• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svdmk - специалист
ср юни 10, 2020 3:50 pmarnaudov78 написа:
Здравейте ! Имам един въпрос относно контролерите А4988 . Някой правил ли е калибровка на ограничаването на изходния ток посредством тримера , както е показано в това ръководство ?
Имам 2 комплекта работещи драйвери от този модел, задължителна е калибровката. На тези китайски драйвери, така наречения current sense резистор е 0.1 ом, така че изчислението се извършва по формулата, VREF = Rated motor current x 8 x 0.1
Както казва mironcho, настройката трябва да е според характеристиките на двигателя, но на моторите които купуваме от китай, никой не може да каже точните характеристики.
Примерно за моторите 17HS4401, които ползвам аз, задавам 0.560 волта на тример потенциометъра на драйвера, което е около 700 милиампера и драйверите не греят и моторите не пропускат стъпки. На фабричният ми Anet A8 примерно(който е пример за нискокачествени компоненти), при подобни мотори и такъв драйвер, производителя е задал 540 милиампера по X и Y, и 750 милиампера по Z, и машинката си работи прилично. Трябва да поекспериментираш с различни настройки за да уцелиш правилните.
arnaudov78 - напреднал
Ясно , значи ще я направя .

Моторите са тези (42shdc302524b) : https://www.banggood.com/Anet-42mm-Line ... rehouse=CN

От комплекта на Anet A6 . Пише че са 0.9А . Мисля да настроя драйверите на 1А . Възниква ми въпроса удачно ли е да направя калибровката при монтиран драйвер на самия Ramps , с разкачен мотор разбира се , за да не правя отделна постановка , както е показано в линка горе ?
Отделно там пише , че ако драйвера ще работи в режим Full Step трябва да се предвиди малко по голям ток ( не ми е ясно защо ) , но аз смятам да ги ползвам в режим 1/16 , следователно мисля че 1А ще им е достатъчно ?!

Поздрави !
svdmk - специалист
Преди известно време смених на моя Anet A8 а4988 драйвера по Y, щото беше изгорял, и както бях написал в предишния ми пост, бях останал с впечатление че тока на моторите е 540 милиампера. Сега реших да погледна отново схемата на мейнборда, който се ползва на Anet A6 и A8, и се оказа че греша, производителя е задал 740 милиампера по X и Y. Аз си мисля, щом ще използваш мотори предназначени за Anet a6, по-добре да използваш тези стойности, логично е производителя на тези машини да е направил тестове.
Аз ги настройвам монтирани на платката с извадени кабели на мотора.
arnaudov78 - напреднал
Оригиналната платка на Anet A6 нали е със неделими от нея драйвери , там има ли заложена опция за настройка ? Може ли да споделиш схемата на платката от където я гледаш ? Гледах , че има няколко версии на платката , моята е 1.5 и има само един тример покрай драйверите ?! С него да се настройват всичките не ми се вярва ?!
svdmk - специалист
Тримера на платката е само за регулиране на тока по оста Z, за да може да се ползва с 1 или 2 мотора. По X, Y и E регулировка не е предвидена, зададена е твърдо 740 милиампера.

Това е схемата
https://github.com/ralf-e/ANET-3D-Board ... ematic.pdf

Като ми изгоря драйвера, го разпоих от платката, и с кабелчета добавих друг драйвер като този на твоята снимка.
Здравейте. Започнах да правя екструдер за нишка.Някой знае ли какво е pla или abs пелет.Не намирам нищо в нета.
arnaudov78 - напреднал
ср авг 26, 2020 8:03 pmrebold написа:
Здравейте. Започнах да правя екструдер за нишка.Някой знае ли какво е pla или abs пелет.Не намирам нищо в нета.
http://bg.custom-plastic-molding.com/pl ... -high.html
STEPER - специалист
:shock:
:lol: :lol: :lol:
ср авг 26, 2020 8:30 pmarnaudov78 написа:
http://bg.custom-plastic-molding.com/pl ... -high.html
мерси за инфото.Но в момента доставките са как да кажа я стигне я не . В БГ не се ли продава някаде,дори и цената да е по висока
пет авг 28, 2020 5:01 pmSTEPER написа:
:shock:
:lol: :lol: :lol:
Смей се ,направих 3д принтер , сега си пробвам късмета с делта,още събирам частите,не виждам защо да не опитам и нишка да си направя ,знам за проблема с диаметъра,но ще го мисля,а и малко да оживим темата съвсем е замряла :rock:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: