Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Никакъв проблем няма със Stabi-то, само че никой няма желание да остри тръбата. По лесно е с Fiber-а.
nautilus33 - майстор
Аз си мислех, че стабито са обикновенни с алуминиева вложка и не могат да се запояват. явно грешката е при мен.

Междувпрочем открих това:

http://www.europlastica.bg/products/wav ... tik/basalt

Базалт Плюс серията, я дават до 90 градуса, като вместо стъклофибър има базалтова оплетка. Някакви впечатления относно тази фирма? Доколко разбирам също е чешка, а цената е с няколко стотинки на л.м. по-скъпа от тези на FV Plast със стъклофибър.
Междувпрочем, при стабито или тези със стъклофибър има по-малки линейни разширения, или е еднакво и при двете.
torbalan - Дървен философ
Ами на сайта на производителя друго пише. Иначе с тези със стъклофибъра се работи по-лесно.
pechkata - специалист
пет авг 21, 2020 2:08 pmradius написа:
То цялото подово е една мека връзка :lol: :lol: :lol:
:-D :finga: :supz:
пет авг 21, 2020 2:08 pmradius написа:
То цялото подово е една мека връзка :lol: :lol: :lol:
Диаметров, не се бъзикай така, че гледай кво става!
andy_forresite - майстор
На един приятел се спука ППР коляно зад 2-3 годишни плочки в баня. През ППР тръбата е вървяла вода 70+ градуса от бойлер към смесител. Коленцето се сцепило на завоя, не на лепеното и ... така. Тръбите не зная от кои са. Фитингите доколкото знам са еднакви за стъклофибърни и обикновени.
Стъклофибърните имат по-малко линейно разширение, но пак се разтягат. Замазани в стена няма накъде да се разтягат, факт, обаче ако се сцепят ко праЙм? Според мен ще е въпрос на време заради напрежението в тях вследствие стремежа да се разтегнат. От колко години се ползват за да кажем да, стават, препоръчваме :?
nautilus33 - майстор
Това последното доста ме разколеба и вече не знам какво да правя. Стабито значително по-добре ли са в това отношение или и при тях такива спуквания са също толкова възможни?
пон авг 24, 2020 9:21 pmnautilus33 написа:
Това последното доста ме разколеба и вече не знам какво да правя. Стабито значително по-добре ли са в това отношение или и при тях такива спуквания са също толкова възможни?
Човече, сметни си инсталацията така, че 65 градуса да са достатъчни да те стоплят в най големия студ, щом искаш да ползваш евтини тръби!
Имам едно черво, дето подава БГВ на 75 градуса понякога и като се сетя все настръхвам- кога ли ще се сцепи и дано няма някой наоколо. Отоплителната си я направих мед и нямам грижи дори над 110 градуса. Миналата зима качвах клипчета.
ves-ko - специалист
пет авг 21, 2020 4:33 pmnautilus33 написа:
... тези със стъклофибърната нишка са за предпочитане. Човекът, който ще слага парното каза също, че със стъклофибър, а не с алуминиева вложка. Тръбите ще се вкопават, може би заради това. Тъй като връзките при тези с Стабито май може да направят проблем след време.
PP тръбите със стъклофибърна вложка имат около 10 пъти по-малко линейно разширение от тези, които са 'чисти' PP. Затова се използват те при 'закопаване' в стената. Освен това ги сложи задължително и в топлоизолация (от тази черната), като тя ще осигури свободното им разширение без да създава напрежение.
Например ето това намерих в NET-а за PP-R тръби със стъклофибърна вложка:
"Коефициент на линейно разширение 0,035 mm/(m °C)" т.е. ако имаш тръба дълга 7 m при разлика от 25 до 75 ᵒC, то: 0,035 * (75-25) = 0,035 * 50 = 1,75 mm/m. или за 7 m, като цяло тръбата ще се удължи с 12,25 mm. Ако поставиш тръбата в изолация от 12 mm, това ще и позволи да 'диша' с около 15-18 mm (не можеш да смачкаш изолацията до нула). При по-малка дължина може и с 9 mm изолация.
За сравнение, ако PP тръбата е без вложка, то тя ще се удължи с 12 cm за горния случай. Ако я замажеш/зазидаш в стената, то в тази тръба ще се създаде напрежение, достатъчно голямо, да я съсипе а в предвид и температурата - спукването е неизбежно (въпрос на време).
За сравнение - при стоманения тръбопровод коефициента на лин. разширение е 0,012.
А иначе на тръбата (FV Plast) пише до 95 ᵒC.

Аз съм изградил водопроводната си инсталация по този начин. Тръби със стъклопластова вложка и в изолация, вградени в стените. Част от отоплителната ми инсталация е по същия начин (с 12 mm изолация). Останалата (видима) част от отоплителната инсталация около котела е с медни тръби.
За съжаление това по-горе (при мен) е само на теория и не мога да дам практическа оценка, защото всичко това е 'пред пуск' :) и още не е тествана на температура, а само с вода за пропуски, но се надявам 'науката' в случая да не ме е подвела :-D
Надявам се тази информация да ти е от полза, за да вземеш своето решение, какви материали да използваш.
nautilus33 - майстор
Чист ППР не съм смятал да сложа. Колебанието ми в случая е между ППР със стъклофибър или алуминиева вложка, като второто в случая ще трябва да се разберем с човекът, който ще монтира, защото ми каза да е със стъклофибър, явно му е по-лесно. С мед дори и да искам, няма кой да намеря в града, никой не се занимава с това, а аз да го правя сам, не ми се рискува. Та, за това се чудя кой от двата варианта би издържал на темп. 70+ за по дълъг период. Ще послушам и съвета на трифон, да седнем и сметнем каква площ радиатори ми трябват, за да топля с 60 градуса на водата. Изолацията на тръбите обаче може и да не е толкова дебела, защото дълбочината на канала не ми го позволява. Къщата е от плътни тухли единички и ме е страх да бия навсякъде с къртача, все пак са вибрации. Гледах да изкопая канал дълбок 4-5см, т.е. при тръба Ф25 ще мога да сложа изолация със стена 5мм и ще ми остане около 1см за замазката отгоре.

Тема "Препоръчайте ППР тръби със стъклофибрна вложка за отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: