Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
пет авг 14, 2020 11:30 pmkuger написа:
пет авг 14, 2020 9:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
..........
Да се действа бързо, че ябълката бързо окислява и потъмнява- съответно оцета няма да има търговски вид. ..........
Мъъъничко не съм съгласен с теб. Преди 3 години правих ябълков оцет, още имам и е почти бистър, е, поне е светъл на вид.
Добре де, значи си майстор, пък и щом е само мъничко...
У дома пиеме домашен винен, бял- ябълки толкова нямаме. То и гроздето е купено, ама винения е супер лесен.
Леле ма съм загубен сабалям!!! На новата къща има супер ябълки. Цели шес дръвчета, от които едната е отрупана.
Офффф, тая година не мога сколасам с нищо!

Давай начина за ябълковия оцет, бърже!
Влакси, пиши и ти как си прайш сока- другото е ясно! Само преса, разливане, варене и туй то?
vlax - майстор
съб авг 15, 2020 6:46 amТрифон П.Трифонов написа:
Влакси, пиши и ти как си прайш сока- другото е ясно! Само преса, разливане, варене и туй то?
Туй то.
:partyman:
ПП Да предупредя след варенето/само "за ключ"/ ,на дъното се образува утайка, което е нормално.Ако искаш я пиеш,ако не искаш я изхвърляш.
kuger - майстор
съб авг 15, 2020 6:46 amТрифон П.Трифонов написа:
Добре де, значи си майстор, пък и щом е само мъничко...
Давай начина за ябълковия оцет, бърже!
Нямам никакви претенции за майстор.
Просто първата рецепта от нета, която ми попадна.
Ситно нарязани ябълки /малко кисели бяха/, вода и захар. Кило ябълки, 250 гр. захар и вода да ги покрие. Това в 3 литрови буркани, покрити с тензух /тензуха го закрепих с ластик/ и на топло, но не на пряка слънчева светлина. Всеки ден бъркане с дървена бъркалка, че се вдигат ябълките. И така докато ферментира. Прецедих през два слоя тензух с пласт памук по средата му, и на тъмно и хладно го "забравих" за доста време.
Прикачен файл:
IMG_20200815_102107 (1224 x 1632).jpg
Това е. Има и още една бутилка, той е малко по-тъмен. Сега загледах, че на дъното на бутилката има нещо като утайка, може би оцетна гъба, но не съм сигурен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб авг 15, 2020 10:47 amkuger написа:
...има нещо като утайка, може би оцетна гъба, но не съм сигурен.
Оцетената гъба, си е гъба. Прозрачновато, желеподобно нещо, изпълнило формата на съда. Не можеш я сбърка с утайка
Мерил ли си му градуси ли, проценти ли, колко е кисел? Много добре изглежда
kuger - майстор
съб авг 15, 2020 11:03 amn_a написа:
...........
Оцетената гъба, си е гъба. Прозрачновато, желеподобно нещо, изпълнило формата на съда. Не можеш я сбърка с утайка
Мерил ли си му градуси ли, проценти ли, колко е кисел? Много добре изглежда
Съгласен, имам и правен винен оцет с подарена гъба и там си е наистина гъба. Вероятно това е утайка.
Киселинност не съм мерил, освен на вкус :mrgreen:
"Много добре изглежда" - благодаря, това е късметът на новобранеца :-D
Оцетната гъба прилича най много на медуза. Супер ти е оцета.
Ябълката бързо окислява на въздух и потъмнява. Така и с ябълковия сок.
Ти обаче веднага си ги накиснал, та е останала бистра течността. Те ти лесен вариант, баш кат за мене, щот съм мързелив. Мислех да ги цедя по някакъв начин, което си е трудна задача, без скъпа преса.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"Оцетена гъба" в гугъл изображения, дава всякакви варианти. Едно време и в купешки оцет ми се е въдила гъба, а сега тц. Гъбата изяжда всико и накрая остава бистър оцет
п.с. и добрите вина имат малко утайка на дъното, така е при естествените материали и процеси
съб авг 15, 2020 12:16 pmn_a написа:
"Оцетена гъба" в гугъл изображения, дава всякакви варианти. ...
Хахааа, Кака, оцетната гъба в Гутъл викаш?!!Кофтито е, че дори да снимам моята, пак ще е чрез Гугълп видяна- лелеееееЙ!!!
Жива медуза си е, а ако не вярваш, та търсиш у Гошо, като реша да си завъда, ша ти дрънна, че да видиш на живо!
kr1100 - майстор
пет авг 14, 2020 8:48 pmnikolov333 написа:
Ябълките освен за сушене, какво друго може да се правят, че тая година ще счупят клоните при мене..?
4 / може 3 неща :
1. вино , ако вкисне ябълков оцет. 2016 тръгнах да правя вино -ЛИДЛ ска сокоизтизкачва с ал;уми8нева фуния за отпадъка и маркуч към кофата . така докъм 80л ,захар .... и накрая оцет .Останаха около 30-40 л / и той се търси/
2. Ракия , ама трябва яка преса и доста захар. Има и друг начин , но е далече мраза- оставяш ги да измръзнат на дървото и после много лесно с бъркалката на пихтия . Аз после ги прекарвам през пресата .., захар и ...
3. даваш ги да ти направят сок / плащаш 2,5 лв. на опаковка /
4. виж 1 :)
kr1100 - майстор
пет авг 14, 2020 9:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
Е колко оцет ши изпийте бре?!!
Шега ,шега , ама мадамите го пият за здраве и тънка талия :mrgreen:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: