на етажите с въздух, съответно направих ППР самоделно приспособление с манометър. Надух на двата етажа по отделно до 6 атмосфери/бара и изчаках по един час. Нямаше спадане, нямаше слухово изпускане на въздух. След това намалих налягането до 3 бара защото ми се стори много да го държа на 6. На 3 бара го оставих около 22.00ч. вчера. Днес е спаднало с 0.5 бара, на единия етаж и с 0.6 бара на другия. Със сапунива вода минах през повечето връзки, изпускане не видях. Тръбите които са положени са с метраж около 150 метра на етаж. Знам че с въздух проверка се прави в краен случай, но към момента нямам вода, а фирмата за замазка иска да я почва от понеделник. Съответно ще осигуря вода до тогава, но все пак искам да питам - какъв е допустимия пад на налягането при проба с въздух за 24 часа. По принцип е ясно че въздух ще минава където водата няма, но все пак ми се вижда че е голям спада от вчера вечерта до днес сутринта. Освен това и новите тръби би трябвало да имат някакво разширение първоначално. Като бай Ганъовец имах самочувствие че ще се справя сам, но май ще ми излезе през носа. Та това ми е въпроса - нормален ли е спад от около 0.5 бара за около 12 часа при ППР инсталация ? Метални връзки има само при манометрите, всичко друго е затапено с ППР капи и тапи. Снимки не мога да покажа за съжаление.
П.С - вчера 16.07.2020г. с помощта на 40 метра маркуч надух с вода от уличния водопровод. Водата качи до 3 бара, явно толкова е налягането от мрежата. Обезвъздуших колкото можах, затворих крановете. До момента няма промяна, манометрите си показват 3 бара. Течове няма никъде. Явно спад с 0.5 бара при въздушна проба за около 12 часа е нормално или по скоро наистина въздуха минава там където водата не може.
П.С - вчера 16.07.2020г. с помощта на 40 метра маркуч надух с вода от уличния водопровод. Водата качи до 3 бара, явно толкова е налягането от мрежата. Обезвъздуших колкото можах, затворих крановете. До момента няма промяна, манометрите си показват 3 бара. Течове няма никъде. Явно спад с 0.5 бара при въздушна проба за около 12 часа е нормално или по скоро наистина въздуха минава там където водата не може.