• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Antonii - майстор
Ако с него помпата тръгва по налягане и спира по разход, то може и да го подобри.
Но пробвайте първо това с крана дето ви е посъветвал човека по-горе.
ivomagna - специалист
Ето една снимка
Прикачен файл:
IMG_20200808_164400.jpg
koveslav - майстор
Вече пазиш помпата,какво друго те тревожи и какво друго трябва да предпазиш?При мен удара се получчава само когато захраня и сградната инсталация освен дворната т.е. ефекта се чувства при увеличаване на дължината и обема на захранваната система..
ivomagna - специалист
Просто исках да намаля ако е възможно тези удари и горе долу се получи. Притворих малко крана към къщата и нещата сега са задоволителни. Може би помпата е прекалено мощна за тази дълбочина - 14 м. Сега работи системата и вода има доволно. Мисля да сложа още един разш. съд 50 л. и да го свържа към този. Така още повече ще се намалят включванията.
yanko78 - специалист
Навремето когато си правих моята система, ме посъветваха, да си взема електронен пресостат, с разширителен съд, с цел, РС да поема ударите от включване и изключване. Мясля Брио беше пресостата.
шоп - майстор
пет авг 21, 2020 11:17 amivomagna написа:
Мисля да сложа още един разш. съд 50 л. и да го свържа към този. Така още повече ще се намалят включванията.
Много добра мисъл.
Това е хубавото на тези системи, а именно, че могат да се надграждат лесно.
Аз тръгнах от 3х50 литрови РС и после добавих още 2х50 литра, а съвсем наскоро и още един 50 литра РС.

Системата работи супер плавно, къпещия се не усеща, кога се включва хидрофора. Броя на включване на хидрофора за 24 часа се броят на пръсти.

Дори да спре тока къпещият се има достатъчно количество вода за да се изкъпе и дори да не разбере, че е спрял тока.

Ако един от РС изпусне въздух или спука мембрана системата е работоспособна и не е нужен авариен ремонт.
Баш Майсторо - специалист
Здравейте, у дома налягането на водата е слабо и не само у нас, при комшиите също е така. Пример, ако пусна маркуча на двора да поливам и горе на етажа не може да си измиеш ръцете. Комшиите казват, че нарочно не го вдигали от ВиК, щото им са стари тръбите и се пукат, аварират. Уж скоро щели да подменят, но не смятам да ги чакам и мисля да сложа хидрофорна помпа. Мисля си за вариянт да се постави след водомера във водомерната шахта и за това се обръщам към Вас за съвет, да препоръчате с какви параметри трябва да бъде и евентуално марка - модел. Дали ще се получи, няма да засмуква от сондаж, а само да повишава налягането на къщата, ще трябва ли буферен съд или мога и без него си мисля? Поздрави!
vinkelmen - специалист
чет авг 27, 2020 12:36 pmБаш Майсторо написа:
... Мисля си за вариянт да се постави след водомера във водомерната шахта и за това се обръщам към Вас за съвет, да препоръчате с какви параметри трябва да бъде и евентуално марка - модел. Дали ще се получи, няма да засмуква от сондаж, а само да повишава налягането на къщата, ще трябва ли буферен съд или мога и без него си мисля? Поздрави!
Възможно е, но не е добра идея помпата да засмуква директно водопровода. Първо прецакваш съседите, когато се включи, второ принципно не е разрешено, трето налягането идващо по водопровода се сумира с налягането създавано от помпата и е възможно в някакъв момент мех. уплътнение да не издържи. По-елегантния начин е резервоар, който се пълни от водопровода и хидрофорна система, която водочерпи от него. Системата се изгражда така, че помпата да се включва, само когато налагането във водопровода е под определена стойност, а когато налягането е достатъчно, хидрофорът не работи. Конкретен модел е трудно да се предложи, без да се знае броя и вида на консуматорите (бани, мивки, WC, перални, съдомиялни и пр.), както и височината от помпата до най-високо разположения консуматор. Рискът е хидрофорната система да бъде преоразмерена или пък с недостатъчна производителност.
Баш Майсторо - специалист
Благодаря за отговора и съвета! Точно преди да прочета вашият отговор и аз достигнах до извода, че ако ще се прави 100 процента трябва да има и резервоар, защото помпата ще сработва винаги дори за едно миене на ръцете и сега се чудя дали ще е достатъчно 50 или 100 литра. Къщата е 2 етажа по 50 кв. м. , като първия е приземен и не е много висока. Височината до най - високия консуматор да кажем душа е най - много 4 - 4,5 м. Към момента се ползва само горният етаж, има стандартна баня с тоалетна и кухненска мивка, пералня и миялня , като миялнята почти не се ползва. В бъдеще долу също ще има малка баня с тоалетна, която едва ли ще се ползва редовно, но да има и една външна мивка за лятната кухня. Предвидил съм и извод за мивка в гаржа е така да има, по принцип не ползваме едновременно много консуматори. Надявам се един ден ВиК да си оправят тръбите и да имаме нормално налягане без да налага ползването на хидрофорна система и без това плащаме най-скъпата вода в страната в гр. Хасково, за това и не смятам инвестицията за системата да е такава все едно ще я ползвам цял живот, но временно да се подобри положението. Поздави!
шоп - майстор
Прочети и за бустер помпите.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Помощ за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: