Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Hoвoceлckи - майстор
Ти запълвал ли си такива големи отвори с гипсова мазилка?
Защо си против хоросановата мазилка (+ малко цимент в случая)? Защо да не ползва парчета тухли за запълване?
Да спомена: важно е да се обезпраши. Може с баданарка и вода. Не е лошо да се грундира. Достатъчно е във водата да се сложи шепа цимент (или някакво флексово лепило).
aparushev - помощник
нед авг 09, 2020 10:00 pmanatolt написа:
Здравейте, и аз да попитам понеже все едно гледам моят апартамент, а конструкцията за окаченият таван в коридора предварително ли беше направена или след направата на ел. инсталацията. понеже и аз съм на такъв етап от ремонта, и имам някои казуси с майсторите.
Здравей!

Първо направиха ГК като оставиха коридора и на места във всекидневната на скара. Трябваше да влязат заедно с електрото, но вторите се забавиха на друг обект и реално влязоха след ГК.
Hoвoceлckи написа:
Защо си против хоросановата мазилка (+ малко цимент в случая)? Защо да не ползва парчета тухли за запълване?
Да спомена: важно е да се обезпраши. Може с баданарка и вода. Не е лошо да се грундира. Достатъчно е във водата да се сложи шепа цимент (или някакво флексово лепило).
Здравей! Обезпрашаването преди шпакловки и т.н.? Да кажа, че ще слагат мрежа по всички стени, след като оправят мазилката навсякъде.
dedostojko - специалист
пон авг 10, 2020 6:18 amHoвoceлckи написа:
С хоросан трупаш толкова колкото и с гипсовата мазилка. Дори гипса е по-мазен и трупаш повече

Предимства на гипсовата мазилка
Става наведнъж - повърхността е гладка и бяла
Съхне бързо
Така или иначе конзолите трябва да се гипсират хоросан не лепне по пластмаса и някой ден може да ги изтеглиш от стената ако е само с хоросан
Гипса е лек

С хоросан - съхне бавно после след време се напуква (трябва да се чака доста преди крайна шпакловка) а и както казах конзолите трябва да гипсират. Т.е. не можеш да направиш канала наведнъж.

Ако пълниш с парчета нито ще е здраво нито бързо нито лесно нито чисто
А пък гипсово лепило и други тънкослойни като лепило за плочки има 2 дена да си играеш да стяга слой по слой и да дозапълваш. А и гипсовото лепило има и още недостатъци но сега не ми се пише.

Обезпрашаване на каналите направи с пулверизатор за цветя и вода -лесно и просто или най-добре бутилка и пробити капачката с малък отвор.
kozl - майстор
В допълнение на поста си:
Понеже съм виждал мАсторски запълнени канали за кабели по такъв начин, че е нанесен пласт, който изобщо не е залепил за тухлите, а е свързал просечената мазилка и е останало кух обем от канала м-у запълнението и тухлата, та такова изпйлнение няма да укрепи съществуващата мазилка.
Трябва лепилото плътно да се вкара в канала, което изисква повече време, производителността спада и ако майстора е на норма най-вероятно няма да го направи.
За гипсовото лепило ползвах на Кнауф или на Боро. Веднъж само ми изпадна на Рьофикс и като втвърди се нацепи и стана като ювка и повече забравих за тази марка.
Става и с гипс, но мАстора требе да е бързак иначе "Бързата ражда слепи ги кучка" :-D
dedostojko - специалист
Затова гипсово лепило не се използва за мащабна работа а гипсова мазилка - на нашия пазар масови са на Кнауф мп75 или ротбанд

Гипсовото лепило пие вода и каналите ще прозират след боядисване като очертания според влажността на помещението.
kozl - майстор
пон авг 10, 2020 9:02 amdedostojko написа:
Затова гипсово лепило не се използва за мащабна работа а гипсова мазилка - на нашия пазар масови са на Кнауф мп75 или ротбанд

Гипсовото лепило пие вода и каналите ще прозират след боядисване като очертания според влажността на помещението.
ДедоСтойко са требе да ме убедиш, че гипса не е жъден и вода не пие :lachtot:

А aparushev писа, че ще има шпакловка с мрежа, което предполага хомогенна основа за латексова боя :roll:
пон авг 10, 2020 7:51 amaparushev написа:
Здравей! Обезпрашаването преди шпакловки и т.н.? Да кажа, че ще слагат мрежа по всички стени, след като оправят мазилката навсякъде.
dedostojko - специалист
пон авг 10, 2020 9:11 amkozl написа:
пон авг 10, 2020 9:02 amdedostojko написа:

ДедоСтойко са требе да ме убедиш, че гипса не е жъден и вода не пие :lachtot:

А aparushev писа, че ще има шпакловка с мрежа, което предполага хомогенна основа за латексова боя :roll:
пон авг 10, 2020 7:51 amaparushev написа:
Аз съм написал ясно и точно с обосновка. Шпакловката е тънка и няма да скрие нищо.

А ако направи захващане на мрежата директно със шпакловка после след първата зима ще има тема защо мухлясвам..... Мрежата се хваща с мазилка - вароциментова или гипсовата. Те бързо освобождават влагата. Отгоре шпакловката трябва да е възможно най-тънка.

Човека сам решава. Майстори в кавички колко щеш. Па и като виждам за гипсова мазилка не са и чували. Да те открехна че мазилката е много евтина около 11лв 30кила ще работиш по-бързо, качествено и повече пари ще изкараш
kozl - майстор
пон авг 10, 2020 9:39 amdedostojko написа:
Да те открехна че мазилката е много евтина около 11лв 30кила ще работиш по-бързо, качествено и повече пари ще изкараш
А кое е по-здраво :?
Щото в случая идеята ми беше да и да укрепя съществуващата мазилка, запълвайки каналите с кабели. А относно парите как ще изкарам повече - като предтсавям документи за лепило, а ползвам мазилка :?
С лъжа. Аман ве и ти ли си от тия?

И като се правят подобни дълбоки улеи за канали не е ли по-дбре да се ползва шлаух и ПВА проводници :?
dedostojko - специалист
пон авг 10, 2020 10:42 amkozl написа:
пон авг 10, 2020 9:39 amdedostojko написа:
Да те открехна че мазилката е много евтина около 11лв 30кила ще работиш по-бързо, качествено и повече пари ще изкараш
А кое е по-здраво :?
Щото в случая идеята ми беше да и да укрепя съществуващата мазилка, запълвайки каналите с кабели. А относно парите как ще изкарам повече - като предтсавям документи за лепило, а ползвам мазилка :?
С лъжа. Аман ве и ти ли си от тия?

И като се правят подобни дълбоки улеи за канали не е ли по-дбре да се ползва шлаух и ПВА проводници :?
Ще работиш по бързо и качествено, ще даваш по малко пари за материали и оттам ще печелиш.
Относно здравината мазилката става като камък и лепне за пластмаса. Чудесно лепне към тухла и вароциментова мазилка. Кабелът си е добре мостовак той не се слага в гофрета или шлаух а се зазижда плътно
Последна промяна от dedostojko на пон авг 10, 2020 11:39 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Не моем и трите ДедоСтойко.
Изберете едно от трите :wink:
Бързо, качествено и евтино.
:lol:

Тема "Проблем с мазилка по стени в стар тухлен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: