Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Това според мен е -неръждаема стомана.
pechkata - специалист
пон сеп 07, 2020 8:41 amfilmatoplo написа:
Това според мен е -неръждаема стомана.
И аз на такова го фокосирах - неръждавейка...
Според мен както го е замислил е по добре от ве образния вариант...
Тук газовете ще бият фронтално към ламарината и ще завихрят към водната риза - хитро... :?
Ама времето ще покаже как по добре... :supz:
filmatoplo - майстор
Веобразната ламарина е само ако си на кутия . :wink:
ves-ko - специалист
пон сеп 07, 2020 5:50 amТрифон П.Трифонов написа:
нед сеп 06, 2020 12:47 pmfilmatoplo написа:
Плочите ,оригинал чугун ли ще са или ти ще ги правиш .
Мисля, че Вес вече си е направил нещата от черно желязо, както показа на по предната страница. Видно е, че е решил да тунингова с един допълнителен вертикален и един хоризонтален ход, но не е сложил хоризонталната ламарина, над двете изправени, заради снимката или просто още не я е направил.
Едно, че излиза по евтино, а е и малко по леко, въпреки сериозната дебелина. На 5 или 6 ми прилича.
viewtopic.php?f=10&t=52217&start=1470#p1038736
Да. плочите са оригинални чугунени. Не съм ги сложил заради снимката - за да могат да се видят вертикалните плочи. Тези вертикалните са от неръждавейка 5 мм, а турболаторите са от неръждавейка 1.5 мм (нямаше по-тънка). Това за ходовете. Иначе на вратите съм сложил допълнително вермикулит 15 мм. А вчера боднах и датчика за t° димни газове.
С тунинга до тук би трябвало да достигне кпд около 84% при t°д.г. около 200-210 °С, а при слагане и на економайзер до към 90% при t°д.г. около 115 °С (зависи от капацитета на економайзера) - това според специалистите на Viadrus.

Ето и малко снимки:
Прикачен файл:
20200906_200459.jpg
20200906_200459.jpg (26.52 KиБ) Видяна 1481 пъти
Прикачен файл:
20200906_173418.jpg
20200906_173418.jpg (45.23 KиБ) Видяна 1481 пъти
Прикачен файл:
20200906_174828.jpg
Прикачен файл:
20200906_174736.jpg
20200906_174736.jpg (97.85 KиБ) Видяна 1481 пъти
Прикачен файл:
20200906_174636.jpg
20200906_174636.jpg (89.04 KиБ) Видяна 1481 пъти
Въх, изобщо не разбрах ни за плочите, ни за цвета на желязото.
Съдейки по този тунинг и на база прочетеното, в тази тема, мисля че ще постигнеш още по високо КПД, а t на димните газове няма да надхвърля, 140-106 градуса на 3та степен, при 60 градуса на водата.
Остава и ламбда контрол да му боднеш.
ves-ko - специалист
пон сеп 07, 2020 11:19 amТрифон П.Трифонов написа:
Въх, изобщо не разбрах ни за плочите, ни за цвета на желязото.
Съдейки по този тунинг и на база прочетеното, в тази тема, мисля че ще постигнеш още по високо КПД, а t на димните газове няма да надхвърля, 140-106 градуса на 3та степен, при 60 градуса на водата.
Остава и ламбда контрол да му боднеш.
Хе, надявам са за добро кпд, но ще видим.
Относно t на водата - смятам да гоня около 80 оС. (нали имам буфер :) )
А ламбда контрола - ще видим с времето какво ще излезе. Натурела включват нещо подобно в новата версия на контролера (вероятно измерване на дебит на д.г. (с монтаж на бленда в кюнеца и dP :?) :? или измерваене на кислород :? - не знам точно какво и как ще е, но трябва да е нещо надеждно и лесно за монтаж и обслужване ... и вкл. в комплекта :) ). Явно развитието и разработките им ще тръгнат в тази посока - по-добър контрол на процеса на горене. Времето ще покаже.
пон сеп 07, 2020 12:02 pmves-ko написа:

Хе, надявам са за добро кпд, но ще видим.
Относно t на водата - смятам да гоня около 80 оС. (нали имам буфер :) )
До тука влизаш в 3 категории- Грейко, Натурела, .......рррррррр!!! (виадрус на пелети)!!!
Стремежът ти,към високи Т не е здравословен. С покачване Т на водата, расте и Т на газовете. Това и сам ще го установиш.
При високи Т, загубите са големи, трудно се достигат......
Буферът ще го топлиш до Т, при която е изстинал и това не се отразява на комфорта в жилището. Това е само пример.
Нещо като; топля го до 55 (долу, а горе е 70), горелката спира, отоплението продължава от буфер до спадане на Т (горе) до 55. После докато запали, разгори и започне да подава, Т е спаднала още ок. 5 градуса.
Това е с контролер за буферен съд, понеже Горелкото ми няма такава функция. Вързан е на клемите за СТ.
Усещаш ли как се въртим ок средни 60 градуса?! Малко повече е по добре, за изгарянето, но трябва да гледаме и Т на газовете- КПД. Сложна система, но...ти си подготвен.
Всичко е "нагоди го", демек постоянно донастройване, понеже условията се менят.
Важно е също и каква е схемата на свързване на буфера.
При мен приоритетно се топли къщата, а ако има излишно, отива у буфера.
Затова и горелката ми има 3 номинални (еднакви) степени.
pechkata - специалист
Веско искаш да кажеш че тоя Виадрус ако му махнеш тунинга и ще заработи на въглища - ако няма ток 2/3 дни...
pechkata - специалист
пон сеп 07, 2020 11:19 amТрифон П.Трифонов написа:
а t на димните газове няма да надхвърля, 140-106 градуса на 3та степен, при 60 градуса на водата.
Трифонари аз ли не виждам или ти нещо се бъзикаш - какви са тези 140 градуса на димните газове...? :?
pechkata - специалист
Филме на това кръглото да му мацна ли силикон преди да го надена на горелката...?

Прикачен файл

ST830037.JPG
ST830037.JPG (109.47 KиБ) Видяна 1433 пъти

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: