Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон сеп 07, 2020 4:02 pmpechkata написа:
пон сеп 07, 2020 11:19 amТрифон П.Трифонов написа:
а t на димните газове няма да надхвърля, 140-106 градуса на 3та степен, при 60 градуса на водата.
Трифонари аз ли не виждам или ти нещо се бъзикаш - какви са тези 140 градуса на димните газове...? :?
Споко, Вес е варненчи, тук си имаме Марешки, а парацетамола е на безценица.
Ако поне 50% от потребителите на този форум бяха като него (Веско, ма не Марешки), цена нямаше да имаш.
ves-ko - специалист
пон сеп 07, 2020 3:53 pmpechkata написа:
Веско искаш да кажеш че тоя Виадрус ако му махнеш тунинга и ще заработи на въглища - ако няма ток 2/3 дни...
Да. (това е бонус, заради липсата на място. Иначе щях да си взема един грейко експерт и да си улесня доста живота).
Последна промяна от ves-ko на пон сеп 07, 2020 10:39 pm, променено общо 2 пъти.
ves-ko - специалист
пон сеп 07, 2020 12:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон сеп 07, 2020 12:02 pmves-ko написа:

Хе, надявам са за добро кпд, но ще видим.
Относно t на водата - смятам да гоня около 80 оС. (нали имам буфер :) )
До тука влизаш в 3 категории- Грейко, Натурела, .......рррррррр!!! (виадрус на пелети)!!!
...
Това е с контролер за буферен съд, понеже Горелкото ми няма такава функция. Вързан е на клемите за СТ.
...
Затова и горелката ми има 3 номинални (еднакви) степени.
Схемата ми я има в категория/тема "буфер". Котела дава в буфера, а от буфера помпи подават към радиаторите и към бойлера.
Също съм с контролер (на Intiel) за буферен съд, който ще е вързан към СТ на горелката + още един dT за бойлер, за да управлявам работата му и на ток.
За настройките - тя е гаранционна и не знам точно какво и ка ще мога да контролирам, но си мисля точно за същата постановка - 3 степени с мн. близки (за да не са еднакви :) ) настройки по мощност и на макс, за да е максимално ефективна.

Едит: Всъщност схемата е тук, (малко по-назад):
viewtopic.php?f=10&t=52217&start=1450
А ето го и последният (реализиран) вариант.
нагоре - отива към бойлера.
Прикачен файл:
Heating_Scheme_Pumps-7.jpg
Веско искаш да кажеш че тоя Виадрус ако му махнеш тунинга и ще заработи на въглища - ако няма ток 2/3 дни...
При неговата инсталация, за да работи на каквото и да е гориво, си трябва електричество, независимо как е осигурено и от къде доставено, без оглед дали за 16 часа или 2-3 дни.
пон сеп 07, 2020 10:27 pmves-ko написа:
... Иначе щях да си взема един грейко експерт и да си улесня доста живота).
Вес, Грейко имат и комбиниран котел. Знам един инсталиран от недолюбвания от Печори, но не знам още собственика да го е ползвал с дърва или въглища. Перка си на пелети, доволно- безпроблемно, та чак е забравил инсталатора си.
Голяма ли е разликата в размерите на тези котли, та се реши да чугунираш?
ves-ko - специалист
вт сеп 08, 2020 12:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Голяма ли е разликата в размерите на тези котли, та се реши да чугунираш?
При мен всеки см е от значение. Този е широк 54 см. (преди него се бях загледал в Sime (45 cm широк), но той е по-кофти за тунинг на пелети) и висок 1 м. и се чисти отпред. Сега имам около 25-30 см в страни от него, за да минавам, носейки чувал с пелети. Добре, че не съм едрогабаритен :) .
Грейкото са и те около 56 см, но е висок 1.2 м и се чисти отгоре, което при мен е неприложимо (няма да мога да го чистя. там, където ми е котела в най-ниската част е 1.27).
А за дървата си прав - това е (страничен) бонус (не е било цел), който едва ли ще ползвам.
filmatoplo - майстор
Нямаше ме 1 ден и глей ко стаа ,нещо не мога да схвана двойното отваряне на вратата :?
pechkata - специалист
Аве Веско ти надена ли я тая горелка на котела и да видиш врата на къде ще се отваря или дали ще може да се отваря... :shock: :?
Моя котел е висок 103 см. и широк 42 см. със кутията под него...

Прикачен файл

ST830005.JPG
ST830005.JPG (103.12 KиБ) Видяна 1219 пъти
pechkata - специалист
Да. (това е бонус, заради липсата на място. Иначе щях да си взема един грейко експерт и да си улесня доста живота).
Още не се е минало - изхвърли го тоз кютюк...
Имаш време до началото на сезона...
вт сеп 08, 2020 9:39 pmpechkata написа:
Още не се е минало - изхвърли го тоз кютюк...
Имаш време до началото на сезона...
А тъй, Бисере, речи му, та белким му уври тиквата!
ves-ko - специалист
Sorry, ама тея коментари сега да ги развиваме е малко безсмислено. Знам за почти всички предимства и недостатъци на Видруса на пелети. Все пак съм изчел цялата тема вкл. и няколко други в тази посока и за Грейко и т.н. вкл. и последните разработки на Виадрус в посока пелети преди да взема решание да се насоча в тази посока и както писах и по-рано в предвид и мястото, с което разполагам и което не е мислено за парно (а по-скоро за килер :) ), по едно време се бях загледал и в Sime, само защото е по-тесен с около 10 см; мислил съм и за газов котел на LPG със заровена цистерна в градиата и т.н.
Да има си и доста недостатъци на решението ми, но се надява да постигна някакъв приемлив резултат пред алтернативата да се отоплявам с печки на дърва във всяка стая (това го играя вече 20 г.) и-и-и ... вече не ме кефи да нося дърва до 3-тия ет. всяка вечер и т.н. :) Друга е темата (както писах и по-рано), че по-удачния вариант, към който се бях насочил беше 6 секционен, ама нямаше имаше само този 5 секц. (исках да е нов - не питайте защо !)
Та, нека по-скоро да споделяме постигнатите резултати и натрупания опит (както положителен, така и отрицателен), което да е и в полза и на бъдещите колеги, на които не им е чуждо четенето. Нека всеки да се информира и да взема своите решения, с които ще трябва да живее и да се справя по-нататък.
Или както се казваше в един виц "след, като съм се качила - съм се решила' :)
Жребият е хвърлен и посоката е зададена. Сега целта е да успея да извлека мамсимума от това, с което ВЕЧЕ разполагам.

За всичко това съм наистина благодарен на всички, които са писали и продължават да пишат във форума. Това е наистина полезно - споделения опит. По-ценно е от рекламните брошури на производителите.

Последните 2 години ми се наложи да стана 'специалист' в области, в които 'нагазвам' за пръв път - по една или друга причина.

Относно вратата тип "хармоника" ето как и защо се наложи това (мое) техн. решение. btw това в дясно от котела (на около 9 cm бялото) е стена (щото може да не се вижда добре на снимката).
Прикачен файл:
20200806_204515.jpg
20200806_204515.jpg (88.17 KиБ) Видяна 1186 пъти
Прикачен файл:
20200806_204636.jpg

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: