Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
andi123 - напреднал
Разстоянието от ключа до клапана е 4 метря, 3 × 1.5 СВТ. Да кондензатора е излишен по принцип. Нулата се връща през бобината обратно в ключа. Всичко работи нормално когато самата бобина не е набита на колчето на клапана. Като я сллжа на мястото си ключа се бъгва. Това е проблема. Извадя ли я както си е свързана проблем няма. Сложа ли я край.

В сервиза казаха че на теория няма проблем. Ама само на теория. Защо се бъгва ключа каго си сложа бобината в клапана е това е въпроса. Ключа не е дефектен щото 1 вече върнах. Ебаси филма
andi123 - напреднал
Ако сложа крушка с нж вместо кондензатора до клапана и си сложа бобината кадето трябва почти съм сигурен че няма да има проблем. Въпроса е че тази крушка неможе да стои в шахтата. С какво да заменя крушката ако евентуално сработи. И пак остава въпроса защо се бъгва ключа като сллжа бобината на колчето на клапана.....
iliya_i - майстор
съб авг 29, 2020 9:00 amandi123 написа:
Всичко работи нормално когато самата бобина не е набита на колчето на клапана. Като я сллжа на мястото си ключа се бъгва. Това е проблема. Извадя ли я както си е свързана проблем няма. Сложа ли я край.
Бобината в тези два случая има различно индуктивно съпротивление. При липса на сърцевина - по-малко, а със сърцевина - по-голямо.

И причината не е в това, че не връща нула. Просто този ключ не е предназначен за управление на индуктивни товари.
Решението вече ти предложиха - паралелно на бобината активен товар. Например лампа с нажежаема жичка.
kozl - майстор
Вероятно схемата на ключа работи с фазово управление за да ползва част от енергията през всяка вълна на променливия ток и нещо се случва при работа с индуктивен товар, което блокира работата на ключа. А що като извадиш бубината от мястото и с болт в нея работи , а на място не работи, вероятно се дължи на различната индуктивност. Освен ако и към бубината няма фазово у-ние, което да нямаля тока при сработване за Економия на енергия.
За тва писах съвет да свържеш от старите крушки с НЖ, за да се добави активен товар и белким ключа се не шашка.
А па като имаш 3 проводника до ключа, помисли за ключ с L и N свързване и независимо от консуматора захранване.
Нямам идея кво те смущава крушка в шахта, може би влагата :? Но мен повече ме притеснява трайността на крушките с НЖ. Крушката може да замениш с мощен резистор. Но първо трябва да установиш при каква най-малка стойност на тока през резистора ключа нямя да блокира. Тва за Економия. Или трябва да имаш набор от резистори или да пробваш с крушки с малка мощност. Примерно най-маломощната крушка за 220V с НЖ, с която разполагам в момента е 5W Е14. Ако стаа с тази крушка требе съпротивление с мощност > от 5 вата и R=48400/5 =9680 ома.
andi123 - напреднал
съб авг 29, 2020 9:31 amiliya_i написа:
съб авг 29, 2020 9:00 amandi123 написа:
Всичко работи нормално когато самата бобина не е набита на колчето на клапана. Като я сллжа на мястото си ключа се бъгва. Това е проблема. Извадя ли я както си е свързана проблем няма. Сложа ли я край.
Бобината в тези два случая има различно индуктивно съпротивление. При липса на сърцевина - по-малко, а със сърцевина - по-голямо.

И причината не е в това, че не връща нула. Просто този ключ не е предназначен за управление на индуктивни товари.
Решението вече ти предложиха - паралелно на бобината активен товар. Например лампа с нажежаема жичка.
Да най вероятно това ще да е проблема. Дайте предложение с какво да заменя обаче крушката? Няма как да я оставя в шахтата? Някакво съпротивление ли де да знам. Няма ли да грее обаче това също е проблем понеже клапана седи в една пластмасова кутия. Със лед крушка от 4 вата + кондензатора работи.
kozl - майстор
Пробвай съпротивление 50 килоома > от 1 ват, вместо LЕD и кондензатор.
Ако не става, добавяш в паралел още едно такова съпротивление и така докато стане.
LED крушките не са активен товар. Все пак след изправителя имат кондензатор от порядъка на няколко микрофарада.
andi123 - напреднал
съб авг 29, 2020 9:53 amkozl написа:
Пробвай съпротивление 50 килоома > от 1 ват, вместо LЕD и кондензатор.
Ако не става, добавяш в паралел още едно такова съпротивление и така докато стане.
LED крушките не са активен товар. Все пак след изправителя имат кондензатор от порядъка на няколко микрофарада.
Ще пробвам няма ли да греят тези съпротивления? Има от този модел ключове с фаза и нула до тях ама аз нямам в конзолата, на ония ключ ще му е все тая
какъв е товара това казаха от сервиза.
kozl - майстор
Активния товар грее, значи и съпротивлението ще грее, но ако е с подходяща мощност няма да прегрее и крушката ще надживее.
В помпена станция в кутията на честотния регулатор за помпата имаше яко съпротивление с алуминиеви радиатори и означена мощност 55W. И аз опулих очи :shock: от любапитсво за ко му е на честотния такава мощна съпротива.
Оказа се, че туй съпротивление е в полза баш като нагревател да пази от конденз електрониката на честотното и за тва се итегрира в долния край на кутията.
andi123 - напреднал
съб авг 29, 2020 10:20 amkozl написа:
Активния товар грее, значи и съпротивлението ще грее, но ако е с подходяща мощност няма да прегрее и крушката ще надживее.
В помпена станция в кутията на честотния регулатор за помпата имаше яко съпротивление с алуминиеви радиатори и означена мощност 55W. И аз опулих очи :shock: от любапитсво за ко му е на честотния такава мощна съпротива.
Оказа се, че туй съпротивление е в полза баш като нагревател да пази от конденз електрониката на честотното и за тва се итегрира в долния край на кутията.
Сега съм за запътил към викиват какво съпротивления да взема идеята е да греят максимално малко
andi123 - напреднал
Взех 6 броя по 10 ком на 5 вата, отивам да ги връзвам и дано влезе в ритъм. :?

Тема "Помагайте! Странен казус с SMART ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: